Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 39. hete: A szülés bármikor megindulhat

A terhesség 39. hetében a pihenésé és a várakozásé a főszerep. A legtöbb baba a terhesség 39. hetében születik. Ez a hét a 10. hónap harmadik hete. Hamarosan véget ér a várandósság.

A magzat nagysága a 39. héten

A terhesség 39. hetében a magzat kb. 50 cm, akkora, mint egy görögdinnye. Súlya kb. 3250 g. Az újszülöttek átlagos súlya 3200 - 3500 g, testhosszuk pedig 50-52 cm. Kisebb vagy nagyobb lesz a baba?  Ebben döntő szerepet játszik a genetika és a születés időpontja.

A magzat fejlődése

A felhalmozott zsírtartaléknak köszönhetően a magzat szépen kikerekedett. Az anyaméhben magzatpózban helyezkedik el és készen áll arra, hogy a világra jöjjön. Ha a magzat tovább marad az anyaméhben, tovább hízik és nő, de már nem olyan nagy mértékben, mint az elmúlt hetekben.

A szervek teljesen kifejlődtek és a születés után is be tudják tölteni funkciójukat, beleértve az anyagcserét is, amelynek köszönhetően az újszülött szervezete a bevitt táplálékot feldolgozza és hasznosítja.

A szülés után megpillanthatják a szülők gyermeküket. Minden újszülöttre jellemző, hogy nagyon hasonlítanak az apjukra. Az apához való hasonlóság egy olyan természetes jelenség, amely biztosítja, hogy az édesapa is érzelmi kötődést alakítson ki gyermekével és gondoskodjon róla. A születés utáni hetekben, hónapokban alakul ki a csecsemő egyéni külseje, amelyben már mindkét szülő sajátosságai észrevehetők. A külseje folyamatosan alakul, időnként az édesanyjára, időnként az édesapjára hasonlít jobban. 

A végleges szemszín csak 12-18 hónap elteltével alakul ki, ez idő alatt a pigmentáció folyamata során a szemei időnként kék, zöld vagy szürkés árnyalatúak.

A rendszertelen fájások egyre lejjebb tolják a magzatot a kismedence felé. A magzatvíz mennyisége a terhesség vége felé egyre csökken, míg végül a szülés során a babával együtt távozik a kismama szervezetéből. 

 

 

Így érzi magát a kismama a 39. héten

A 39. héten a várandósság sok kismama számára nagyon fárasztóvá válik és alig várják, hogy megszülessen a gyermekük. Ez csökkenti a szüléstől való félelmet. 

A terhesség utolsó hetében a magzat aktivitása változó, lehet nagyon mozgékony, de nyugodt is. A kismama rendszertelen időközönként érzi a pocakban a mozgolódását. 

Gyakori jelek és tünetek

Megfázásos tünetek

Mivel a kismama szervezete minden energiájával a szülésre összpontosít, ezért előfordulhat, hogy a megfázás enyhe tüneteit észleli, mivel immunrendszere jelenleg nem túl erős. Ne aggódjon emiatt, mert ez nem hátráltatja a szülést és nem árt a leendő gyermekének, mivel a magzat immunrendszere már működik. 

 

A szervezet jelzéseinek felismerése és megkülönböztetése

A kismama folyamatosan figyeli a szervezete jelzéseit, mi az, ami a vajúdás kezdetére utalhat, például a hasfájás, fejfájás, hányinger és a folyás.  Ezek valójában csak olyan jelek, amelyek elhitetik, hogy elkezdődik a vajúdás majd a szülés folyamata. Az olyan tünetek, mint például az émelygés, hasmenés vagy az erős gyomorfájdalom már valódi jelzésnek tekinthetők.  

Lábbizsergés

A kismama néha olyan bizsergést érez a lábaiban, mintha hangyák szaladgálnának rajta. Ez azért van, mert a magzat súlya nyomja a kismedence idegeit és zavart okoz működésükben. Emiatt téves információ jut el az agyba, amelynek következménye a téves érzékelés. A terhesség ezen szakaszában ez a tünet normális, nem igényel kezelést. A szülés után teljesen megszűnik.

Hasznos tanácsok

  • Ha bizsereg a lába, polcolja fel és kenje be vadgesztenyés krémmel. 

  • Ha erős, de nem rendszeres fájásokat tapasztal, lélegezzen úgy, ahogy a szülésfelkészítő tanfolyamon tanulta.

  • Készített már gipszmintát a pocakról? Ez szép emlék lesz a várandósságról. Később gyermekével együtt kifesthetik a mintát. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A szülés megindulásának ösztönzése

Röviddel a szülés előtt védőnője mindig rendelkezésére áll, ha a kismama bizonytalan és tanácsra van szüksége. Ultrahang nélkül is meg tudja ítélni, mi történik a pocakban és várhatóan mennyi idő van hátra a szülés megindulásáig. Rendszertelen fájások esetén a védőnő vagy a szülésznő olyan praktikákról és módszerekről ad tanácsot, amelyek valódi fájásokat válthatnak ki.

A szexuális együttlét elősegítheti a szülés megindulását. A spermiumban nagy mennyiségben jelen lévő prosztaglandin képes ellazítani a méhnyakat, amely így tágulhat. A mellbimbók stimulálása is hatékony, mivel oxitocin hormont szabadít fel a szervezetben, amely szintén elősegíti a vajúdás és a szülés megindulását.

A fent említett praktikák segíthetnek, de természetesen ezek alkalmazása nélkül is előbb-utóbb eljön a nagy nap, amikor a magzat már készen áll arra, hogy a világra jöjjön. 

A védőnő tanácsa

Népgyógyászati tapasztalatok alapján az olyan fűszerek, mint például a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg és a kardamom vérbőséget okoznak, így elősegíthetik a szülés megindulását. A praktikák csak egy kis lökést adnak, teste azonban csak akkor reagál, ha a kismama pszichésen is készen áll a szülésre.