Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 17. hete: a magzat gyorsan növekszik

A magzat nagysága a 17. héten

A 17. héten a magzat már 11-12 cm, kb. mint egy körte hossza és 140 g - egy átlagos méretű körte súlya ennek kb. a kétszerese. A várandósság ezen hetében főképp a magzat hossza, alakja, reflexei és érzékszervei fejlődnek. Hamarosan a súlygyarapodása is beindul és zsírtartalékokat képez, amelyre az anyaméhen kívüli életben lesz szüksége.

A magzat fejlődése

A baba arcvonásai a várandósság 17. hetében szinte teljesen kialakulnak. A szemei az arc közepén helyezkednek el. Az orr kialakult a porcokból.   Arcvonásai egyre jellegzetesebbé válnak.

A magzat már képes szagolni, hallani és ízlelni. Lassan érzékelni is kezd az érzékelősejtek fejlődésével. Ezek a sejtek a magzat teljes testében megtalálhatók és átfogó érzékelést biztosítanak. Éppen ezért a magzat megijedhet a hangos zajoktól. Ha ultrahangos vizsgálatot végeznek, akkor megfigyelhető, hogy időnként összerándul a teste. A várandósság alatt nem ideális rockkoncerten részt venni vagy akciófilmet nézni.

A magzat képes érzékelni a fényt és a sötétséget. Ezt a kismama akkor veszi észre, ha napfény éri a hasát. A magzat figyelme a melegségre és a fényre irányul, amelyekre reagál.

 

Így érzi magát a kismama a 17. héten

A várandós anya sokféle érzést él meg a terhesség 17. hetében. Akárcsak a serdülőkorban, ezek az érzések gyakran hullámzók. Ennek egyik oka a természetes módon előforduló szorongás, mivel a kismamának egy teljesen új élethelyzettel kell megbirkóznia. Nemcsak a magzat egészségével kapcsolatos aggodalmak törnek elő, hanem az is, hogy a későbbiekben hogyan tudja koordinálni az újszülött körüli teendőket és hogyan fog működni a család a gyermek érkezése után.

A várandós kisamama leírhatatlan boldogságot is átél. A várandósság 17. hete körül a legtöbben már előkészülnek az anyai szerepre és elkezdenek olyan dolgokat vásárolni, amelyekre szükség lesz a gyermek születése után. 

 

A védőnő tanácsa

A kismamák mindent tökéletesen elő szeretnének készíteni a baba érkezéséig, de elegendő, ha a szükséges dolgokat lépésről lépésre szerzik be. Kezdetben nincs szükség olyan sok mindenre, mint ahogy azt előzetesen gondolják. Ha már az újszülött megérkezett a családba, akkor lesz igazán egyértelmű, hogy mi az, amire tényleg szükség van.

Az érzések hatással vannak az álmokra is, mivel a kismama álmában dolgozza fel a kétségeit és az aggodalmait, amelyeket nap közben él át. Magabiztosságot is nyújtanak, hogy a kismama erős és mindent megtesz a születendő gyermekéért. 

Gyakori jelek és tünetek

Terhességi feledékenység

Ismerős helyzet? Éppen egy csésze teát készít, egy pillanatra megzavarja a telefon csörgése és a beszélgetés után már nem tudja, hol van a tea. Ha ez ismerősen hangzik, nem kell aggódnia. Ez az ún. "terhességi feledékenység". Ennek semmi köze a demenciához, csupán a várandós anyák által gyakran tapasztalt feledékenységről van szó. A terhesség alatti feledékenységet a kismama túlzott igénybevétele okozza. Ebben az időszakban, a várandósság 17. hete körül annyi az új inger és információ, hogy nem tudja könnyen feldolgozni ezeket. Kezelje könnyedén ezt az átmeneti jelenséget.

 

A kismama érzi a magzat mozgását 

Ha nem először várandós, akkor a 17. héten már észreveszi a magzat mozgását. Első várandósság esetén legyen még egy kicsit türelmes. Milyen érzés a magzat mozgása? Leginkább a csiklandozáshoz hasonlítható, amely az idő előrehaladtával egyre intenzívebbé válik. A magzat mozgása nagy örömmel tölti el a kismamát. 

Az anyaméh egyre inkább növekszik

A méh növekedése miatt a méhszalagok megnyúlnak. Ezt a hasban lévő húzódásként fogja érezni. Amíg nincsenek egyéb tünetei, ez ártalmatlan jelenség. Ha azonban rendszeres fájdalmat, vérzést vagy a hüvelyből folyadékszivárgást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz a fejlődő magzat egészsége érdekében. A medencefenék erősítését és a szalagok ellazítását támogató gyakorlatok enyhítik a növekvő méh okozta fájdalmakat. A testmozgás a fokozott oxigénellátottságnak köszönhetően jót tesz a kismamának és a magzatnak egyaránt.

 

Visszeres lábak

Néha előfordulhat, hogy a lábán kisebb vénák, azaz  visszerek jelennek meg. Ez normális jelenség, nem kell aggódnia. A várandósság igénybe veszi a testét, mert nagyobb mennyiségű vért kell szállítania. Ez időnként enyhe orrvérzéshez is vezethet. Célszerű kompressziós harisnyát viselni.

 

A pocak egyre inkább kikerekedik

A várandósság 17. hetében már az ismerősök, barátok számára is egyértelmű a várandósság.  A fürkésző, kíváncsi pillantások a kismama hasára irányulnak. Ebben a hónapban a súlynövekedés heti kb. 250 g, amely nagyrészt a méh folyamatos növekedésének köszönhető. A méhlepény és a magzatvíz is hozzájárul a súlygyarapodáshoz. 

A megnövekedett mellek, csípő és pocak nőies alakot eredményeznek.  Ez tükrözi a kismama boldogságát és szülés után a szoptatás során előnyére válik. 

 

 

Hasznos tanácsok

  • Rendszeres medencefenék-torna ajánlott.   

  • A friss levegőn végzett testmozgás jót tesz.

  • Ügyeljen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra.

  • A barátokkal való időtöltés mindig jó kikapcsolódás a leendő anyukáknak.  

  • Kezdjen el babaruhákat vásárolni.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Medencefenék-tornagyakorlatok

Járjon kismamatornára. A medencefenék nagyon le van terhelve a várandósság alatt. A rendszeresen végzett gyakorlatokkal könnyebbé teheti a várandósságot és megelőzheti a kellemetlen fizikai tünetek előfordulását.

 

Megjelentek a visszerek?

Mutassa meg orvosának vagy védőnőjének a lábán látható vénákat, hogy azok a várandóssággal összefüggő, még elfogadható állapotban vannak-e és kérjen tanácsot, mit lehet tenni a tünetek minimalizálása érdekében.  

 

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás

Konzultáljon dietetikussal vagy védőnővel a kismamáknak ajánlott táplálkozásról és receptekről. Részesítse előnyben a magas rost- és  tápanyagtartalmú ételeket.