Mire kell ügyelni a szoptatás során?

A szoptatás a legtermészetesebb táplálási mód.
Van olyan csecsemő, aki rögtön tud szopizni, azonban néhány csecsemőnek ezt meg kell tanulnia, ezért kérjük, legyen türelmes. 

Amennyiben bizonytalan a szoptatással kapcsolatban, kérjük, forduljon védőnőjéhez vagy laktációs szaktanácsadóhoz, akik segítenek a szoptató édesanyáknak bármilyen felmerülő kérdés, probléma esetén.

Fontos:

  • Mindig helyezze mellre gyermekét, ha éhes. Így a csecsemő szükségleteinek megfelelő mennyiségű anyatej termelődik.
  • Mindig hagyja, hogy gyermeke az összes anyatejet kiszívja a melléből. Ez azért fontos, mert a szoptatás vége felé megnő az anyatej zsírtartalma. Ez a kalóriadús anyatej nemcsak létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, hanem kifejezetten laktató is. Ezután helyezze a másik mellére gyermekét majd hagyja addig szopizni, amíg szeretne. A legközelebbi szoptatásnál azzal a mellel folytassa, amelyből utoljára szopizott a baba.
  • Ügyeljen arra, hogy a babát csak akkor tartsa a mellén, ha ténylegesen táplálkozik. A baba a bimbóudvar minél nagyobb részét vegye a szájába. A szoptatás befejeztével ne húzza el a babát a melléről, mert az fájdalmat okozhat. Úgy tudja óvatosan leválasztani a baba száját, hogy a kisujját gyengéden a bimbó és a baba szája közé dugja. Így megszakítja a vákuumot, amely a szoptatás során keletkezik és így a csecsemő elengedi a mellbimbót.
  • Mindig tegye mellre gyermekét, ha úgy látja, hogy szívesen szopna és hagyja mellen mindaddig, amíg ő szopni szeretne. Tévhit, hogy a hosszan tartó szoptatás kisebesíti a mellet. Ha jól van mellre helyezve a csecsemő, akkor a hosszú szoptatás sem sebesíti ki a mellbimbót. A csecsemők naponta legalább 8, de az is előfordulhat, hogy akár 12 alkalommal is szopiznak.