Mikor és hogyan ajánlott megkezdeni az anyatej kiegészítését?

Az időpontot Ön és gyermeke döntik el, nincs konkrét ajánlás ezzel kapcsolatban.
Néhány gyermek tovább igényli a szoptatást, mint ahogyan azt az édesanya szeretné. Ebben az esetben a személyes szükségleteket kell mérlegelni.

Az anyatejes táplálást legkorábban 4, legkésőbb 6 hónapos kortól egészítse ki szilárd táplálékkal a baba egészséges fejlődése érdekében a védőnő tanácsa alapján.
Idővel a szilárd táplálék teljesen kivált egy anyatejes étkezést.

A többi etetésnél továbbra is folytassa a szoptatást, amennyiben gyermeke és Ön is szeretné. Ha nincs elég anyateje és kiegészítésre van szükség, a gyermekorvos vagy a védőnő javaslata szerint hétről hétre fokozatosan szoktassa hozzá gyermekét a tápszerhez.
Ha a csecsemő elutasítja a tápszert vagy a cumit, próbáljon meg először lefejt anyatejet adni vagy mártsa anyatejbe a cumi végét.
Amennyiben gyermeke már megszokta a cumit, adhat neki tápszert. A gyermek egészsége és a fogszuvasodás elkerülése érdekében mielőbb szoktassa hozzá gyermekét a pohárból való ivásra. Az anyatej a legjobb táplálék a babának, a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Tápszert csak akkor adjon gyermekének, ha nincs elegendő anyateje vagy ha a szoptatásnak más akadálya van. A tápszer használata előtt kérjük, konzultáljon gyermekorvosával, védőnőjével. Az anyatej termelődéséhez hozzájárul a sok folyadék (víz, gyümölcstea, gyümölcslé) fogyasztása.

Fontos:

A szoptatás a legegészségesebb táplálási mód a csecsemő számára, valamint az anyatej védelmet nyújt a betegségek ellen. A gyakori mellre helyezés serkenti az anyatej termelődését. A szoptató édesanya fokozottan ügyeljen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és életmódra. Az a döntés,  hogy nem szeretne szoptatni, csak nehezen visszafordítható. Amennyiben tápszert ad gyermekének az anyatej mellett, az befolyásolhatja a szoptatás sikerességét. 
A WHO a kizárólagos szoptatást ajánlja 6 hónapos korig. Kérjük, konzultáljon gyermekorvosával, védőnőjével a szoptatásról vagy forduljon laktációs szaktanácsadóhoz.