Kettő helyett kell enni?

Az anya szervezete az élet forrása a magzat számára

A várandósság ideje alatt a kismama a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül táplálja a magzatot. Éppen ezért jelentős mértékben függ a magzat tápanyagellátása a kismama étkezésétől. Nemcsak a kiegyensúlyozott táplálkozás, hanem az egészséges életmód is fontos. 

Megfelelő tápanyagellátás

A várandósság alatt jelentősen megnő a kismama tápanyagszükséglete. A magzat egészséges testi és szellemi fejlődéséhez létfontosságú, hogy az édesanya szervezetében elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag álljon rendelkezésre, különös tekintettel a folsavra, jódra, vasra és a D-vitaminra.  

Nemcsak a várandósság, hanem a szoptatás ideje alatt is megnő a szervezet többletszükséglete, ezért ebben az időszakban is figyelni kell a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és az elegendő folyadékbevitelre. 

Kettő helyett kell enni?

A kismamának az első három hónapban nincs szüksége magasabb kalóriabevitelre. A 4. hónaptól kezdve a napi energiaszükségletet kb. 250 kcal-val javasolt növelni. Ennek megfelel például egy plusz adag müzli vagy egy szendvics.

Hogyan táplálkozzunk helyesen? Fontos szerepet játszik az élelmiszer tápanyagtartalma. Ez azt jelenti, hogy az étel minél többféle vitamint, ásványi anyagot tartalmazzon és lehetőleg minél kevesebb kalóriát. Nem a mennyiség, hanem a minőség fontos.

A várandósság alatt fogyasszon a kismama naponta friss gyümölcsöt, zöldséget, burgonyát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zsírszegény tejtermékeket, sovány húsokat és tengeri halat (az omega-3 zsírsavtartalom miatt), valamint fogyasszon elegendő folyadékot.

Még a tudatos táplálkozás mellett is előfordul, hogy bizonyos tápanyagokból nem elegendő mennyiség kerül a szervezetbe. Legfőképpen a folsav, a jód, a vas, a D-vitamin, valamint az omega-3 zsírsavak esetében alakulhat ki hiány.

Táplálkozási szakértők ezért a várandósság és a szoptatás ideje alatt kifejezetten ajánlják az étrend-kiegészítők szedését, amelyek hozzájárulnak a többletszükséglet fedezéséhez. Kérjük, konzultáljon nőgyógyászával is.   

Inkább sokszor keveset javasolt enni

A kismama ne egyen többet, mint amennyit egyébként szokott, de fontos, hogy jó minőségű ételeket fogyasszon. Mindent szabad enni, amit megkíván, de az étkezéseket ajánlott elosztani a nap folyamán:

  • Bőséges reggeli
  • Az ebéd legyen a főétkezés
  • Esténként könnyű vacsora ajánlott
  • A főétkezések között iktassunk be napi 1-2 kisebb étkezést