Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 40. hete: A leendő gyermek elérte a születéskor várható nagyságát, de még mindig egy kicsit növekszik

A 40. hét végére végre elérkezett a szülés esedékes időpontja, amelyet az orvos az utolsó menstruáció és az ultrahangos vizsgálat alapján számolt ki.  Lehet, hogy mostanra már a karjaiban tartja gyermekét, de az is lehet, hogy még néhány nap van hátra a szülésig. A fogantatás után 38 héttel a legtöbb magzat kellően fejlett és készen áll arra, hogy a világra jöjjön. A kismamában már kialakultak azok az anyai ösztönök, amelyek az újszülött gondozásához és a gyermekneveléshez szükségesek. 

A magzat nagysága a 40. héten

A terhesség 40. hetében a magzat kb. 50-52 cm, súlya 3440 g, ezzel elérte az újszülöttek átlagos méretét. Ha a kismama elképzeli, mekkora lenne a gyermeke, ha a karjában tartaná, gondoljon arra, hogy többé-kevésbé egy dísztöknek felelne meg a baba mérete.

A magzat fejlődése

Az elmúlt hetekben a magzat annyi zsírtartalékot halmozott fel, hogy az már a testsúlyának kb. 15 %-át teszi ki. A terhesség 40. hetében a magzat mája több keményítőt vesz fel az anya véráramából, amelyet szervezete a születés után glükózzá alakít át. Ez a baba véráramába kerül és ellátja őt egészen addig, amíg az érett anyatej termelődése beindul 3-4 nappal a szülés után. A glükóz tehát az újszülött első táplálékforrásaként szolgál a szoptatás kezdetéig. 

Az előtej, az ún. kolosztrum védőanyagokkal látja el az újszülöttet, amelyek támogatják immunrendszere fejlődését.  Az újszülött így meg tudja védeni magát az anyaméhen kívüli világban lévő baktériumoktól, különös tekintettel a náthára, amellyel a leggyorsabban fog találkozni.

Közvetlenül a szülés előtt a születendő gyermeknek már nagyon szűkös a hely az anyaméhben, feje a kismedencében van és magzatpózban várakozik.  A születés utáni első 2 – 3 hétben is jellemző lesz rá a magzatpóz. 

Amin a baba a születés során keresztül megy

A baba születése izgalmas és kimerítő folyamat. Az elmúlt hetekben jóslófájásokat tapasztalt a kismama. A magzat számára kellemetlen, amikor a fájások során a méh teljesen összehúzódik kezdetben hosszabb, majd rövidebb időközönként. A születendő babát a méh izomzata kifelé tolja.

Mielőtt a baba feje áthaladna a hüvelyen, még egy 90 fokos fordulatot kell vennie, amely általában a szülés egyik legfájdalmasabb része. 

Ezt követően a feje megjelenik a hüvelynyílásnál. Itt éri először a külvilágból származó levegő, amely majd az első levegővételre készteti. Ez általában sírással és ijedt arckifejezéssel jár együtt és egyben azt is jelenti, hogy a leendő édesanya túl van a szülés döntő részén. Ezután bújik ki a baba válla, amihez néhány erős tolófájásra van szükség. Ezt követően a baba már könnyen és gyorsan kibújik és teljesen megszületik. 

Apás szülés esetén az édesapa elvágja a köldökzsinórt, majd az újszülöttet megtisztítják és az édesanya mellkasára helyezik, amely fontos momentum a kötődés kialakulásához. Minden újszülöttet karszalaggal látnak el, amelyen szerepel a neve, a születési ideje és a méretei. 

Így érzi magát a kismama a 40. héten

A hosszú, várakozással teli időszak a 40. héten véget ér, elérkezett a gyermek várható születésnapja és ezzel a várandósság vége.

A terhesség vége egyben a folyamatos súlygyarapodás végét is jelenti. A megerőltető szülés, valamint az újszülött szoptatása miatt a fogyás megindul, amely természetes folyamat, mert az újdonsült édesanyának sok energiára van szüksége.

A születendő gyermek mozgása az anyaméhben egészen változó, a lehetőségekhez képest a nagyon aktívtól az egészen nyugodt, várakozó álláspontig bármi lehet. A fájások is különbözőek. Bizonyos napokon a kismama úgy érzi, hogy itt az idő, nemsokára szülni fog, máskor pedig nyugalmi állapotban van a hasa. Ez utóbbi a „vihar előtti csend”. 

Gyakori jelek és tünetek

Rendkívüli állapot a kismama szervezetének

A terhesség utolsó hetében a tünetek nagyon eltérők lehetnek, mert a kismama szervezete hatalmas kihívással és erőfeszítéssel néz szembe. A hormonok a szervezetet arra késztetik, hogy megint megtisztítsa magát, ezért ilyenkor tipikus tünetek az émelygés, a hányás és/vagy a hasmenés. A hasmenéssel járó bélösszehúzódások serkentik a méh összehúzódásait, illetve a szabálytalan méhösszehúzódások is kiválthatnak hasmenést - a két mechanizmus oda-vissza hat egymásra. A fejfájás, a gyomorfájás és a puffadás is a szülés előjele lehet.  

Gyomorfájdalom

Amikor a vajúdás beindul, a fájások gyomorfájást és alhasi fájdalmat okoznak. A fájások kezdetben több órán keresztül szabálytalan időközönként, majd végül még intenzívebben és rendszeresebben jelentkeznek. Ebben a szakaszban a méhnyak kitágul, ami vérzést okozhat. Amint az összehúzódások rendszeresen, nagyjából ötpercenként jelentkeznek közepesen vagy teljesen erősen, értesítse a szülész-nőgyógyászt és kérje meg párját, hogy vigye be a kórházba.

Hasznos tanácsok

  • Tartsa mindig magánál a telefonját, hogy felhívhassa párját, nőgyógyászát, védőnőjét,  vagy bárkit aki a segítségére lehet, ha itt az idő.

  • Pihenjen és lazítson amennyit csak tud, ez elősegíti a szülés megindulását és intenzívebbé teszi a fájásokat.

  • Még a fájások esetén is lehet enni. Próbáljon meg könnyű ételeket enni kis mennyiségben, és ne felejtsen el inni. A szüléshez sok energiára és folyadékra lesz szükség. Érdemes egy kis harapnivalót a kórházba vinni. 

  • Előfordul, hogy a fájások között nagyon fáradtnak érzi magát, ilyenkor aludjon. Elsőre nehéz elképzelni, hogy ez lehetséges, de ha mégis, akkor érdemes pihenni annyit, amennyit tud, mert ez segít regenerálódni, erőt gyűjteni a következő fájásig. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Epidurális érzéstelenítés (EDA) a szülési fájdalom csökkentésére

Az első gyermeküket váró kismamák nem tudják, pontosan hogyan reagál a szervezetük a szülés során a fájdalomra és hogyan fognak ezzel megbirkózni. Ha sokáig tart a szülés és nem megy gördülékenyen, és ha a kismama már kimerült, a szülész-nőgyógyász epidurális érzéstelenítést javasolhat a fájdalom enyhítésére. Az eljárás során az aneszteziológus szakorvos fájdalomcsillapítót fecskendez az ún. epidurális térbe, amely a gerincvelő és a gerinccsatorna fala között található, így a kismama nem érez fájdalmat a szülés folyamata során. Ennek beadása után 24 óráig feküdni kell az általános gyakorlat szerint, de ma már a modern orvostudománynak köszönhetően létezik „sétálós EDA” is.

Mint minden orvosi beavatkozásnak, az EDA-nak is vannak kockázatai és mellékhatásai, ezért a különböző fájdalomcsillapítási lehetőségekről előzetesen, azaz jóval a szülés előtt konzultáljon a nőgyógyásszal, a szülésznővel vagy a védőnővel. 

A védőnő tanácsa

A kismama valószínűleg sokat gondolkodik azon, hogyan fog lezajlani a szülés és mi az ami segíthet a szülés alatt. Engedje és élje meg a történéseket. Beszélgessen erről védőnőjével vagy választott orvosával, szülésznőjével, milyen praktikák segíthetnek: meleg vizes fürdő, séta, fájdalomcsillapító, stb. Próbáljon meg rugalmas lenni a körülményekhez képest és ne ragaszkodjon az előzetes elképzeléséhez, ha az nem működik. Hagyja, hogy a szülés megtörténjen. Higgye el, hogy képes megbirkózni vele.