Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 14. hete: a nagy kérdés – fiú vagy lány?

A várandósság 14. hetében a kismama a második trimeszterben jár.

A magzat nagysága a 14. héten

A magzat a várandósság 14. hetében akár 8 cm is lehet. Súlya kb. 31 g, ami egy fél őszibarack súlyának felel meg.

 

A magzat fejlődése

A baba arcvonásai a várandósság 14. hetében tovább formálódnak. Feje még mindig túlméretezett, de növekedése lelassul, a teste egyre inkább hasonlít egy újszülött gyermek testéhez. A magzat szemei már a megfelelő helyen – az arc közepén – találhatók, fülei oldalt helyezkednek el.

Szeretné tudni, hogy kislányt vagy kisfiút vár vagy legyen meglepetés? A nőgyógyász ezen a héten már lehet, hogy meg tudja állapítani a magzat nemét. Ha nem akarja előzetesen tudni, akkor ezentúl minden ultrahangvizsgálat előtt emlékeztesse erre nőgyógyászát, mert a magzat nemi szerve tovább fejlődik. Nem mindig látható azonban egyértelműen az ultrahangon, éppen ezért ne legyen csalódott, ha az orvos még nem tud pontos információt adni a születendő gyermek neméről. A magzat aktív mozgása miatt gyakran nem lehet látni a nemét, főleg ha a lábai eltakarják.

A magzat a magzatvíz lenyelésével gyakorolja a nyelést, majd a lenyelt vizet kiválasztja. A magzatvíz kb. háromóránként cserélődik ki az anya véráramával. A szopóreflexet hüvelykujja segítségével egyre aktívabban gyakorolja, hogy a szülés utáni szoptatás során tökéletesen működjön.

 

Így érzi magát a kismama a 14. héten

A legtöbb ismerős, rokon és barát már tud a várandósságról, amely megkönnyebbülés a kismama számára, hiszen nagyon nehéz volt nem azonnal megosztani ezt az örömhírt a szeretteivel. A várandósság 14. hetében a munkáltatót is érdemes tájékoztatni, hogy a várandós édesanya és a magzat élvezhesse a törvény által biztosított védelmet.

Magánvállalkozóként vagy szabadúszóként saját magának kell odafigyelni a munkaidőre, a határidőkre és a munkavédelmi irányelvekre. Legyen következetes, teremtsen biztonságos és kellemes munkakörnyezetet. Szabályozza újra a napi rutint és egyes feladatok között tartson több szünetet és közben egyen egy keveset, amit szeretne. Ha irodai  munkát végez, gondoskodjon a kényelmes ülőhelyről és időnként végezzen rövid gyakorlatokat, hogy ellazuljon.  Tartsa szem előtt a saját egészségét és a magzat egészséges fejlődését.

 

Gyakori jelek és tünetek

Súlygyarapodás

A kismama súlya folyamatosan növekszik. A súlygyarapodás egyéni, nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel nő a kismamák testsúlya. A várandósság 25. hetéig hetente kb. 250-300 g-ot, a  40. hétig 400-500 g-ot hízik. A várandósság végén a következő megoszlás várható:

 

 • Az anya vérmennyisége: 1500 - 2000 g

 • Szövetfolyadék: 2000 - 3000 g

 • Magzatvíz: 1000 - 1500 g

 • A méh súlya: 1000 - 1500 g

 • A mellek súlya: 500 - 1000 g

 • Zsír- és fehérjeraktár: kb. 1900 g

 • A baba súlya: 3000 - 4000 g

 • Zsírszövet: 3500 - 5000 g

 • Placenta: 500 - 1000 g

Ezek irányadó értékek, amelyek természetesen nem vonatkoznak minden kismamára, de a súlygyarapodás oka így egyértelmű. 

A magzat mozgása

Ha nem először várandós, akkor talán már érzi a magzat mozgását a pocakban. Első várandósság esetén figyeljen befelé, így érezhet belül csiklandozást, kisebb mozgolódást. Ez a magzat mozgásának köszönhető, aki a mozgásával felkavarja a magzatvizet. Legyen türelmes, előbb-utóbb egyértelmű lesz a magzat mozgása és eljön majd az az idő is, amikor inkább azt szeretné, hogy nyugalom legyen a pocakban, például, amikor szeretne elaludni de a magzat folyamatosan mozgolódik és próbál jelzéseket adni.

A szervezet igénybevétele

A mellfájdalmon és az éhségérzeten kívül a várandósság 14. hetében a kismamának elvileg nincs egyéb komoly panasza. A fáradtság már nem jellemző, még ha a kismama nem is olyan teherbíró, mint a várandósság előtt. A várandós kismamák többnyire aggódnak emiatt, de ez annak köszönhető, hogy a kismama szervezetét a várandósság fokozottan igénybe veszi, éppen ezért tegyen meg mindent, hogy megkönnyítse a várandósságát.  A vetélés veszélye már nem áll fenn, de ha a várandósság alatt bármikor hirtelen vérzést tapasztal, azonnal tájékoztassa az orvost.

Hasznos tanácsok

 • Többször keveset egyen és hirtelen éhségérzet esetén fogyasszon elsősorban gyümölcsöt.
 • Használjon hagyományos szék helyett fitness labda széket fékezhető gurulógörgőkkel (támlás vagy támla nélküli). Ez kényelmesebbé teszi az ülőmunkát és javítja a tartást.  

 • Szerezzen be egy aromamécsest a kedvenc illatával, amelytől jobban érzi magát, bárhova is megy.

 • Mindig legyen a közelben koffeinmentes teával teli termosz vagy egy flakon mentes víz. Ez emlékezteti a folyadékfogyasztás fontosságára, hiszen naponta legalább 2 liter fogyasztása ajánlott. 

 • Reggelente a langyos vagy a hideg vizes zuhany segít energiával feltöltődni. Ez nemcsak felfrissít, hanem hozzájárul a striák kialakulásának megelőzéséhez.
 • A várandósság alatt a HiPP Mamasanft bőrápolók rendszeres használata támogatja a bőr elasztikusságának megőrzését és így a terhességi csíkok kialakulásának megelőzését. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Szűrési értékek

Az orvosok szakkifejezéseket használnak, amiket egy laikusnak nem egyszerű megérteni. Ne legyen zavarban és ha nem ért valamit, kérdezzen rá. Minden kismamánál különböző lehet, hogy mennyire szeretne a részletekben elmélyedni, de ha csak attól nyugszik meg, hogy minden apró részlettel tisztában van, akkor kérdezzen rá arra, amire kíváncsi.