Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 6. hete: már lehet látni az embriót az ultrahangon

Az embrió nagysága a 6. héten

Az embrió már egyértelműen látható az ultrahangon. A magzatburokban található, amely úgy néz ki, mint egy jól elhatárolható fekete védőburok. Az embrió hétről hétre fejlődik, mostanra már kb. 3-4 mm, tehát akkora, mint egy lencse. 

Az embrió fejlődése

Az embrió szíve gyorsan ver, és már hátul kirajzolódik a velőcső, amely egy zsinórra hasonlít, ebből fejlődik ki a gerinc. A velőcső a nyaktól a kialakulóban lévő lábakig ér és egy rövid faroknyúlványban végződik, amely később eltűnik. Az ultrahang az ikerterhességet is kimutatja. Ebben az esetben két szív látható az ultrahangon. A várandósság első heteiben a fej nagy méretű a test többi részéhez képest, hiszen itt található az agy, amely a fejlődés további részét irányítja. A megtermékenyülés pillanatában előre pontosan meghatározott minden olyan lépés, amelyeken az embrió (majd később a magzat) a fejlődése során végigmegy.

Mivel a várandósság első heteiben fejlődnek ki a leendő gyermek legfontosabb szervei, ezért ebben az időszakban nagyon sérülékeny. A várandósság kezdetén az embriót ért negatív hatások tartós károkat okozhatnak, éppen ezért a vetélés veszélye ebben az időszakban még fennáll. A várandósság alatti megfelelő tápanyagellátást szolgálja a placenta és a köldökzsinór. A köldökzsinór köti össze az embriót a placentával és minden fontos tápanyaggal ellátja, ami a fejlődéséhez szükséges. A köldökzsinór csatlakozik az embrióba, amelyet a baba megszületése után elvágnak. A köldök egy olyan heg, amelynek helye a szülés után megmarad. A gyermeken egy életen keresztül látható marad a helye, annak ellenére, hogy nincs funkciója a szülés után. 

 

Így érzi magát a kismama a 6. héten

A kismama érzelmi hullámvasúton ül, hiszen ami jelenleg a szervezetében zajlik, alig felfogható. A 6. héten nagyon sok gondolat cikázik a kismama fejében a várandóssággal és a születendő gyermekkel kapcsolatban és még nem világos, mi minden fog történni a várandósság alatt és után. A legfontosabb feladat a születendő gyermek egészséges fejlődése. 

Gyakori tünetek

Hormonális változások

A hormonális változások miatt fellépő panaszok a az első trimeszter végéig elkísérik a kismamát. Például a reggeli émelygés, keringési zavarok, mellfeszülés, fáradtság és gyengeség. Három hónap elteltével a szervezet stabilizálódik és ezek a tünetek megszűnnek. Néhány kismamánál ezek a tünetek nagyon erőteljesek, néhánynál alig fordulnak elő vagy szinte semennyire sem. Ez függ a kismama pszichés állapotától is. A szervezet alkalmazkodóképessége is nagy szerepet játszik a panaszok mértékét illetően.

 

Alhasi fájdalmak

A várandósság miatt az első hetekben alhasi fájdalmak előfordulhatnak. Ez diffúz hasi fájdalomként is felléphet. Az anyaméh mérete és a súlya a várandósság előrehaladtával megnő és ezzel együtt megvastagodnak a tartó szalagok is. Hirtelen mozdulat vagy megerőltetés miatt a szalagok megnyúlása fájdalmat okozhat. A méh a környező szövetekre is nyomást gyakorol.  A méhnyálkahártya megvastagodása miatt néhány napig erőteljesebb, fehéres színű, szagmentes folyás tapasztalható. 

Hasznos tanácsok

  • A kismamáknak ajánlott melltartók csökkentik a mellek feszülését. 
  • A sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása a várandósság teljes időtartama alatt ajánlott.

  • A legfontosabb vitaminok a B6, B12, folsav, valamint a vas, cink és a magnézium.

  • Minden kismamának más illat tetszik. Válasszon olyan illatot, amely kellemes érzésekkel tölti el. A kímélő testmozgás a várandósoknak kifejezetten ajánlott. Émelygés és hányás esetén segít az aromaterápia. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A vetélés kockázata

 

Annak ellenére, hogy a hasi fájdalmak a várandósság velejárói, nem mindegy, mekkora fájdalmakról van szó. Ha többszöri és rendszeres fájdalmat vagy intenzívebb vérzést tapasztal a kismama, mint a normál menstruáció esetén, az utalhat a vetélés kockázatára. A várandósság teljes időtartamára vonatkozóan érdemes arra figyelni, hogy nem ismert vagy hosszan tartó tünetek esetén a kismama mielőbb keresse fel nőgyógyászát vagy védőnőjét.