Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 19. hete: a magzat agya fejlődik

A magzat nagysága a 19. héten

A várandósság 19. hetében a magzat kb. 15 cm, amely egy banán hosszához hasonló, súlya 200 g, mint egy banán, egy tábla csoki vagy egy pohár joghurt súlya. Ez a súly még nem okoz nehézséget a kismamának.

 

A 19. héten a magzatnak még mindig sok hely áll rendelkezésre a mozgás gyakorlásához és izmai tornáztatásához. A következő hetekben tovább nő a magzat súlya és a hossza.   

A magzat fejlődése

A magzat érzékszervei mostanra már annyira kifejlődtek, hogy a csendre és a zajra is egyértelműen reagál. Ez az anyaméhen kívüli élethez és kismama életritmusához való alkalmazkodás első szakasza.

A születendő gyermeknek már most nagy szüksége van a szeretetre. Reagál a pocakra helyezett kéz melegére, amely már a kismama és a magzat közötti kommunikáció jele. Az édesapa vagy más családtag, valamint egy barát is hasonlóképpen megteremtheti a magzattal a kapcsolatot.  

A  19. héten a magzat hallja és felismeri a hangokat. A szülés után az édesanya hangja és illata megnyugtatja az újszülöttet, valamint utal a biztonságos és szeretetteljes környezetre.  Az agy gyorsan fejlődik a 19. héten, különösen az agy érzékszervekkel összefüggésben lévő területei, mint például az ízlelés, a szaglás, a hallás, a látás és a tapintás.

A magzat továbbra is gyakran a szájába veszi a hüvelykujját, így gyakorolja a szopóreflexet. Ez a képesség a szülés utáni életben megnyugtatja, mert a szopó mozdulat a táplálák megszerzését és a bizalmat  jelenti számára. 

A magzat számára nagyon fontos a fogóreflex is, amelynek során mozgatja az ujjait és ökölbe szorítja kezeit. Az orrát meg tudja érinteni és meg tudja húzni a köldökzsinórt. A bőre kezd megvastagodni, ezért már nem olyan áttetsző, mint korábban. 

A fiúknál a herezacskó a várandósság 19. hetében válik egyértelműen láthatóvá. A herék a hasüregben maradnak majd röviddel a születés előtt szállnak le a herezacskóba. A terhesség 16. hetétől kezdve a fiú magzat tesztoszteront termel, ami fontos a herék fejlődéséhez.

A lányoknál a 19. hétre már több millió petesejt képződött a magzat petefészkeiben. Ezek csak jóval később, a pubertás során érnek tovább, amikor a kislány nővé érik. Innentől minden hónapban egy petesejt elhagyja a petefészket, hogy megtermékenyüljön. Tehát a petesejtek már jóval a születés előtt megtalálhatók a magzatban. 

Így érzi magát a kismama a 19. héten

A pocak egyre nagyobb és a kismama súlya egyre nő.  Az egészből azonban még mindig a magzat súlya a legcsekélyebb. A növekvő méh, a méhlepény, a zsírpárnák és a magzatvíz játszik a legnagyobb szerepet a súlygyarapodásban.

Valószínűleg azon tűnődik, hogyan fog megbirkózni a növekvő súllyal az elkövetkező hónapokban egészen a szülésig. Emiatt nem kell aggódnia. A terhességi hormonok hatással vannak az ízületekre, így azok puhábbak, az inak pedig rugalmasabbak. Így a szervezet meg tud birkózni a növekvő testtömeggel. 

 

Gyakori jelek és tünetek

Mint ahogy idáig a várandósság hetei alatt, a 19. héten is biztosan érez olyan tüneteket, amelyek korábban nem fordultak elő. Minden kismama más, így a tünetek is egyediek lehetnek. 

Farkaséhség

A szervezetben lévő hormonális hatás miatt hirtelen farkaséhséget tapasztalhat, amely éjszaka is előfordulhat. A szervezet így jut hozzá azokhoz a tápanyagokhoz, amelyekre sürgősen szüksége van magzat fejlődéséhez. Nyugodtan egyen, amikor szeretne, de ügyeljen arra, hogy kis mennyiségben és főként tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszon. 

Fokozott pisilési inger

Valószínűleg észrevette, hogy gyakrabban kell mosdóba mennie. Mindig menjen, ha szükségét érzi, ez segít megszabadulni a kórokozóktól.  

Nehézkes, fájó lábak és duzzadt lábfejek

Még ha a kismama nem is gyalogolt sokat és nem állt  hosszú ideig, a lábait nehéznek érezheti, amelyek kissé fájnak. Ennek oka a vér és a nyirokrendszer nem megfelelő visszaáramlása, hiszen a terhesség a szívet és az ereket időnként nagyon igénybe veszi. A visszaáramlás különösen nyáron nehézkes, sok várandós nőnek nagy melegben megvastagodik a lába.  

Éppen ezért a lehető leggyakrabban üljön vagy feküdjön le és polcolja fel a lábait. Ez biztosítja az elegendő véráramlást az erekben és így a nyirokrendszer is megfelelően működik, melynek köszönhetően a duzzadt lábfejek gyorsabban leapadnak. A gyors leapadást segíti a masszázsolajjal végzett lábfejmasszázs is, ezen kívül csökkenti a stesszt és a kismama jobban fog aludni.  Nyáron a hűvös lábfürdő is jótékony hatású.   

A védőnő tanácsa

Este kenje be a lábát hűsítő krémmel vagy géllel, majd polcolja fel. A kompressziós harisnya nap közben jó megoldás, amely akkor is hasznos, ha nincs visszere a kismamának.

Aktív anyagcsere és a terhesség alatti vizesedés

A várandósság alatt az anyagcsere nagyon aktívan működik. A magzat fejlődéséhez az anya szervezetében nagyobb mennyiségű vízre van szükség. A hormonok miatt előfordul vizesedés, mivel a kismama szervezete elraktározza a vizet a szövetekben.

A magzatvíz cserélődése igénybe veszi a kismama szervezetét.  A magzatvíz egy részét a magzat feldolgozza, majd a végtermék visszakerül az anyai vérkeringésbe. A részben magzatvizet tartalmazó vért a kismama mája tisztítja meg, cserélődése rendszeres időközönként történik. A magzatvíz mennyisége a magzat növekedésével együtt nő. A magzatvíznek több funkciója van: védi a magzatot a külső hatásoktól, a hőmérsékleti ingadozásoktól, a nyomáskülönbségtől, biztosítja a szabad mozgást, óvja a köldökzsinórt és segíti az emésztés kialakulását.

Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon a kismama, mivel a csökkentett folyadékbevitel miatt a szervezet még inkább tárolja a vizet és a dagadás mértéke is nőhet. A rendszeres folyadékfogyasztás fontos a folyadékszükséglet fedezéséhez és a szervek működéséhez. Az ásványvíz, az alacsony savtartalmú gyümölcslevek és a várandósoknak ajánlott gyógynövényteák ideális folyadékpótlók a várandósság alatt. 

Hasznos tanácsok

  • Pihentesse lábait és gyakran polcolja fel.

  • Fogyasszon sok folyadékot az anyagcsere támogatása érdekében.

  • Kényeztesse a lábfejeket  olajos masszázzsal.

  • Használjon hastartó pántot az izmok erősítése érdekében. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Az izmok és az inak erősítése

A hastartó pánt nagyon hasznos a kismamáknak. Részben elasztánból készül és kényelmes tartást biztosít. A pánt jól tartja a hasat és a hátat is támogatja. Konzultáljon a védőnővel, hogy a 19. héten milyen gyakorlatokat végezzen. Továbbra is erősítse a  medencefenék-izmokat.

 

Az erek támogatása

Ha esetleg kialakultak már a visszerek, vagy genetikai hajlama van rá, vagy a családban előfordult szívbetegség, kérdezze meg az orvost vagy a védőnőt, hordjon-e kompressziós harisnyát a terhesség alatt. Ezek a harisnyák rendkívül rugalmasak és támogatják a vér visszaáramlását, valamint segítségükkel hatékonyan megelőzhető a visszerek kialakulása. A légi közlekedés során mindenképp viselnie kell a kismamáknak.