Elegendő folyadékot fogyaszt a baba?

A folyadékszükséglet a baba életkorától és a táplálkozásától függ. 

Az első hónapokban a baba az anyatejjel vagy a tápszerrel az éhségét és a szomjúságát is egyaránt csillapítja. Plusz folyadékpótlásra csak akkor van szükség, ha a baba sok folyadékot veszít (például hőségben vagy betegség esetén).

A hozzátáplálás megkezdése után az anyatej vagy a tápszer mellett további folyadékpótlásra is szükség van. Minél több bébiételes étkezést vezetünk be a baba étrendjébe, annál több plusz folyadék szükséges. Kezdetben a baba még keveset iszik, mert az anyatejes vagy a tápszeres táplálásból sok folyadék kerül a szervezetébe. 

A kisbaba még nem tud szólni, ha szomjas, ezért a hozzátáplálás során fokozottan figyeljünk arra, hogy a baba rendszeresen igyon. A csecsemők folyadékszükséglete kb. 120-150 ml /testtömeg kg az elfogyasztott anyatejjel vagy tápszerrel együtt.

Babavizet, gyümölcslevet, gyümölcsnektárt, babateát vagy felforralt majd megfelelő hőmérsékletre hűtött ivóvizet kínáljon az étkezések között vagy az étkezések után. Közvetlenül az étkezések előtt ne adjon folyadékot, mert az csökkenti az étvágyat. 

Fontos:

A gyümölcslevek fogakkal való gyakori érintkezése fogszuvasodást okozhat. Ezért kérjük:

  • A cumisüveget ne használja megnyugtatásra.
  • Gyermekének Ön adjon inni és szoktassa mielőbb a pohárból való ivásra. 
  • Az első fogak megjelenése után rendszeresen tisztítsa gyermeke fogait. 
  • Kb. 8 hónapos kortól a gyermek képes önállóan is pohárból inni. 

Termékkereső