Elegendő folyadékot fogyaszt a baba?

A folyadékszükséglet a baba életkorától és a táplálkozásától függ. 

Az első hónapokban a baba az anyatejjel vagy a tápszerrel az éhségét és a szomjúságát is egyaránt csillapítja. Plusz folyadékpótlásra csak akkor van szükség, ha a baba sok folyadékot veszít (például hőségben vagy betegség esetén).

A hozzátáplálás megkezdése után az anyatej vagy a tápszer mellett további folyadékpótlásra is szükség van. Minél több bébiételes étkezést vezetünk be a baba étrendjébe, annál több plusz folyadék szükséges. Kezdetben a baba még keveset iszik, mert az anyatejes vagy a tápszeres táplálásból sok folyadék kerül a szervezetébe. 

A kisbaba még nem tud szólni, ha szomjas, ezért a hozzátáplálás során fokozottan figyeljünk arra, hogy a baba rendszeresen igyon. A csecsemők folyadékszükséglete kb. 120-150 ml /testtömeg kg az elfogyasztott anyatejjel vagy tápszerrel együtt.

Babavizet, gyümölcslevet, gyümölcsnektárt, tea gyümölcslével italt, babateát vagy felforralt majd megfelelő hőmérsékletre hűtött ivóvizet kínáljon az étkezések között vagy az étkezések után. A gyümölcsleveket és nektárokat babavízzel hígíthatja. Közvetlenül az étkezések előtt ne adjon folyadékot, mert az csökkenti az étvágyat. 

Fontos:

A bébiitalok fogakkal való gyakori érintkezése fogszuvasodást okozhat. Ezért kérjük:

  • A cumisüveget ne használja megnyugtatásra.
  • Gyermekének Ön adjon inni és szoktassa mielőbb a pohárból való ivásra. 
  • Az első fogak megjelenése után rendszeresen tisztítsa gyermeke fogait. 
  • Kb. 8 hónapos kortól a gyermek képes önállóan is pohárból inni.