Súlygyarapodás

Sokan felteszik a kérdést, hogy milyen mértékű súlygyarapodás optimális a várandósság ideje alatt. Erre nincs általános válasz, hiszen minden várandósság egyedi.

Ha a testtömegindexe* a várandósság előtt 18,5 alatti volt, a várandósság ideje alatt 12,5-18 kg súlygyarapodás ideális. A normál testsúlyú nőknél (testtömeg index: 18,5-24,9)  11,5-16 kg közötti súlygyarapodás ideális. Azoknak a nőknek, akiknek a testtömeg indexe már a várandósság előtt 25,0-29,9 között mozgott, elővigyázatosnak kell lenniük, a súlygyarapodás legfeljebb kb. 7-11,5 kg között legyen. 

Ne vigyük túlzásba

A nőgyógyász vagy a védőnő a vizsgálatok alkalmával ellenőrzi a kismama súlyát. Az energiaszükséglet a 4. hónaptól kezdve kb. 250 kcal-val nő. A vitamin- és az ásványianyag-szükséglet viszont a várandósság kezdetétől magasabb. Ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság, majd a szoptatás teljes időtartama alatt. További információért kattintson a "többletszükséglet" menüpontra. 

Sok kismama émelygésre, hányingerre panaszkodik az első három hónapban, így súlygyarapodásról aligha eshet szó. 

A várandósság második és harmadik trimeszterében a heti testsúlygyarapodás (a kiindulási testsúlytól függően) 300-500 g. Szülés előtt nem sokkal az energiaszükséglet ismét csökkenhet. A tényleges energiaszükséglet egyénenként eltérő lehet. 

A várandósság alatt nem javasolt a fogyókúra!

A várandósság előtti túlsúly nem azt jelenti, hogy a várandósság alatt kell lefogynia a kismamának, mert ez veszélyeztetheti a baba fejlődését. 

*Testtömegindex (BMI): A kiszámítása során a kg-ban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.

Például: 60 kg / (1,6 m)2=23,4. A normál testsúlyú nők testtömegindexe 18,5 és 24,9 (kg / m2 ) közötti.