Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 28. hete: A magzat immunrendszere elkezd működni

A 28. héten a kismama belépett a harmadik trimeszterbe, amely a terhesség leghosszabb időszaka. Ez a 28. héttől a 40. hétig tart. 

A magzat nagysága a 28. héten

A 28. héten a magzat már 37-37,2 cm, kb. akkora, mint egy póréhagyma. Súlya Az 1000-1100 g, ezzel elérte az 1 kg-ot. Súlya nagyobb ütemben fejlődik, mint a hossza. 

A magzat fejlődése

A terhesség 28. hetében a méhlepényen keresztül a kismama véréből antitestek kerülnek a magzatba, amely az első fontos lépés a magzat immunrendszerének működésében. Ennek köszönhetően kialakul a saját védekezőképessége a kórokozókkal szemben. 

Az agy fejlődése

Az agy fejlődése differenciálttá válik, ahogy a barázdák egyre inkább kirajzolódnak. A megnövekedett agyi aktivitás, amely a fejlődő érzékelési képességgel együtt jár, már  mérhető az ingerületeknek köszönhetően. Az ingerület tulajdonképpen egy elektromos jel, mely az idegrostokon át terjed. Az elektromos jeleket az agyban EEG (elektroenkefalográfia) segítségével mérik. 

A tüdő fejlődése

A magzati tüdő gyorsan fejlődik. A tüdő páros és lebenyes szerv. A hörgők jobb és bal oldalon elágaznak, így a levegő a születés után a teljes tüdőszöveten keresztül áramlik. A tüdőt a mellkas és a rekeszizom mozgatja. A levegő útja: orr, orrgarat, szájgarat, gége, légcső, hörgők, hörgőcskék, tüdőhólyagocskák (alveolus), itt zajlik le a levegő kicserélődése. A várandósság ezen szakaszában egy speciális felületaktív anyag képződik, amely biztosítja, hogy az alveolusok nem tapadnak egymáshoz a légzés során, valamint védi a tüdő felszínét.

A magzat tovább gyakorolja a „légzést”, eközben  magzatvizet nyel. Ez időről időre csuklást okoz, amit a kismama a has rángatózásából érzékel. Koraszülés esetén a gyermeknek jók a túlélési esélyei.  

A szem fejlődése

A magzat szemei tovább fejlődnek. Amikor alszik, becsukja a szemét, amikor felébred, kinyitja. Eközben képes különbséget tenni fény és sötétség között, ami hatással van az alvási ciklusára. A színeket és a formákat elmosódott formában látja. A fejlődés következő szakaszában az éles látás alakul ki. Születés után a szemei még nem működnek tökéletesen. A látás 2 éves korig fejlődik ki. 

 

Így érzi magát a kismama a 28. héten

A hetedik hónap végére a kismama sokat hízott. Pocakja  megnőtt, ami módosította a súlypontját és megváltoztatta a testérzékelését. A 28. héten a súlygyarapodás és a növekvő pocak kellemetlen érzéseket okozhat. Végezzen rendszeresen könnyű testmozgást, amely segít alkalmazkodni a változásokhoz.  

 

Gyakori jelek és tünetek

Alvászavarok fordulhatnak elő

A növekvő pocak miatt a kismama egyre nehezebben talál kényelmes pozíciót az elalváshoz. Előfordul, hogy nem tud jól aludni vagy nem tudja átaludni az éjszakát. Éjszaka helyezkedik, keresi a megfelelő pozíciót. 

A védőnő tanácsa

Tegyen párnát a hasa alá, amikor az oldalán fekszik. Akkor nem fogja lehúzni a pocakja és kényelmesebben fekszik. 

A 28. héten a fundus, a méh teteje már a köldök fölött két ujjal tapintható.

A magzat egyre többet mozog

A magzat sokat mozog az anyaméhben rendelkezésére álló helyet kihasználva. A magzat időnként zavarja a kismamát az alvásban vagy a koncentrációban. Az erőteljes mozgások kidudorodások formájában kívülről is jól láthatók, amiket a lábai és a kezei nyomása okoz. Ikerterhesség esetén természetesen ez gyakoribb.

A leendő apának és a leendő nagyszülőknek is fontos pillanat, amikor a pocak érintésével kapcsolatot teremtenek a magzattal. A terhesség 28. hetében még nem lehet egyértelműen meghatározni a magzat pontos elhelyezkedését. Most még úgy helyezkedik el, ahogy akar. 

A jóslófájások egyértelműen érezhetők 

A jóslófájások tovább folytatódnak a szülésre való felkészülés kapcsán. Ennek hatására időnként a pocak újra és újra megkeményedik, ami 1 perc múlva el is múlik. Ez ártalmatlan a magzatra nézve.

 

A méh nyomást gyakorol a szervekre

Nappal a kismamának gyakran kell pisilni, mert a méh a magzat súlya miatt nyomja a hólyagot, ami ezáltal kisebb. A méh más szervekre is nyomást gyakorol, aminek következményeképpen gyomorégés és vesetájéki fájdalom fordulhat elő. 

Lábfájás

A kismamának – különösen nyáron – megduzzad a lába, bokája és izomgörcsök is gyakran fordulnak elő. Érdemes néhány dologra odafigyelni:

 

  • Pihenjen gyakrabban!

  • Ügyeljen arra, hogy egészségesen táplálkozzon, rendszeresen fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket!
  • Polcolja fel gyakrabban a lábait! A lábak felpolcolása javítja a vér és a szövetnedv keringését, így az nem gyűlik össze az alsó végtagokban. 

Kérdezze meg védőnőjét, milyen praktikák vannak még a fent említett panasz enyhítésére vagy konzultáljon dietetikussal a megfelelő tápanyagbevitellel kapcsolatban. 

Hasznos tanácsok

  • Ha duzzadt a kismama lába, borogassa hideg vízzel, amelyhez egy kis almaecetet is adjon hozzá.

  • A levendula és a citromfű gyógynövények segíthetnek az elalvásban.

  • A narancs és a rózsa illóolajok hozzájárulnak a kiegyensúlyozottsághoz, a vanília illóolaj nyugtató és elősegíti a koncentrációt.

  • Ha gyógynövényteát fogyasztana vagy aromaterápiát alkalmazna, előzetesen kérdezze meg védőnője véleményét. Például a szennalevél és a málnalevél fogyasztása a 36. hét előtt tilos, mert összehúzódásokat okozhat. A málnalevél ellazítja a medencefenék izmait. 

  • A visszerek és az izomgörcsök megelőzése céljából álljon lábujjhegyre, tartsa meg ezt a pozíciót, majd ereszkedjen újra le. Ismételje meg többször. Ez segít az oldalsó lábizmok erősítésében is. 
  • Járjon szülésfelkészítő tanfolyamra, kérdezzen bátran a foglalkozásokon. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

 

Preventív intézkedések visszér esetén

Konzultáljon kezelőorvosával, ha gyakran kellemetlen érzést tapasztal a lábaiban, illetve ha már a várandósság előtt is voltak visszerei. Különösen genetikai hajlam esetén fontos a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a visszér nem csak optikai probléma. A trombózis megelőzése érdekében preventív kezelésre van szükség. Első lépésként viseljen kompressziós harisnyát, amely rugalmas anyagból készül és megakadályozza a vér „leülepedését” állás vagy járás során.