Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 34. hete: Érezze jól magát és élvezze a várandósság utolsó szakaszát

A baba születése előtt 4 héttel megkezdhető a szülési szabadság, valamint az éves szabadságából is felhasználhat a kismama, ha már a várandósság 34. hetében, tehát kb. 6 héttel a baba várható születése előtt szeretné abbahagyni a munkát. A feladatait – ha még nem tette meg – adja át a munkahelyén kollégáinak. A szülésig hátralévő időszak így nyugodtan telik, a figyelme nem oszlik meg és teljes mértékben koncentrálhat a baba érkezésére.

A magzat nagysága a 34. héten

A magzat a 34. héten kb. 45 cm, nagyjából akkora, mint egy római saláta. Súlya 2237 g, amely már közel van a születési súlyához. Hossza és súlya még tovább nő.  Minden újszülött más, ezért az újszülöttek hossza és súlya eltérő, amelyeket elsősorban a genetika határoz meg.

A magzat fejlődése

A magzat érzékszervei már majdnem teljesen kifejlődtek, különösen a hallása fejlődik a 34. héten. A magas hangokat kiválóan érzékeli. Születés után fel fogja ismerni azokat a hangokat és zenét, amelyeket az anyaméhen belül hallott. Az ismerős hangok megnyugtatják az újszülöttet.

A kalcium a magzat csontvázába beépülve biztosítja az erős, stabil csontozat kialakulását. A csontok azonban a születéskor még nem teljesen fejlettek, éppen ezért továbbra is szedjen a kismama a szoptatás alatt is D-vitamint, valamint az újszülött gyermeknek a gyermekorvossal egyeztetve adjon D-vitamint és K-vitamint csepp formájában. A D-vitamin rendszeres adását a gyermekorvosok újszülöttkortól kezdve a kisgyermekkor teljes időtartama alatt ajánlják.

A tüdő is már majdnem teljesen fejlett. A születésig még tovább fejlődik, így erősebb és működése kifinomultabb lesz.

A magzatnak egyre kevesebb hely áll rendelkezésére a mozgáshoz, ezért jobbra-balra forog az anyaméhben. Ikerterhesség esetén még szűkösebb a hely, ezért a mozgást a kismama még intenzívebbnek érzékeli. Az ultrahang során – mivel az ikrek szorosan egymáshoz simulnak – nem egyszerű a kétféle szívhang vizsgálata.

Kisfiú esetén a 34. héten a herék már leszálltak a hasüregből a herezacskóba. Az ultrahangon a herezacskó általában nagynak tűnik, amelynek oka a herezacskóban felgyülemlett folyadék. Sok újszülött fiúnak a születés után is nagy a herezacskója, amely azonban néhány nappal a születés után sokkal kisebb lesz.

A magzat fokozatosan a születés előtti pozícióba helyezkedik, amely lehetővé teszi a természetes szülést. 

A védőnő tanácsa

Ha a magzat a 34. héten még nem fordult fejjel lefelé, úgy különböző módszerekkel lehet serkenteni a megfelelő irányba történő mozgását. Konzultáljon mielőbb védőnőjével. A kínai orvoslásból ismert a moxa terápia, ami csak egy rövid periódusban végezhető.

A magzat kb. négy héttel a szülés előtt elfoglalja a végleges, azaz a természetes szüléshez ideális pozícióját. Egyes magzatok nagyon sokáig maradnak magzatpózban (felhúzott lábakkal) és csak a szülés megindulásakor fordulnak meg. 

Így érzi magát a kismama a 34. héten

Ahogy nő a magzat, egyre nehezebben mozog a kismama. Ezért ideális ha mostantól abbahagyja a munkát, élvezi a hátralévő időt és a figyelme a baba érkezésére összpontosul. A szülési szabadság alatt nem szűnik meg a munkaviszonya, tehát állományban marad. Szülés után az újszülött ellátása teljes embert kíván. Az édesanyák általában 1 – 3 évet maradnak otthon a gyermekkel, mielőtt újra munkába állnak. Ez idő alatt az újdonsült édesanya ellátja a baba körüli teendőket, amelybe a párját is lehetőség szerint bevonja. A baba érkezésével egészen más lesz az addig megszokott családi élet. 

 

Gyakori jelek és tünetek

A 34. héten a hátfájás és a légszomj a leggyakoribb panaszok, amelyeket a kismama tapasztal. A kb. 2 hét múlva jelentkező fájások a méhet a magzattal együtt lefelé, a kismedence irányába mozgatják. Ez a folyamat hasmenést vagy enyhe hányingert okozhat, amelyek azonban hamarosan megszűnnek.

Lefelé irányuló nyomás

Lehet, hogy már érzett egy szokatlan, lefelé irányuló nyomást. A magzat súlya nyomást gyakorol a medencefenékre, amely a jóslófájások után fokozódhat, mert a magzat a kismedence felé mozog. Ezt gyengéd mozdulatokkal ellensúlyozhatja, például ringatózással, amely ellazítja a medencegyűrűt és a környező szöveteket.  

 

Jóslófájás vagy vajúdás?

Az első gyermekes kismamák még nem tudnak különbséget tenni a jóslófájás és a vajúdás között, ezért előfordulhat, hogy bemennek a kórházba, majd hazaküldik őket.  Tekintse ezt felkészülésnek vagy főpróbának arra az esetre, amikor tényleg itt az idő.

 

Hasznos tanácsok

  • Gondolkodjon előre és szerezze be a szoptatáshoz szükséges dolgokat: szoptatós melltartó, kényelmes felsőruházat, melltartóbetét, mellbimbókrém, stb. 

  • Figyelje meg, hogy a fájások csak néhány másodpercig tartanak, vagy hosszabb ideig. A langyos fürdővízben a jóslófájások csökkennek, míg a valódi szülés előtti fájások felerősödnek.

  • A pocak nem akadályozza meg a szexuális együttlétet. Töltsön el párjával romantikus pillanatokat, amibe beépítheti a gátmasszázst is.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Gátmetszés (epiziotómia) megelőzése

Megelőzhető a gátmetszés, ha a terhesség utolsó heteiben naponta masszírozza a gátat jó minőségű növényi olajjal vagy speciálisan kismamáknak ajánlott olajjal, például HiPP Mamasanft Masszázsolajjal. A gátmasszázs lazítja és rugalmasabbá teszi a szöveteket, ez szülés közben megkönnyíti a baba áthaladását. Konzultáljon védőnőjével a gátmasszázsról.

Ha a baba nem akar a megfelelő irányba fordulni

Néha elég, ha a kismama helyet változtat és gyengéden fel-le emeli a csípőjét. Ez kicsit kényelmetlen lesz a magzatnak és lehet, hogy megfordul.  

A fény is ösztönözheti a magzatot arra, hogy a megfelelő irányba forduljon. Próbálja ki, hogy egy sötét környezetben például a takaró alatt bekapcsolja a zseblámpát és megvilágítja vele a pocak alját. A magzat érzékeli a fényt és arra felé fordulhat. 

Egy másik módszer a hangok használata. Kössön a derekára csengőt vagy Baoding golyót úgy, hogy az séta vagy járkálás közben hangot adjon ki. A hangok felkelthetik a magzat figyelmét és azok felé fordulhat.

Mindezek a módszerek sok esetben segítenek, hogy farfekvéses helyzetből a természetes szüléshez megfelelő helyzetbe forduljon a magzat. 

Konzultáljon védőnőjével a további trükkökről és praktikákról, így elősegítheti a természetes szülés lehetőségét és egyúttal megelőzheti a komplikációkat vagy a császármetszést.