Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 30. hete: A magzat felveszi a magzatpózt

A várandósság 30. hete a nyolcadik hónap közepe és a terhesség harmadik és egyben utolsó trimesztere. A magzat már olyan nagy, hogy a méhben lévő hely szűkössé válik, ezért mozgása megváltozik.

A magzat nagysága a 30. héten

A magzat már 40 cm, kb. akkora, mint egy nagy zeller és kb. 1300-1400 g, tehát majdnem 1,5 kg.

A magzat fejlődése

A tüdő fejlődése

A magzati tüdő fejlődése nagyrészt befejeződött. 

Az emésztőrendszer fejlődése

Az emésztőrendszer fejlődése is nagyrészt befejeződött, minden a helyén van, amire később szüksége lesz a táplálék megemésztéséhez. A magzat megissza, lenyeli, megemészti és újra kiválasztja a magzatvizet. Ez a képesség fontos előfeltétele az anyaméhen kívüli életének, amikor már anyatejjel táplálkozik. A bélrendszere azonban még újszülöttkorban sem teljesen fejlett. Különösen az élet első három-négy hónapjában fordulnak elő gyakran emésztési panaszok, például puffadás és hasfájás. Ne aggódjon, ezek általában ártalmatlan jelenségek. 

A zsírpárnák és a kapillárisok fejlődése

A magzat egyre többet hízik, amelynek köszönhetően tömörebbé válik a teste. A zsírtartalékokra születés után szüksége lesz a hőszabályozáshoz, valamint a túléléshez, amíg a zsírban gazdag, érett anyatej a rendelkezésére nem áll.

A magzat bőre alatt nemcsak zsírpárnák vannak, hanem már a kapillárisok (hajszálerek) is kialakultak, amelyek a bőr vérkeringését és a tápanyagokat biztosítják. Ennek eredményeképpen a magzat bőre rózsaszín. 

A magzatpóz

A magzatvíz mennyisége a magzat növekedéséhez igazodva csökken, így több hely keletkezik a növekedéshez.

A méhben egyre kevesebb hely áll rendelkezésre, ezért már nem tud kinyújtózni, így ún. magzatpózt vesz fel: a lábát a testéhez húzza fel. Később az újszülött kb. három hétig  megtartja ezt a pózt, csak utána nyújtózik ki az ágyában. A magzatpóz lehetővé teszi az újszülött számára, hogy megőrizze testhőjét.

Emiatt kialakult az a gyakorlat, hogy az újszülötteket bebugyolálják babaoverálba, amely tartja a testhőt és emlékeztet az anyaméhben megszokott környezetre. Ez megnyugtatja az újszülöttet és megkönnyíti az alkalmazkodást a kinti világhoz. Az édesanya felváltva használ babaruhát, babaoverált, bundazsákot. A bundazsákra télen, hidegben van szükség.

Ideális esetben az édesanyának több lehetősége van az újszülött altatására és megnyugtatására: használhat  babaágyat, hordozókendőt, mózeskosarat, babakocsit, babaöblöt és időnként a karjaiba veszi gyermekét.  

Egyéb fejlődési sajátosságok

A várandósság 30. hetétől a lanugo fokozatosan eltűnik és csak pelyhes szőrzet marad a magzat testén, mire megszületik. Hosszú évek cáfolata után tudományosan bizonyították, hogy ettől a héttől kezdve a magzat képes fájdalmat érezni. A bal- vagy jobbkezességre való hajlam már az anyaméhben kialakul.

A szülés előtti utolsó hasi ultrahangvizsgálat során megállapítják a placenta pontos pozícióját. Ez fontos a szülés lefolyása szempontjából. Az orvos könnyen észleli,  amennyiben a méhlepény rendellenes helyen tapad. Normál esetben a méhben magasan, a mellső vagy hátsó falon tapad, azonban a várandósság során előfordulhat, hogy a méhlepény nem megfelelő helyen fejlődik ki. Elöl fekvő lepény (placenta praevia) esetén a természetes szülés nem javallott. Az esetek túlnyomó többségében császármetszést végeznek az anya és a gyermek biztonsága érdekében.   

 

 

Így érzi magát a kismama a 30. héten

A 30. héten a kismama arra törekszik, hogy enyhítse vagy megelőzze a hát- és lábfájást. Egyre nehezebben mozog, a lépcsőzésnél légszomj léphet fel. Mint ahogy a hasban és a mellkasban található többi szerv esetében, úgy a tüdőt is nyomja a méh, valamint a kismama sokkal nagyobb súlyt cipel, mint korábban, ezért gyorsabban kifullad. A terhesség a szervezetet maximálisan igénybe veszi, amely ahhoz hasonló,  mintha a kismama magas szintű sportteljesítményt nyújtana.

Gyakori jelek és tünetek

Viszketés és striák

A kismama bőre néha viszket a bőr tágulása miatt. A striák kialakulásának megelőzése érdekében kenje be bőrét minden nap HiPP Mamasanft bőrápolókkal, elsősorban azokat a területeket, amelyek a várandósság miatt különösen érintettek. A terhességi csíkok így kisebb méretben és kevésbé mélyen jelennek meg a bőrön. A csekély méretű striák a várandósság után heg nélkül, viszonylag hamar eltűnnek.

A krémezés azonban nem garancia arra, hogy a striák nem jelennek meg. A striák megjelenését a bőrtípus és a genetikai hajlam is befolyásolja.

Szőrnövekedés a pocakon 

A kismama az elmúlt hetekben valószínűleg sok változást tapasztalt a testén. A mellbimbó körüli terület sötétebb lehet, valamint a köldök és a szeméremcsont között már megjelenhetett a terhességi vonal (linea nigra).  A hormonok miatt változó mértékben szőrösödés fordulhat elő a pocakon. Valószínűleg a kisfiúval várandós nők gyakrabban és intenzívebben érintettek, mivel a tesztoszteron, a férfi nemi hormon szőrnövekedést okoz. Egy másik elmélet szerint a szőr azért nő, mert a pocaknak további védelemre van szüksége. Ezt nem lehet tudni pontosan.

Hasznos tanácsok

  • A magzat egészséges fejlődése érdekében fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, elsősorban tejtermékeket (például joghurtot és sajtot). A brokkoli, a kelkáposzta, az édeskömény, a rukkola és a diófélék szintén kiváló kalciumforrások. Igyon kalciumban gazdag ásványvizet.

  • Konzultáljon védőnőjével a légzőgyakorlatokról, amelyek segíthetnek a jóslófájások vagy később a vajúdás esetén. A megfelelő légzés szülés előtt alkalmazva fájdalomcsillapító és nyugtató hatású. 

  • Próbálja felismerni a különböző hasfájásokat. Fontos, hogy különbséget tudjon tenni a magzat növekedése okozta kellemetlen érzés és az összehúzódások között. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A placenta helyének meghatározása és előkészület az esetleges császármetszésre

Az orvos az ultrahangfelvétel segítségével meghatározza a méhlepény helyzetét a méhben. Elöl fekvő méhlepény (placenta praevia) esetén a méhlepény részben vagy teljesen fedi a méhszájat (a hüvely bejáratát), ennek fennállása esetén császármetszés várható.

A császármetszés (sectio caesaria) műtéti lebonyolítása az elmúlt években fejlődött, de továbbra is csak indokolt esetben javasolt elvégezni. A kb. 40 percig tartó műtét során a méhen bemetszést végeznek, utána emelik ki a babát. A kismamának ezt megelőzően érzéstelenítőt (anesthesia) kell kapnia. Az érzéstelenítő nem károsítja a babát. 

Amennyiben a kismama placentája elzárja a méhszájat és császárt javasolnak, kérdezzen meg előzetesen mindent, amit tudni szeretne a műtéttel kapcsolatban.