Elegendő folyadékbevitel

A kismamák folyadékszükséglete

Ügyeljen arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, hiszen a víz nem csak vivőanyag, hanem a várandósság alatt szerepet játszik a vér és a magzatvíz képződésében is. Ideális szomjoltó az ásványvíz, a zöldség- és gyümölcslevek és a gyógynövényteák.

Próbálja ki a biogyümölcsökből készült HiPP bébiitalokat, amelyeket tetszőleges arányban ásványvízzel is hígíthat.

Milyen folyadék nem javasolt a kismamáknak?

A kismamáknak nem javasolt a cukros limonádék, gyümölcsitalok, gyümölcsnektárok, szénsavas üdítőitalok fogyasztása, mert magas a kalóriatartalmuk. A várandósság alatt kérjük, ne fogyasszon alkoholt és ne dohányozzon!

A koffein tartalmú tea és a kávé fogyasztását is javasolt napi maximum 1-2 csészére redukálni, mert a túl sok koffeinnek nincs jó hatása a magzat fejlődésére. Ehelyett ihat a kismama koffeinmentes kávét és ízletesek a koffeinmentes gyümölcsteák és a gyógynövényteák is.

Ne csak akkor igyon a kismama, ha szomjas

A folyamatos folyadékfogyasztás odafigyelés, szokás kérdése, mivel sokszor csak megfeledkezünk róla. Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon egész napra elosztva. Ha nem szomjas a kismama, akkor is szüksége van folyadékra, ezért legyen mindig kéznél ásványvíz. Nemcsak a várandósság, hanem a szoptatás ideje alatt is megnő a folyadékszükséglet!

Ajánlott folyadékbevitel

  Nem várandós nők Várandós nők Szoptató anyukák
Italok 1410 ml 1470 ml 1710 ml
Ételek 860 ml 890 ml 1000 ml
Összesen 2270 ml 2360 ml 2710 ml
Megnövekedett szükséglet   +90 ml +440 ml