Elegendő folyadékbevitel

A kismamák folyadékszükséglete

Ügyeljen arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, hiszen a víz nem csak vivőanyag, hanem a várandósság alatt szerepet játszik a vér és a magzatvíz képződésében is. Ideális szomjoltó az ásványvíz, a zöldség- és gyümölcslevek és a gyógynövényteák.

Próbálja ki a biogyümölcsökből készült HiPP bébiitalokat, amelyeket tetszőleges arányban ásványvízzel is hígíthat.

Milyen folyadék nem javasolt a kismamáknak?

A kismamáknak nem javasolt a cukros limonádék, gyümölcsitalok, gyümölcsnektárok, szénsavas üdítőitalok fogyasztása, mert magas a kalóriatartalmuk. A várandósság alatt kérjük, ne fogyasszon alkoholt és ne dohányozzon!

A koffein tartalmú tea és a kávé fogyasztását is javasolt napi maximum 1-2 csészére redukálni, mert a túl sok koffeinnek nincs jó hatása a magzat fejlődésére. Ehelyett ihat a kismama koffeinmentes kávét és ízletesek a koffeinmentes gyümölcsteák és a gyógynövényteák is.

Ne csak akkor igyon a kismama, ha szomjas

A folyamatos folyadékfogyasztás odafigyelés, szokás kérdése, mivel sokszor csak megfeledkezünk róla. Ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon egész napra elosztva. Ha nem szomjas a kismama, akkor is szüksége van folyadékra, ezért legyen mindig kéznél ásványvíz. Nemcsak a várandósság, hanem a szoptatás ideje alatt is megnő a folyadékszükséglet!

Ajánlott folyadékbevitel

Nem várandós nőkVárandós nőkSzoptató anyukák
Italok1410 ml1470 ml1710 ml
Ételek860 ml890 ml1000 ml
Összesen2270 ml2360 ml2710 ml
Megnövekedett szükséglet +90 ml+440 ml