Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 35. hete: A magzat immunrendszere függetlenül működik

Elérkezett a kilencedik hónap utolsó előtti hete, amely a harmadik trimeszterben van. Egyre közelebb van a szülés időpontja. Bizonyára már mindenki nagyon izgatott és alig várja. A magzat is felkészül az anyaméhben, hogy világra jöjjön. 

A magzat nagysága a 35. héten

A magzat néhány centiméterrel hosszabb lett.  A terhesség 35. hetében már kb. 46 cm, ami egy kisebb sárgadinnye méretének felel meg. Súlya 2500 g, amely nagy előrelépést jelent a születési súlya felé. A születésig hátralévő időben a magzat továbbra is zsírtartalékot képez, így súlya tovább növekszik, amíg el nem éri a kb. 3500 g-ot. A végleges hossz és súly a születéskor derül ki.

 

A magzat fejlődése

A magzatnak egyre kevesebb hely áll rendelkezésre a mozgáshoz a 35. héten. Időnként megfogja az orrát, a köldökzsinór után nyúl, vagy szájába veszi a hüvelykujját.

Reflexei tovább fejlődnek. Az anyaméhben érzékeli a fényt és a fényforrás irányába fordul. A szopó- és fogóreflexek már jól fejlettek. A légzésreflex kialakult és jól fejlett, amit a születés után az első lélegzetvételkor tud először gyakorolni.

A magzat emésztőszervei, mint például a vese és a máj már működnek és fontos szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében. A vesék kiválasztják a vizeletből a salakanyagokat, míg a májsejtekben olyan fehérjék és vitaminok raktározódnak, amelyekre nincs azonnal szükség.  A cukor a májban glükózzá alakul majd a vérkeringésbe kerül. Ez a folyamat rendkívül fontos lesz az újszülött gyermek táplálkozása folyamán is. A máj sejtjei választják ki a viszkózus epét, amely az ételek lebontásához szükséges. Az epét az epehólyag tárolja, amíg szükség lesz rá a bélben, ez adja a széklet jellegzetes színét.

A magzat bélrendszerében mekónium keletkezik. A mekónium (magzatszurok) a baba első széklete, amely a lenyelt magzatvízből, magzatmázból  (vernix caseosa) és a lanugo szőrzetből áll, valamint a sűrű epe alakítja ki az állagát. A születés utáni első napokban az újszülött kiválasztja a mekóniumot.

A magzat immunrendszere most már a kismama vérkeringésétől függetlenül működik. A kismamától származó antitesteknek köszönhetően felépítette saját immunitását, amely majd megvédi az újszülöttet a környezeti hatásoktól. Az immunrendszere azonban még nem teljesen fejlett születés után sem, még néhány évre szükség van, hogy a szervezete képes legyen megvédeni magát, amelyhez elkerülhetetlen, hogy káros baktériumokkal találkozzon a külvilágban. A csecsemők és a kisgyermekek éppen ezért az első néhány évben nagyon érzékenyek a fertőzésekre. A szoptatás során – különösen az első napokban az előtejjel (kolosztrum) - antitestek kerülnek a baba szervezetébe, amelyeknek köszönhetően az immunrendszere megerősödik. 

Koraszülöttként a 35. héten az újszülött jó eséllyel tudna alkalmazkodni a kinti világhoz és egészségesen tudna tovább fejlődni.  

Így érzi magát a kismama a 35. héten

A várandósság a szülés közeledtével egyre fáradságosabb: a kismama egyre nehezebben mozog és nehezebben vesz levegőt. Számolja vissza a napokat, meddig kell még várnia a szülésig. 

A jóslófájások következtében a méh lefelé történő mozgásával a tüdőre nehezedő nyomás csökken, így a légzési nehézségek hamarosan elmúlnak. A kismama haskeményedést és alhasi görcsöt érez, valamint enyhe hányinger és hasmenés jelentkezhet. A valódi vajúdástól eltérően azonban a jóslófájások nem szabályos időközönként jelentkeznek és nem válnak intenzívebbé vagy fájdalmasabbá. Eleinte minden fájás hasonlónak tűnik, idővel azonban egyértelművé válik a különbség fájás és fájás között. 

Gyakori jelek és tünetek

Az egyre gyakoribb jóslófájások hozzájárulnak a könnyebb légzéshez. A 35. héten vannak olyan tünetek, amelyek egészen a szülésig jellemzők lesznek. 

Hólyaggyengeség

A hólyaggyengeséget a méh hólyagra gyakorolt nyomása okozza. A jóslófájások következtében a magzat lefelé mozog a kismedence felé, így a hólyagra nehezedő nyomás megnő, egyúttal a hólyag térfogata csökken. Emiatt a kismamának gyakrabban kell pisilni, mert gyorsabban megtelik a húgyhólyag.

Keringési panaszok

Ha a kismama például a hátán fekszik, előfordulhat, hogy nem tud azonnal felállni, mert a méh nyomást gyakorol arra a vénára (vena cava), amely a vért a test alsó részéből a szívbe szállítja. Ilyenkor rövid ideig kevésbé hatékony a keringés, a kevesebb vér kevesebb oxigént szállít, amely szédüléssel és hányingerrel járhat. Az orvosok ezt a tünetet "vena cava szindrómának" nevezik. Változtassa meg alvási pozícióját és pihenjen, amennyit csak lehet. A várandósság 31. hetétől az oldalfekvés ajánlott. Ha mégis hanyatt szeretne feküdni, úgy a felsőtestét kissé támassza alá. 

 

Hasznos tanácsok

  • Végezzen rendszeresen minőségi növényi olajjal gátmasszázst (a hüvely és a végbélnyílás közötti terület), használhatja például a HiPP Mamasanft Masszázsolajat, hogy a gát rugalmasabbá váljon a szülésig. Előtte mossa meg a kezét és vágja le körmeit.

  • Mindent elintézett már a szülésig? Még van egy kis idő, hogy néhány szükséges dolgot elintézzen, ami eddig elmaradt.  

  • Írja össze, milyen kérései vannak a szülés folyamán és beszélje meg párjával. Ez fontos lesz majd az apás szülés folyamán, hogy olyan támogatásban legyen része a szülés alatt, amilyet szeretne. Ha van ideje előre főzni, tegye meg most és kisebb adagokban fagyassza le az ételeket. A szülés utáni időszakban ez nagyon jól jön.  

  • Ha lábai duzzadtak, próbálja esténként kerülni a tejtermékek fogyasztását, mert a tejtermékek növelik a szövetekben a vízvisszatartást. 

A védőnő tanácsa

Főzés során kerülje a hüvelyesek, a káposzta, a hagyma és az egyéb puffasztó alapanyagok használatát. Később a baba érkezése után (de ne az első néhány napban) kipróbálhatja, hogy gyermekénél is puffadást váltanak-e ki ezek a zöldségek, amennyiben az anyatejjel bekerülnek az újszülött szervezetébe.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Alternatív módszerek a szülésre való felkészülésben

A gátmasszázs mellett vannak egyéb szülésre felkészítő módszerek, amelyek megkönnyíthetik a szülést. Fogyasszon málnalevélből készült teát, amely gyorsítja a méhszáj tágulását a népgyógyászati tapasztalatok szerint.

A lenmag fogyasztása (például müzlibe keverve) rugalmasabbá teszi a nyálkahártyát, mellé ajánlott sok folyadékot fogyasztani a székrekedés elkerülése érdekében.

A megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakember által végzett akupunktúra nem csak a várandósság alatt előforduló panaszok esetén hasznos: ez a távol-keleti gyógymód a szülésre való felkészülésnél is segít. Az akupunktúra kb. négy héttel a szülés várható időpontja előtt alkalmazva hozzájárul a szülés könnyebb és gyorsabb lefolyásához. Konzultáljon erről előzetesen védőnőjével. 

A védőnő tanácsa

Ha van rá lehetősége, kényeztesse magát akupunktúrával és kizárólag szakemberhez forduljon a védőnő ajánlása szerint. Az akupunktúra energetizál, amely jót tesz a várandósság ezen szakaszában. A kismama erősebbnek érzi magát a szülés előtt és gyorsabban felépül a szülés után, mert szervezetének kevesebb tartalékot kell mozgósítania.