Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 7. hete: mostantól minden negyedik héten kontroll

A várandósság hetedik hetében az embrió öt hetes és a kismama a várandósság második hónapjában van és az első trimeszterben. 

Az embrió nagysága a 7. héten

Az embrió kb. 5 mm, tehát borsószem nagyságú és már teljesen beágyazódott és jól érzi magát a magzatburokban. A rendelkezésre álló helyhez képest még nagyon kis méretű.

Az embrió fejlődése

Az embrió sokat mozog, de mozgása még inkább csak rángatózásra emlékeztet, de ez az elkövetkezendő hetekben tovább fog fejlődni. Szíve gyorsan és erőteljesen ver, percenként 150-szer. Ez az aktivitás szükséges ahhoz, hogy minden folyamat végbe menjen, amely a fejlődéséhez szükséges. Amennyiben a kismama ikrekkel várandós, úgy két szív látszik az ultrahangon és mindkettő ugyanazzal az intenzitással dobog. Az orvos még nem tudja egyértelműen a két embriót megkülönböztetni egymástól, mivel nagyon kicsik és egymáshoz közel helyezkednek el.

Lassan kirajzolódik a karok, kezek, lábak formája, ezt a stádiumot gyakran „gumimaci“ állapotnak hívják. Az ultrahangon az ujjak helyén még csak kidudorodások láthatók, amelyekből később az ujjak fejlődnek ki.

Még mindig látható a faroknyúlvány, amely néhány héten belül el fog tűnni, amint a lábak és a gerinc teljesen kialakult.

A nagy méretű fejen kezd kirajzolódni a leendő gyermek arca. A szemek, mint nagy fekete pontok már láthatók, valamint a száj nyílása és az orrlyukak is. Az utóbbiak egyelőre csak bemélyedések, amelyekből később az orrlyukak kialakulnak.

A placenta is fokozatosan tovább fejlődik, hogy alkalmazkodjon a fejlődő embrió (később magzat) szükségleteihez, valamint, hogy elegendő oxigénnel és tápanyaggal lássa el a leendő gyermeket az édesanya vérkeringéséből. A 7. héten a placenta csak a fele nagyságát érte el, ahhoz képest amekkora a várandósság végén lesz. Kb. a várandósság 14. hetében éri el a szüléskor fennálló formáját, nagyságát és súlyát. 

Így érzi magát a kismama a 7. héten

Az első trimeszterben a legtöbb várandós kismamának a hormonális változásokkal összefüggő tünetei vannak. A panaszok intenzitásától függően a 7. héttől tudatos életmóddal sokat tehet azért, hogy jobban érezze magát. 

Vígaszként szolgálhat, hogy ezek a tünetek egyre inkább enyhülnek, míg a harmadik hónapban teljesen megszűnnek. Ekkor már a várandós kismamák rendszerint nagyon jól érzik magukat. 

Gyakori jelek és tünetek

Mellfeszülés

A mellek megnagyobbodnak, ez a mellfeszüléshez vezethet, amely az éjszakák folyamán okozhat problémát a kényelmes fekvőhelyzet megtalálása szempontjából. Időnként még a takaró súlya is okozhat kellemetlenséget, sőt még az átölelés is. 

Érzékenység a szagokra

A szagokra való érzékenység illetve hányinger a kismamát és gyermekét védi azoktól az élelmiszerektől, amelyek nem tennének jót egyiküknek sem. A veszély elkerülése érdekében a szervezet elutasító reflexszel védekezik, hogy a kismama ne fogyasszon olyan ételt, amelyet nem kellene.   

Hüvelyi diszkomfort érzés

A várandósság alatt előfordulhat intenzívebb hüvelyi folyás. Amennyiben ez nem jár vérzéssel, vagy a vérzés csak minimális, úgy minden rendben van. Más esetben, illetve intenzív alhasi fájdalom esetén ez a vetélés előjele lehet.

A szervezet szoptatásra való felkészülése

Már most elkezdődik a súlygyarapodás, így képez a szervezet zsírtartalékot, amelynek a szülés és az utána következő szoptatási időszakban van jelentősége. A szoptatási időszak alatt a kismama fokozatosan leadja azt a súlyt, amit a várandósság alatt magára szedett. A szoptatás nemcsak a baba számára, hanem a kismama egészsége szempontjából is hasznos. A szoptatás csökkenti a későbbiekben a szívinfarktus előfordulásának kockázatát, a 2-es típusú diabéteszt és számos rákos megbetegedés kockázatát. 

 

Hasznos tanácsok

  • Ha bármiben bizonytalan, ne aggodalmaskodjon, vegye könnyedén és hallgasson a test jelzéseire és a megérzésére.
  • Fogyasszon naponta sok friss gyümölcsöt és zöldséget, vagy smoothie-t. 
  • Lehetőség szerint pamut fehérneműt viseljen, amely nem dörzsöli és hagyja lélegezni a bőrt.
  • Az intim területeket csak langyos vízzel tisztítsa, ne használjon szappant, ehelyett inkább intim mosakodógélt használjon, amely óvja az intim területek természetes pH-értékét. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Védelem a kórokozók és a vegyi anyagok ellen a medencében

A várandósság alatt az intim területek sokkal érzékenyebbek, mint általában. A pH-értéket meg kell óvni, hogy egyensúlyban maradjon. A hüvely különösen fogékony a kórokozókra és a gombás fertőzésekre.

Az olyan irritáló anyagok, mint például a klór, megzavarhatják ezt az egyensúlyt. Ha egyébként is előfordultak problémák, miután uszodában járt (például hüvelyi folyás), akkor a várandósság alatt erre még inkább ügyelni kell. A vegyi anyagok és a kórokozók ellen nem nyújt megbízható védelmet a tampon, hiszen a kilógó zsinóron megtapadhatnak a kórokozók és bejuthatnak a hüvelybe. A klór is a tampon által felszívott vízzel bekerülhet a hüvelybe.

Kaphatók speciális, úszáshoz és fürdéshez ajánlott védő tamponok, amelyek megvédik a hüvelyflórát a kórokozóktól és a klórtól. Ezzel kapcsolatban kérdezze meg védőnőjét vagy nőgyógyászát. 

 

Homeopátiás segítség

A kellemetlenebb terhességi tünetek ellen vannak természetes és kímélő gyógymódok, mint például a homeopátia. Ez a módszer a kiegyensúlyozottság elve alapján működik, többnyire mellékhatások nélkül működik és hatékony a várandósság alatt. Kérdezze meg védőnőjét, ha vannak ilyen ismeretei, mit használjon panaszai enyhítésére.