Mire kell ügyelni a lefejt anyatejnél?

Az első néhány hét alatt is előfordulhatnak olyan teendők, mint például a bevásárlás, orvosi vizsgálat, baráti összejövetel vagy egyéb kötelezettségek, amelyek miatt hosszabb időre el kell mennie otthonról.

Gondolja át, hogy magával tudja-e vinni gyermekét, esetleg olyan személlyel, aki el tudja kísérni Önt. Majdnem mindig lehet találni egy nyugodt helyet, ahol meg tudja szoptatni gyermekét. Ha nem tudja magával vinni a babát, fejje le előzetesen az anyatejet. Az édesapa vagy más, aki a gyermekre vigyáz, pohárból oda tudja adni az anyatejet.

A lefejt anyatejjel körültekintően kell bánni. Kérjük, konzultáljon erről védőnőjével.

A lefejt anyatejet alaposan megtisztított, tárolásra alkalmas, lezárt üveg vagy műanyag cumisüvegben hűtőben, kb.  +4°C  és  6°C  között 2 napig lehet tárolni. Kérjük, ellenőrizze a hőmérsékletet! Az anyatejet ne a hűtőajtóban, hanem a hűtő hátsó fala előtt tárolja, ahol a leghidegebb van.

Fontos:

Az anyatej tárolásához használt eszközöket alaposan meg kell tisztítani! A cumisüveget és a cumit meleg szappanos vízben kefével el kell mosni, majd 3 percig ki kell főzni. 

Amennyiben hosszabb ideig szeretné tárolni a lefejt anyatejet, úgy legalább - 20°C-on, 4 csillagos fagyasztórekeszben tárolja. Ideális esetben 24 óra alatt olvassza ki hűtőben vagy ha gyorsabban szeretné, tartsa hideg vagy langyos (max. 37°C) folyó víz alá. Ügyeljen arra, hogy a kupakot ne érje víz. A mikrohullámú sütő nem alkalmas az anyatej kiolvasztásához!

A cumisüveget táplálás előtt körkörösen forgassa át, de ne rázza fel, mert az anyatejben lévő zsír kicsapódhat.