A bélflóra fejlődése az élet első három évében

Bélflóra - mi is ez valójában?

A bélflóra vagy bélmikrobióta a bélben megtelepedő összes mikroorganizmust magában foglalja. A tejsavbaktériumok és a bifidobaktériumok különösen jelentős tagjai. A csecsemőknél a bélflórának először meg kell telepednie és ki kell fejlődnie. A bélflóra fejlődése körülbelül 3 éves kor után befejeződik.

A bélflóra fejlődése

A gyermek bélflórája döntően az élet első három évében fejlődik. Bár a csecsemő emésztőrendszere már a kezdet kezdetén kialakul, ez nagyrészt "steril". Ez azt jelenti, hogy a baktériumok még hiányoznak. Csak az élet következő néhány évében kolonizálódik fokozatosan több baktériummal.

Tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobióta optimális fejlődése fontos a 3 éves korig tartó kritikus időszakban, mivel ez hatással van a gyermek hosszú távú egészségére. Ennek oka, hogy az immunsejtek mintegy 70-80%-a a bélben található. Az egészséges mikrobióta az egészséges emésztés, az egészséges anyagcsere és az agy fejlődésének alapja is.

Az, hogy a mikrobióta hogyan fejlődik, különböző hatásoktól függ. Egyrészt vannak olyan tényezők, amelyeket nem lehet közvetlenül befolyásolni, mint például a lakókörnyezet, a testvérek és a háziállatok. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek aktívan befolyásolhatók, mint például a kora gyermekkori táplálkozás.

Születés

A bél első kolonizációja a születéskor történik. A születés módja ebben döntő szerepet játszik. A hüvelyi úton született csecsemők elsősorban az anya hüvelyi baktériumainak vannak kitéve. A hüvelyi szülőcsatornán keresztül vezető úton a csecsemők kapcsolatba kerülnek az anya mikrobiótájával. A hüvelyi szülés során nagyszámú tejsavbaktérium és bifidobaktérium kerül át a csecsemő bélrendszerébe. Ezzel megkezdődik a bél kolonizációja.

A császármetszéssel született csecsemők viszont először a bőrbaktériumokkal és a kórházi környezetből származó baktériumokkal kerülnek kapcsolatba. Ennek következtében a tejsavbaktériumok kevésbé gyakoriak a bélflórájukban.

0-6 hónapos korig

A szoptatás támogatja a bél természetes kolonizációját, mivel az anyatej minden fontos tápanyagot és a tejsavbaktériumokat is biztosítja. Emellett értékes rostokat is tartalmaz, amelyeket a baba egészséges bélbaktériumai felhasználhatnak a szaporodásukhoz.

6-12 hónapos korig

A hozzátáplálás megkezdésével drasztikus változás következik be a mikrobiótában. A mikrobióta összetétele és működése alkalmazkodik az étrend változásaihoz. A kora gyermekkori mikrobiótát meghatározó tejsavbaktériumok száma csökken, és egyre inkább elszaporodnak azok a baktériumok, amelyek képesek feldolgozni a gabonafélékből, gyümölcsökből és zöldségekből származó rostokat, valamint a különböző fehérje- és zsírforrásokat. 
Az egyre összetettebb és változatosabb étrenddel a bélflóra összetettsége is növekszik. Ez azt jelenti, hogy egyre több különböző baktérium jut be és telepszik meg a bélben. A nagy változatosságot gyakran az egészségesebb mikrobiótával azonosítják. Az értékes rostokat tartalmazó kiegyensúlyozott étrend elősegíti a mikrobióta optimális fejlődését.

12 hónapos kortól 3 éves korig

Minél inkább a családi étrendhez igazodik a baba étrendje, annál inkább a felnőttekéhez hasonlóvá válik a bélflóra is. . A mikrobióta érése ekkor is folytatódik, így fontos, hogy fejlődését ez idő alatt is folyamatosan támogassuk. 3 éves korban a mikrobiom fejlődése nagyjából befejeződik, összetételében és működésében már hasonló, de még nem azonos a felnőttekével.