Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 25. hete: A kismama szervezete megkezdi a felkészülést a szülésre

A magzat nagysága a 25. héten

A magzat kb. 34-35 cm, akkora, mint egy zeller. A születendő gyermek súlya körülbelül 750 g. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt újabb 50 g-mal gyarapodott a súlya, amely így folytatódik egészen a szülésig: kb. 50 g-mal lesz nehezebb hetente.

Ha ikrekkel várandós a kismama, a súlyfejlődés természetesen némileg eltérő lesz. Ebben az esetben magzatonként kisebb súlygyarapodás várható.

A várandósság 25. hetében még rendelkezésre áll elég hely a magzatnak, hogy aktívan mozogjon. Az idő előrehaladtával azonban egyre kisebb lesz a mozgástere. A következő hetekben a magzat kissé kényelmetlenül érzi magát az anyaméhben, amit az édesanya is érezni fog. 

A magzat fejlődése

A magzat szemei a 25. héten már teljesen kifejlődtek, amelyeket időnként kinyit és becsuk. Csak a szivárványhártya színe nem alakult még ki a pigmentáció hiánya miatt, bár a szín már a megtermékenyítés pillanatában eldőlt az apa és az anya génjeinek köszönhetően.

A bőr alsó rétegeiben hajszálerek ún. kapillárisok találhatók. Ezek szállítják az oxigéndús vért és tápanyagokkal látják el a bőrt. A vérkeringésnek köszönhetően a bőr színe egyre inkább rózsaszínűvé válik.

A magzat egyensúlyérzéke tovább fejlődik, így  finomítja a mozgásformákat, amelyeket egyre céltudatosabban végez. Például már meg tudja érinteni az ujjával az orrát és a hüvelykujját a szájába tudja venni. Mozgás során állandóan változtatja a helyzetét. Amikor nyugalmi állapotban van, általában ülőhelyzetet vesz fel úgy, hogy a térdeit a testéhez, a feje alá húzza. 

A magzati tüdő fejlődése

Általában a 16. héten elkezd kialakulni a tüdőszövet,  ezután mindkét tüdőfél gyorsan tovább fejlődik. A tüdő elengedhetetlen ahhoz, hogy születés után az újszülött - a köldökzsinórból származó oxigén nélkül - képes legyen önállóan lélegezni.

A 25. héten a tüdő még nem elég fejlett. Ez azt jelenti, hogy koraszülés esetén a gyermek még nem tudna önállóan lélegezni, így a túlélési esélye rendkívül alacsony lenne. A neonatológusok, akik az újszülöttek és a koraszülöttek szükségleteire specializálódott szakemberek, az orvostudománynak és a fejlett technológiának köszönhetően jelentősen meg tudják növelni a túlélés esélyét. Az orvos az ultrahangon megfigyeli a tüdő fejlettségét, amely koraszülés rizikója esetén fontos, mert  gyógyszeres kezeléssel fel lehet gyorsítani a születendő gyermek tüdejének fejlődését.  

 

Így érzi magát a kismama a 25. héten

A várandósság 25. hetében a magzat folyamatosan mozog a pocakban. Mostanra már látszik, amikor a magzat a lábait vagy a karjait a hasfalhoz nyomja.  A magzat már erősen tud rúgni és ha rúgásai a környező szerveket is érik, az néha fájdalmas lehet a kismama számára.

Gyakori jelek és tünetek

Gyomorfájás

A gyomorfájásnak különböző okai lehetnek a várandósság alatt. A méh környező szervekre gyakorolt nyomása, a túlterhelt gyomor, a teli hólyag vagy a belekben lévő puffadás is okozhat gyomorfájást. Ha súlyosabbá válnak a tünetek, konzultáljon a kezelőorvossal.

 

A védőnő tanácsa

Ha ilyen jellegű panaszokat tapasztal a kismama, egyen gyakrabban kisebb adagokat, így gyomra nem feszül túlságosan.

Jóslófájások

A 25. héten előfordul, hogy a kismama hasa megkeményedik vagy időszakonként kicsit összehúzódik.  Ezekkel a váratlan, bármely napszakban előforduló ún. Braxton Hicks összehúzódásokkal az izmok felkészülnek a közelgő szülésre.

A has feszülése időnként kellemetlen lehet és a kismamának abba kell hagynia amit éppen csinál, de ne aggódjon, ez rendszerint nem jár fájdalommal.  Ez a méh összehúzódása, amely nem olyan intenzív, mint amilyen közvetlenül a szülés előtt lesz, mert a szervezet még nem termeli az ehhez szükséges hormonokat. Tehát ezek a gyengébb méhösszehúzódások csak ún. jóslófájások, amelyek még nem vezetnek a méhnyak megnyílásához.

Köztudott, hogy a várandós anya pszichés állapota is hatással lehet a jóslófájásokra. Elsősorban a stressz és az érzelmileg túlterhelt állapot fokozhatja azok előfordulási gyakoriságát és mértékét. Konzultáljon a nőgyógyásszal és bizonyosodjanak meg arról, hogy a jóslófájások  hatással vannak-e a méhnyak állapotára.  

 

Hasznos tanácsok

  • Pihenjen rendszeresen.

  • Tízóraira vagy uzsonnára próbálja ki a házi készítésű „energiagolyót“, amely apróra darált datolyából, fügéből, kesudióból, valamint kakaóporból és kókuszolajból készül.

  • Folyás esetén ne használjon illatosított intim betétet.

  • Oldalsó fekvésben aludjon, hogy a méh súlya ne nyomja a belső szerveit és az ereket.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A 25. héten minden bizonnyal sok gondolat és aggodalom jár a kismama fejében, ezeket érdemes felírni és legközelebb a védőnővel vagy a nőgyógyásszal megbeszélni. 

A jóslófájások intenzitása

Ha nem biztos benne, hogy a jelenleg tapasztalt jóslófájások valóban gyengék, konzultáljon erről a nőgyógyásszal vagy a védőnővel. Koraszülés gyanúja esetén az orvos vagy a védőnő elvégzi az ún. kardiotokográfia (CTG) vizsgálatot, valamint megvizsgálja a méhnyakat is.  A CTG-vel a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat figyelik meg.

Jó tudni: Normál terhesség esetén általában csak kb. a 34. - 36. héttől végeznek CTG-t. A várandósság korábbi szakaszában a CTG vizsgálatot csak indokolt esetben, például koraszülés gyanúja esetén vagy rendszertelen magzati szívhang esetén végzik el.

Mivel sztetoszkópos vizsgálattal még nem hallható a magzati szívhang, ezért CTG-t használnak. Ennek előnye, hogy a leendő édesanya is hallja. 

Többször kis adag ételt ajánlott fogyasztani

Táplálkozással kapcsolatban konzultáljon védőnővel vagy dietetikussal. A védőnő vagy a dietetikus tanácsai bizonyára segítenek abban, milyen étrenddel lehet elérni, hogy kisebb adag ételekkel jóllakjon a kismama és a magzatnak is jót tegyen. A túl nagy adagok emésztése problémát okozhat.

A fent említett „energiagolyó” rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Később, a szoptatási időszakban is ajánlott, mert könnyen, gyorsan elkészíthető, energiát és hasznos tápanyagokat tartalmaz.