Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 18. hete: a magzat első jelentős fejlődése

A magzat nagysága a 18. héten

A várandósság 18. hetében a magzat 12,5-14 cm, kb. mint egy futóbab hossza. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten akkora, mint a méhlepény - a placenta, amely tápanyaggal látja el. Súlya kb. 145 g. A magzat fejlődése mostantól gyorsul fel igazán, a szülésig még hosszban és súlyban is fejlődnie kell.

 

A méhlepény és a köldökzsinór is alkalmazkodik a magzat megnövekedett tápanyagszükségleteihez.  A köldökzsinór hosszabb és vastagabb lesz, hogy a fokozott véráramlást biztosítsa.  A köldökzsinórnak erősnek is kell lennie, mert a magzat a szülésig sokat játszik vele, ugyanis ezen gyakorolja a fogást.

A magzat fejlődése

A várandósság 18. hetében a magzat egyre közelebb kerül a születéskor várható arányokhoz. A karjai és a lábai intenzíven nőnek. A fején megjelennek az első hajszálak.

A magzat vére a köldökzsinóron keresztül a méhlepénybe áramlik, ahol oxigént és tápanyagot vesz fel, majd visszaáramlik a magzatba.  Az anya vérkeringése szorosan összefonódik a magzat vérkeringésével. Ennek ellenére a kettejük vére nem keveredik egymással, ezt az ún. placenta gát akadályozza meg. Ez a gát egy olyan szűrő, amely választóvonalként védi a magzatot az ártalmas anyagoktól.

A 18. héttől kezdve az ultrahangon látszik a magzat szívverése. Ha előfordult a családban bármilyen szívprobléma, beszéljen erről az orvossal vagy a védőnővel. Az orvos ellenőrzi, hogy van-e a magzatnál rendellenesség. 

Így érzi magát a kismama a 18. héten

A 18. héten a kismama  tele van lendülettel és energiával. Biztonságos és kényelmes otthont szeretne teremteni leendő családja számára és ebben bizonyára nagyon kreatív.

Azonban nem ajánlott túlterhelnie magát a sok teendővel, amiket szeretne megvalósítani, hiszen még sok idő van szülésig. Kerülje a nehéz dolgok cipelését és ne álljon hosszú ideig. A visszerek kialakulásának elkerülése érdekében  kímélje lábait. Tartson gyakran szünetet, végezzen könnyű gyakorlatokat, például üljön le vagy feküdjön le és húzza fel a lábait.

Talán már észrevette, hogy a növekvő pocak miatt megváltozott a súlypontja. Gyakorolja az egyensúlyozást azzal, hogy álló helyzetben időnként egyik lábáról a másikra helyezi át a súlypontot.

Ha nem az első gyermekét várja, akkor a 18. héten már érzi a magzat első mozdulatait. A következő hetekben még intenzívebb mozgásra számíthat. Első gyermekét várja? Akkor a legtöbb esetben még egy kicsit türelmesnek kell lennie. 

Gyakori jelek és tünetek

Alacsony vérnyomás

A kismama időnként szédülhet. A szervezet le van terhelve, valamint megnövekedett vérmennyiség áramlik az erein keresztül. A vérnyomása jelenleg egy kicsit alacsonyabb. Amikor megerőlteti magát, a vérnyomása hirtelen lecsökken, ami szédülést okozhat.  Ebben az esetben üljön le vagy feküdjön le és polcolja fel a lábait. Ha a szervezete regenerálódott, hamarosan jobban fogja érezni magát.

Az orvos vagy a védőnő a rendszeres vérnyomásméréssel megállapítja, hogy tartósan túl alacsony-e a kismama vérnyomása. Általában elegendő a konzervatív kezelés túl alacsony vérnyomás esetén, amelynek során a kismama a napi teendőit a várandóssághoz igazítja.  A lábak tornáztatása, amelynek során megfeszíti, majd ellazítja az izmokat, szintén segíthet, valamint hozzájárul a visszerek kialakulásának megelőzéséhez is. 

A védőnő tanácsa

Egy kevés koffein jót tehet. Napi két csésze kávét, fekete vagy zöld teát nyugodtan elfogyaszthat a kismama anélkül, hogy bűntudata lenne. 

Gyomorpanaszok

A terhesség alatt gyakrabban fordulhat elő gyomorégés. A progeszteron hormon szintjének megemelkedése hatással van a gyomorszájnál található záróizomra is. A záróizom ellazul, emiatt a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe. A másik ok a magzat által okozott nyomás, amely miatt a gyomorsav felfelé áramlása során bekerül a nyelőcsőbe. Ha gyomorégést tapasztal, üljön egyenesen és egyen lassabban. Részesítse előnyben az alacsony savtartalmú ételeket. A gyomorégés enyhítése érdekében fogyasszon egy kis kenyeret, mandulát és nagyobb mennyiségben burgonyát vagy zabkását. 

Fáradékonyság

Teljesen normális, hogy a kismama fáradékonyabbnak érzi magát. A várandósság alatt a szervezetnek sok nyomelemre van szüksége, éppen ezért ajánlott növelni a vasbevitelt. A vas megköti az oxigént a vérben, így segíti a kismama és a magzat megfelelő oxigénellátását. Fogyasszon vasban gazdag ételeket.  Érdemes dietetikussal vagy védőnővel konzultálni a megfelelő étrendről, különösen akkor, ha a kismama vegetáriánus. 

A testérzékelés megváltozik

A kismama pocakja egyre nagyobb lesz, emiatt a kismama másképp érzi magát, mint korábban. Most már teljesen normális, hogy a járás megerőltetőbb, a lábai nehezebbek és több szünetet kell tartania.

Az is előfordulhat, hogy nehezen találja meg a megfelelő alvási pozíciót. Hanyatt fekve a pocak nyomja a szerveket és az ereket. Helyezze a szoptatós párnát a lábai közé, így kényelmesen alhat oldalfekvésben. 

 

Hasznos tanácsok

  • A szoptatós párna használata segíthet jobban aludni.

  • Vasat tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása ajánlott.

  • Polcolja fel időnként a lábait és iktasson be szüneteket séta közben. 

  • A rendszeresen végzett könnyű testmozgás jót tesz a vérkeringésnek és az ereknek. 

  • A lapos sarkú, kényelmes cipő viselése megkönnyíti a járást.

  •  Lassan elkezdhet vásárolni olyan dolgokat, amire a baba érkezése után szükség lesz. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Ereket erősítő gyakorlatok

Konzultáljon védőnőjével, milyen gyakorlatok erősítik az ereket. A gyakorlatok gondoskodnak az aktívabb véráramlásról, amelyekkel elkerülhető a visszerek kialakulása. Ez különösen fontos, ha vannak olyan családtagok, akik visszeres panaszokkal küzdenek. Patikákban, drogériákban kaphatók speciális, visszér elleni krémek, amelyeket óvatosan be kell dörzsölni a bőrbe.

 

Felkészülés a szülésre

Kérdezze meg védőnőjét mikor lesz a legközelebbi  szülésre felkészítő tanfolyam. A várandósság 20. hetéig érdemes jelentkezni. A tanfolyam általában a 3. trimeszter elején kezdődik (29. terhességi hét). A szülés folyamatának megismerése mellett hatékony praktikákat is megtanulhat az alapos felkészülés érdekében. A leendő édesapa is részt vehet a szülésre felkészítő tanfolyamon és megismerheti az apás szülés alatti támogatás módjait. 

A vérnyomás stabilizálása

Elsősorban az orvossal vagy a védőnővel konzultáljon a vérnyomás stabilizálásával kapcsolatban.  Van egy gyakorlat, amit ajánlott elvégezni, mielőtt feláll: mozgassa úgy a lábait, mintha biciklizne.  Ez beindítja a keringést.