Az anyatej alkotórészei:

Minden fontos tápanyag

Az első hónapokban a kizárólagos anyatejes táplálással a baba minden fontos tápanyagot megkap, amelyre szüksége van az egészséges fejlődéshez. Ezért fontos, hogy az anya a szoptatási időszak alatt egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozzon. A friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, illetve a legalább heti egyszeri halfogyasztás is szükséges annak érdekében, hogy a babát vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és létfontosságú zsírsavakkal lássa el.

A gyermekorvosok ajánlása szerint a kisbabák az anyatej mellett D-vitamint és K-vitamint kapnak.
A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalcium megfelelően beépüljön a csontokba. A téli időszakban kevés a napsütéses órák száma, nyáron pedig a bőrgyógyászok javaslata alapján kerülni kell az intenzív napsugárzást, ezért a babáknak naponta kell kapniuk D-vitamint.

LCP (omega-3 & omega-6)

A hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3 és omega-6) fontos szerepet játszanak az agy és az idegrendszer valamint a látás fejlődésében.
Az egészséges fejlődéshez szükséges legfontosabb zsírsavak az arachidonsav (AA) és a dokozahexaénsav (DHA), ezek szintén megtalálhatóak az anyatejben.

Mivel az agy és az idegrendszer az első két életévben intenzíven fejlődik, ezért az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása ajánlott. A baba napi energiaszükségletének 0,5%-át omega-3 zsírsavakkal ajánlott fedezni.

Természetes tejsavkultúrák

Az anyatej különböző tejsavkultúrákat tartalmaz. Az anyatejen keresztül természetes tejsavkultúrák kerülnek a baba szervezetébe. Ezek a jótékony baktériumkultúrák megtelepednek a baba bélrendszerében és megakadályozzák az ártalmas baktériumok szaporodását, valamint támogatják az egészséges bélflóra kialakulását. Így alakul ki a szoptatott csecsemők védőpajzsa, mert az immunrendszer 70 %-a a bélrendszer működésétől függ.

Élelmi rostok

A jótékony baktériumok szaporodásához elengedhetetlenül szükségesek az anyatejben lévő immunológiailag aktív élelmi rostok (oligoszacharidok), amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.

További értékes védőanyagok

Az anyatejjel további immunerősítő anyagok kerülnek be a baba szervezetébe.
Néhány példa:

  • Antitestek (immunoglobulinok) vagy lizozimek: közvetlen hatásuk van a káros baktériumok ellen.
  • Antioxidánsok és különböző hírvivő anyagok: segítenek a fertőzések elleni küzdelemben.
  • Laktoferrin: segíti a szervezetben a vasfelszívódást és hatékony a káros baktériumok ellen.
  • Vannak olyan összetevők az anyatejben, amelyeknek a pontos funkciója még nem ismert.
  • Sok más összetevőt teljeskörűen még nem vizsgáltak.