Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 16. hete: a magzat reagál a has érintésére

A magzat nagysága a 16. héten

A várandósság 16. hetében a magzat teljes hossza 10,8 - 11,6 cm, súlya 80 - 110 g. A várandósság egyes szakaszaiban a méret- és súlykülönbség genetikai okokra vezethető vissza, amelyben szerepet játszanak az anyától és az apától örökölt tulajdonságok.

A magzat mérete a várandósság 16. hetében kb. akkora, mint egy gránátalma. A következő hetekben a magzat egészen a szülésig egyre gyorsabb ütemben fejlődik.

A magzatvíz által nyújtott védelmet élvezve a magzat  nagyon aktív az anyaméhben és állandóan mozgásban van, még ha az édesanya ezt nem is érzi. Az intenzív mozgást a magzatvíz tompítja.  A mozgáshoz elegendő hely áll rendelkezésére.  Lábai hosszabbak, mint a karjai. Az elkövetkező hetekben a különféle mozgásokat és rúgásokat a kismama egyre gyakrabban érzékeli. 

 

A magzat fejlődése

A gyermek ízületeinek és izmainak már a megfelelő helyen kell lenniük. Az idegrendszer már érzékeli a környezetből származó ingereket, például ha az édesanya a hasára teszi a kezét. A magzat az érintés felé fog mozogni, mert reagál a melegérzetre.

A magzat gyakran veszi a szájába a hüvelykujját, így gyakorolja a szopóreflexet, ami a születés után a szoptatás során fontos lesz.

Az anyaméhen kívüli életre való felkészüléshez tartozik a csuklás gyakorlása is.  A csuklás a rekeszizom szaggatott, automatikus összehúzódása, amely már magzati korban is előfordulhat. A légzőszervrendszer koordinálása érdekében a magzat a méhet belül előkészül a későbbi légzés gyakorlására úgy, hogy magzatvizet nyel, amely a rekeszizom működésének köszönhetően kilökődik. Ez egy fontos reflex, amely a későbbiekben az újszülöttnek segít megvédeni a tüdőt az oda nem tartozó anyagoktól például a folyadéktól vagy a portól.

Ezek a különleges megnyilvánulások jól láthatók az ultrahangon: a hüvelykujj a magzat szájában és a csuklás mindig emocionális pillanat a szülők számára. A magzat csuklását később az édesanya is érzi, mert időközönként a hasa rángatózik. 

Ultrahang- és egyéb vizsgálatok

A 13. héten már volt szó a TB támogatott  magzati ultrahangvizsgálatról, melyhez kapcsolódnak a nem TB által támogatott vizsgálatok, mint például a kombinált teszt. A kombinált teszt ultrahangvizsgálatból és anyai vérvizsgálatból áll, amellyel többek között a Down-szindrómára végeznek kockázatszámítást.

Szintén nem TB támogatott az integrált teszt, amellyel a Down-szindrómát és az idegcsőzáródási rendellenességet szűrik. Az integrált teszt két fázisból áll. Az első fázisban, a várandósság első trimeszterében vérvizsgálatot és ultrahangvizsgálatot végeznek. A második fázisban, a második trimeszterben kb. a 16. héten további vérvizsgálat történik, majd összevetik a két fázis eredményeit, és tájékoztatnak az esetleges rendellenesség előfordulásának kockázatáról.

Indokolt esetben ingyenes az invazív vizsgálat. Ennek során a 16. héttől lehet amniocentézist végezni, amely az ilyen jellegű vizsgálatok közül a legismertebb. Ennek során vékony tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Hátránya, hogy növeli a vetélés kockázatát.

A nem-invazív prenatális tesztek drágák, de előnyük, hogy teljesen kockázatmentesek. Kromoszóma-rendellenességek, illetve monogénes rendellenességek szűrése céljából használják.

A legtöbb ultrahang-készülék kétdimenziós (2D), képet készít. Manapság már van lehetőség 3D ultrahangra is, amely nem TB támogatott. A térbeli ábrázolás több információt nyújt és megerősítheti a 2D alapján mondott véleményt.

A következő TB alapú ultrahangvizsgálat a 18. héten lesz esedékes. Ilyenkor még mindig nagyon kicsi a magzat, de az orvos már részletesebben tudja vizsgálni a belső szerveket.

A vizsgálatokkal kapcsolatban kérdezze meg a nőgyógyász vagy a védőnő véleményét. A vizsgálatokat orvosi javaslat alapján csináltassa és akkor, ha az valóban szükséges. 

 

 

Így érzi magát a kismama a 16. héten

A mérleg már egyértelműen mutatja a plusz súlyt.  A várandósság során hónapról hónapra növekszik a kismama testsúlya.

Mindazonáltal a várandósság középső időszakában  még könnyen mozog a kismama, akár kirándulni is mehet, amennyiben már konzultált erről a nőgyógyásszal vagy a védőnővel. 

A várandósság 16. hetében – normál, nem veszélyeztetett terhesség esetén -  még sokféle mozgásforma megengedett a kismama fittségétől függően. Belföldi vagy külföldi kirándulás, túrák, sporttevékenységek, beleértve az úszást is. A repülős utazás is megengedett a terhesség középső időszakában. Tartózkodjon az extrém sportoktól, különösen, ha a terhesség előtt nem végezte.

Ha autóval utazik, győződjön meg arról, hogy a biztonsági öv pontosan a mellek között és a hasa alatt, a szeméremcsontnál helyezkedjen el, így védi a szöveteket és a magzatot egyaránt. Az ún. kismama övterelő pontosan a megfelelő helyen tartja a biztonsági övet. A kompressziós harisnya szintén ajánlott. 

Gyakori jelek és tünetek

A méh növekedése miatt a kismama időnként enyhe húzódást érez a hasában. Ha előrehajol, a 16. héten érezheti a méh felső részét. A méhfenék a 16. héten két keresztirányú ujjnyival helyezkedik el a szeméremcsont felett.

Hátfájás

Most már alsó hátfájás is előfordulhat. Ez az úgynevezett „anyai szalagok” miatt van, amelyek a méhet tartják. A magzat folyamatos növekedése miatt ezek a szalagok le vannak terhelve.  Amint a szalagok megnyúltak és alkalmazkodtak a növekvő magzathoz, a hátfájás elmúlik.

 

Viszketés has-, mell- és combtájékon

A bőr a leginkább igénybe vett testrészeken viszket: például a hason, a melleken és a combokon. Ennek oka a bőr nagymértékű megnyúlása. A viszketés rendszeres bőrápolással csökkenthető, például hidegen sajtolt minőségi növényi olajjal. 

 

Mellfeszülés

Ha a mellek feszülnek és a kismama fájdalmat érez, lehetséges, hogy néhány csepp előtej kiszivárgott. Ez jó jel, mert arra utal, hogy az édesanya szervezete felkészül a szoptatásra. Az előtej segíthet a feszülés és a viszketés enyhítésében, mert a tejfehérje rugalmasabbá teszi a bőrt.

 

A kismama pocakja növekszik

Most már egyértelmű, hogy gyermeket vár. Az eddig megszokott nadrágok és szoknyák egyre szűkebbek.  A gumis derékpántok valamennyire tágulnak, de itt az ideje, hogy vásároljon kismamaruhákat. Nemcsak nadrágot és szoknyát, hanem kellően bő szabású felsőket is, amelyek nagyobb mellbőség esetén is kényelmesek.   

 

A bőr és a haj is változik

Előfordulhat, hogy a kismama arcbőre bizonyos helyeken sötétebbé válik. Ez egy hormonális jelenség, amely a terhesség után megszűnik. A haj is sötétebb színűre változhat.

 

A védőnő tanácsa

Tavasszal és nyáron különösen ügyeljen a megfelelő fényvédelemre, különben a bőr sötétebb részei még sötétebbé válhatnak.

Hasznos tanácsok

  • Szerezzen be kényelmes kismamaruhákat.

  • Autóban használjon biztonsági övet, amely a mellek között és a has alatt helyezkedik el. 
  • A rendszeres halfogyasztás hozzájárul a jódbevitelhez.

  • Menjen el pihenni, nyaralni, kapcsolódjon ki. 
  • Ha a következő hónapokban utazást tervez, konzultáljon előzetesen a nőgyógyásszal és a védőnővel, mire kell figyelni a terhesség alatt, kiemelt tekintettel a repülős utakra. 
  • Használjon kismamáknak ajánlott bőrápolókat.

Macska- és kutyabarát kismamák

A legnépszerűbb háziállatok a macska és a kutya. Néhányan aggódni kezdenek, amikor kiderül, hogy útban van a baba, vajon megtarthatják-e a család kis kedvencét.   

A várandósság alatt továbbra is meg lehet tartani a háziállatot, viszont szükséges odafigyelni néhány dologra. 

A kismama ne nyúljon hozzá a macskaalomhoz, mert az toxoplazmózist okozhat, amely veszélyeztetheti a magzatot. Az almot naponta ajánlott cserélni. A macska simogatása után alaposan kezet kell mosni. Nem tanácsos állatokat tartani a hálószobában és egy ágyban sem aludni velük mivel a kismama immunrendszere a várandósság alatt legyengül így fogékonyabb a fertőzésekkel szemben. Benti cicánál elenyésző a fertőzés előfordulása, hiszen nem érintkezik más állatokkal vagy földdel. Kijáró cicák viszont kockázatot jelenthetnek.

Nem csak a cica okozhat toxoplazmózist. A kismama a húsokat és a tojást csak jól megsütve vagy főzve fogyassza és alaposan mossa meg a zöldégeket, gyümölcsöket. Kizárólag pasztőrözött tejtermékeket fogyasszon. Ne érintkezzen szennyezett földdel,  kertészkedéshez használjon kesztyűt. 

Sokan átesnek felnőtt korukig a toxoplazma-fertőzésen és utána kialakul a védettség.  Érdemes ellenanyagtesztet csináltatni, ha a kismamának macskája van vagy szokott kertészkedni. Leginkább a macskák terjesztik a betegséget, de a fertőzést tovább vihetik más háziállatok, madarak, valamint a vadállatok is, illetve a már megfertőződött ember. 

A kutyásoknak fokozottan ügyelni kell a higiéniára, mert séta után a kutya a tappancsain és a pofáján is behozhat a lakásba kórokozókat. Éppen ezért minden séta után le kell törölni az érintett testrészeket, amit lehetőség szerint a kispapa végezzen el.  Amennyiben a kutyát kádban fürdetik, úgy a kádat fertőtleníteni kell, melyhez gumikesztyű használata javasolt. A bélférgesség átterjedhet az emberre, éppen ezért fontos a kutya féregtelenítése. Nagyobb testű kutya esetében ügyelni kell arra, hogy ne ugráljon a kismamára. 

A háziállat is családtag, tehát az állatorvos rendszeres látogatása, valamint a kutyák és a macskák esetében bolhanyakörv használata ajánlott. Olvasson utána szakkönyvekben vagy konzultáljon állatorvossal a szükséges óvintézkedésekről. 

A háziállatok érzékenyen reagálhatnak a körülöttük lévő történésekre, változásokra, észreveszik ha kevesebb szeretetet és figyelmet kapnak a gazditól. A macskáknál és a kutyáknál előfordulhat féltékenység vagy enyhe depresszió is a baba érkezése miatt, ezért a gazdiknak ügyelni kell arra, hogy továbbra is elegendő figyelmet fordítsanak a kedvenceikre. Az állatokat ez megnyugtatja, így könnyebben elfogadják az új helyzetet. A kutyasétáltatás nagyon jót tesz mert a kismama a rendszeres sétáknak köszönhetően fitt marad.