Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 32. hete: A pocak sokkal nagyobb

A várandósság 32. hete a nyolcadik hónap utolsó hete. A kismama már a célegyenesben van és hamarosan a karjában tarthatja a babát. A szülésig még jelentős mértékben fejlődik a magzat a kismama pocakjában.

A magzat nagysága a 32. héten

A 32. héten a magzat már 42,7 cm, kb. akkora, mint egy ananász. Súlya folyamatosan fejlődik, jelenleg 1775 g. A magzat tovább nő és a súlya is gyarapodik még a szülésig.

A magzat fejlődése

Amennyiben a kismama ikreket vár, az ultrahangvizsgálat során az orvos már egyre nehezebben tudta megvizsgálni a magzatok fejlődését a 32. héten. Nagyjából hasonlóan fejlettek, de az egyikük testhossza és súlya kissé nagyobb, mint a másiké.

Az ikerterhesség valószínűsége 1:250, ami egyáltalán nem ritka. A mesterséges megtermékenyítésen átesett nőknél nagyobb az esélye az ikerterhességnek. A magzat fejlődése a 32. hétig szinte teljesen befejeződik. A szervek teljesen kifejlődtek, már csak a működésüknek kell tökéletesednie. A tüdőhólyagocskák (alveolus) működése egyre kifinomultabb, köszönhetően a felületaktív anyagnak (surfactant). Ez a fehérje védi a tüdőhólyagocskákat és a jövőben még nagyobb mennyiségben van rá szükség.

A méhben lévő helyhiány miatt a magzat magzatpózban, egyre lejjebb helyezkedik el. Később az újszülöttnél is megfigyelhető alvás közben a magzatpóz.  Néhány felnőtt is magzatpózban, összegömbölyödve alszik.

Az anyaméhben a magzat szorosan a testéhez húzza  lábait, néha a nagylábujját veszi a szájába, mert még gyakorolja a szopóreflexet. Karjait a hasa előtt tartja keresztben és időnként húzgálja a köldökzsinórt. Csuklása egyre intenzívebb, amivel gyakorolja illetve felkészül a légzésre.

A magzat már majdnem teljesen fejlett és már úgy néz ki, mint egy újszülött. A zsírszövet még tovább fejlődik, aminek köszönhetően a magzat kissé kikerekedik  és bőre kisimul. A zsírtartalékok jelentősége az élet első néhány napjában mutatkozik meg, amíg nem áll rendelkezésre érett anyatej a szoptatáshoz.

A magzat érzékszervei tovább fejlődnek, amely később lehetővé teszi az újszülött számára, hogy érzékelje a  környezetét és reagáljon rá. A testhőmérséklet szabályozásának elsajátítása segít a születése után fokozatosan önállóan szabályozni a testhőjét. 

 

Így érzi magát a kismama a 32. héten

A várandósság a 32. héten egyre nehezebbé válik, a pocak méretétől és a kismama fittségétől függően. Most már csak olyan dolgokat szabad csinálni, amelyek nem jelentenek nehézséget számára. Kérjen segítséget párjától vagy az ismerőseitől, ha nehéz tárgyat kell megemelni, például a babaszoba berendezése közben. Szülés után a legtöbb nő sokkal jobban érzi magát, ezért már türelmetlenül várják a baba érkezését. 

Gyakori jelek és tünetek

A jóslófájások egyre inkább érezhetők

A kismama gyakran légszomjjal küzd, amely a jóslófájások esetén kissé enyhül. Kb. 3-4 héttel szülés előtt a pocak megkeményedik, amely időként gyomorfájással és enyhe hányingerrel járhat.

A jóslófájások miatt a pocak kissé lefelé mozog. Ez megkönnyebbülés a tüdőnek, mert nem nyomja a méh, így a kismama könnyebben kap levegőt. A hólyagra nehezedő nyomás nő, így gyakrabban kell pisilni. A kismama gyomra már csak kisebb adag ételt tud feldolgozni.

 

A magzat mozgása intenzívebb  

A magzat mozgását a kismama már nemcsak bizonyos pontokon, hanem mindenhol érzi.  A magzat teste most már nagyobb és úgy mozog, hogy a szüléshez megfelelő pozícióba forduljon. 

Az elmúlt hetek tünetei továbbra is fennállnak

A kismama lába és lábfeje fájhat és duzzadt lehet, amely tipikusan a nyári hónapokban fordul elő. (Télen ritkább és kevésbé intenzív.) Gyakran kell pisilni és vizeletszivárgás is még előfordulhat. 

A védőnő tanácsa

Ne aggódjon, ha szülés után még mindig fennáll az inkontinencia. A szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz. Kérdés esetén forduljon védőnőjéhez. 

Változások a szexualitásban

A leendő édesapa és édesanya használja ki az együtt töltött időt, annak ellenére, hogy a kismamának már nagy a pocakja. Ölelkezzenek sokszor, ez jót tesz a kismamának és a magzatnak is, mert oxitocin szabadul fel, amely érintéskor termelődik. A pár tagjai között meglévő érzelmi kötelék erősítése fontos a kapcsolat szempontjából.

Hasznos tanácsok

 • Ha fáj és meg van dagadva a kismama lába, vásároljon gumírozás nélküli zoknit illetve harisnyát.  Polcolja fel lábait minél gyakrabban.

 • Szerezzen be az évszaknak megfelelő rugdalózót vagy bodyt a leendő gyermeknek.

 • Ha meleg ruhát vásárol, válasszon olyan pulóvert a babának, ami a vállán patentos, így könnyen át tudja bújtatni a fején. 
 • Konzultáljon védőnőjével milyen támogatások illetik meg a kismamát és a családot a baba érkezése előtt és után. 
 • A szoptatások után szüksége lesz textilpelenkára, ami a büfiztetésnél hasznos.  

Várandósgondozás és családtámogatási ellátások

 

A várandósok gondozása állami feladat, amelynek során a kismama, a nőgyógyász, a háziorvos, a védőnő és a szülésznő együttműködik.

A terhesgondozás és a szülés történhet állami és magánúton egyaránt, utóbbi természetesen fizetős. Nagyon gyakran a kismamák privát nőgyógyászhoz járnak a terhesség alatt és állami kórházban szeretnének szülni. A kormány döntése szerint minden kismama szülhet az általa választott orvosnál, melynek felételeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozza meg.

A kismama és a védőnő rendszeres konzultációja a várandósság alatt kezdődik, majd a gyermek születése után folytatódik, amelynek során a körzeti védőnő látogatja a családot. A védőnő és az édesanya, édesapa kapcsolata a kölcsönös bizalmon alapul. A védőnő tanácsaival támogatja és ellenőrzi a baba fejlődését, hivatásából adódóan titoktartási kötelezettsége van.

Milyen gyakoriak a védőnői látogatások?

 • Várandós kismama esetén: a várandósság ideje alatt legalább 4 alkalommal, fokozott igény esetén havonta 1 alkalommal
 • Újszülött esetén: a kórházból hazaérkezés után 2 munkanappal, majd az első 6 hétben hetente
 • Csecsemőkor: havonta
 • Kisgyermekkor: évente 6 alkalommal
 • Óvodáskor: évente 2 - 4 alkalommal
 • Szükség szerint illetve igény esetén a védőnő többször is látogathat

Érdemes már most tájékozódni, milyen támogatások illetik meg a családot illetve a kismamát már a baba érkezése előtt és után. Konzultáljon védőnőjével  az igényelhető támogatásokról. Hazánkban a várandósság alatt a családi adókedvezmény attól a hónaptól igényelhető, amelyben a várandósság eléri a 91. napot. Erről a kismama a terhesgondozáshon kérhet igazolást. A családtámogatási ellátások (anyasági támogatás, gyermekgondozási támogatás, családi pótlék) alanyi jogon járnak azoknak az igénylőknek, akik a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelnek. 

 • Egyszeri ellátás TB ellátástól függetlenül: anyasági támogatás (szülést követően jár, ha legalább 4 alkalommal részt vett várandósgondozáson, koraszülés esetén 1 alkalommal).
 • Havi ellátás TB alapon vagylagosan igényelhető: CSED (szülési szabadság időtartamára), GYED (a gyermek 2 éves koráig).
 • Havi ellátás TB-n kívül vagylagosan igényelhető: GYES (CSED és GYED hiányában jellemzően a gyermek 3 éves koráig), GYET (főállás és egyéb ellátás hiányában, három gyermek esetén járhat).
 • A családi pótlék havonta folyósított ellátás, amellyel az állam a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez járul hozzá.