Fenntartható csomagolás a HiPP vállalatanál

Hulladékfeldolgozás – mi történik a hulladékkal?

A hulladék tulajdonképpen érték. A maradék hulladékot (fekete fedelű hulladéktároló) elégetik vagy legjobb esetben hasznosítják. Ez történik például a szemétégetőben, így a hulladékból távhő keletkezik.

A sárga fedelű hulladéktárolóban (műanyag, fém) lévő értékes hulladékot ezzel ellentétben a lehető legjobban átválogatják és újrahasznosítják. Ez azt jelenti, hogy az így nyert nyersanyagból például szemteszsákot, virágcserepet és bevásárlókosarat gyártanak. Ideális esetben új csomagolóanyag keletkezik belőle.

Minél jobban figyelnek a fogyasztók a hulladék különböző részeinek leválasztására (például a joghurtos poháron lévő fólia eltávolítására), annál alkalmasabb a hulladék az újrahasznosításra.

 

Mit jelent az újrahasznosíthatóság és miért fontos?

Minél jobb egy csomagolás újrahasznosíthatósága, annál hatékonyabban fel lehet újra használni, miután hulladék lett.  A nagymértékű újrahasznosíthatóság az alapja az újrafelhasználható anyag előállításának és így a körkörös gazdálkodásnak.

A HiPP Babysanft termékek csomagolása átlagosan 90%-ban újrahasznosítható.

 

Miért nem tudjuk 100%-ban újrahasznosítani a csomagolóanyagainkat?

Bizonyos szükséges anyagok, mint például a nyomdafesték és a ragasztóanyag zavarják az újrahasznonsítási folyamatot. A technológiailag szükséges anyagkombináció sem teszi lehetővé a 100%-os újrahasznosíthatóságot. Csak a transzparens és a nyomtatás nélküli csomagolóanyag hasznosítható újra 100%-ban. Ezek azonban nem garantálják a szükséges fényvédelmet az érzékeny beltartalom számára. Csomagolóanyagaink újrahasznosíthatósága éppen ezért olyan mértékű, amennyire ezt a gyártási folyamat és a mindenkori ápoló termék lehetővé teszi.

 

Mit jelent az újrafelhasználható anyag? Honnan származik és hol lehet felhasználni?

Az legismertebb újrafelhasználható anyag a papírhulladék. Az újrafelhasználható anyag alapvetően tehát az újrahasznosítási folyamat során keletkezik. Az újrafelhasználható műanyag egy része a sárga fedelű szemáttárolóban gyűjtött értékes hulladékból származik.

A bébiételek csomagolása esetében az újrafelhasználható műanyag nem felel meg az elvárt tisztasági köveletményeknek. Az üveg és az alumínium esetében más a helyzet: ezek az újrafelhasználható anyagok gond nélkül hasznosíthatóak élelmiszer csomagolására, mivel ezeket a feldolgozási folyamat során nagyon magas hőfokra melegítik, így küszöbölve ki a szennyeződéseket.

Miért utasítjuk el jelenleg a műanyag hulladék felhasználását?

A bébiételes üvegeknél jelenleg is újrahasznosítható anyagot használunk fel (például üveghulladékból). A HiPP vállalat nagy hangsúlyt fektet a csomagolás és a felhasznált csomagolóanyagok minőségére és feddhetetlenségére, mivel számunkra a csecsemők és kisgyermekek jóléte és biztonsága elsődleges. 

A jelenlegi technológia a műanyag csomagolóanyagok válogatása, felaprítása és tiszítása után csak elégtelen anyagminőséget biztosít. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek ajánlott élelmiszerrel érintkező termékcsomagolások esetében éppen ezért nem jöhet szóba az újrafelhasználható műanyag.  

Az újrafelhasznált műanyag olyan minőségű, mint amilyen anyagokból készült. A sárga fedelű hulladéktárolóban az élelmiszerek csomagolásán kívül gyógyszerek, tisztítószerek, motorolaj, mosószer stb. csomagolása is megtalálható, amelyeket együtt dolgoznak fel. Csak aszerint válogatnak, hogy mi az, ami műanyag, nem származási és tisztasági szempontok szerint.

Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a HiPP kozmetikumok csomagolásához megfelelőek-e az újrafelhasználható anyagok.

 

Miért megfelelő az újrafelhasználható anyag a papírcsomagolásokhoz?

A HiPP vállalat újrafelhasználható anyagokból készült papírcsomagolásokat használ, amennyiben azok nem érintkeznek közvetlenül a termékek beltartalmával. A HiPP kozmetikumok esetében például minden papírcsomagolás min. 80%-ban papírhulladékból (újrafelhasználható anyag) készül.