Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 22. hete: a magzat fele akkora, mint egy újszülött

A magzat nagysága a 22. héten

A várandósság 22. hetében a magzat már kb. 28 cm, amely a születéskor várható nagyságának a fele, ez  nagyjából megfelel egy kukoricacső hosszának. Már majdnem fél kg, mostanra kb. 430-475 g. De ez a súly még mindig nem játszik nagy szerepet a kismama súlygyarapodása szempontjából. A szülésig a magzat súlya sokkal nagyobb lesz, amely fontos a születés utáni egészséges fejlődéshez.   

 

A magzat fejlődése

A várandósság 22. hetében a magzat már majdnem úgy néz ki, mint egy újszülött, csak kisebb. A bőr rétegei többé-kevésbé már kialakultak. A bőr még ráncos mert még hiányzik a bőr alatti zsírszövet, amely a következő néhány hétben a súlygyarapodásával párhuzamosan kialakul. 

A magzat testszőrzete már kialakult. A haj, a szempilla és a szemöldök olyanok, mint amilyenek születéskor lesznek attól eltekintve, hogy a bőr és a haj színét meghatározó pigmentáció hiánya miatt a haj még fehér és bolyhos. Az első tejfogak fejlődése az íny alatt megindul. A fogzás a születés után kb. 6 – 9  hónapos kor között történik. A végtagok, a karok és a lábak aránya a testhez képest anatómiailag megfelelő.

A 22. héten a súlygyarapodás kerül előtérbe a testhossz növekedésével szemben. A zsírszövet gyorsan fejlődik, amely később fontos szerepet játszik az újszülött hőszabályozásában. Ez egy bonyolult folyamat, de lényegében a zsírból energia, majd hő keletkezik.

A magzat az immunrendszerének felépítése érdekében átveszi az anya vérkeringéséből az antitesteket. Ezek az immunanyagok segítenek a születés után a fertőzések elleni védekezésben és az egészség megőrzésében. Ez azt jelenti, hogy a várandósság alatt előforduló kisebb megfázások a kismama szervezetében lévő antitesteknek köszönhetően hozzájárulnak a születendő gyermek immunrendszerének fejlődéséhez. 

Így érzi magát a kismama a 22. héten

A várandósság 22. hetében a kismama már bizonyára érzi a magzat mozgását, például ha csuklik, akkor ezt ritmikus rángásokként fogja érezni. Mások is érzik a magzat mozgását, ha a kismama hasára helyezik a kezüket. Ezek nagyon izgalmas pillanatok az édesapa számára, mert először szerez közvetlen tapasztalatot leendő gyermekéről. Ha a kismama időnként kevésbé vagy egyáltalán nem érzi a magzat mozgását, ne aggódjon, hanem használja ki a nyugodt időszakokat, hiszen a magzat növekedése hamarosan intenzíven megindul, amely a várandós kismama számára egyértelműen érezhető lesz.

A kismama bizonyára észrevette, hogy hízott. Ez teljesen normális és az elkövetkező hónapokban is várható. A plusz súly a hasra, a csípőre, a mellekre és a fenékre rakódik rá, itt képződik a várandósok zsírtartaléka. Az orvos és a védőnő rendszeresen ellenőrzi a kismama súlygyarapodását. Ez a várandósság előrehaladásának és a magzat fejlődésének kulcsfontosságú jele. Ne aggódjon, ha egy-két kilóval többet hízik - élvezze a várandósságot. 

Gyakori jelek és tünetek

A kismama teste felkészül a szülés utáni időszakra és a baba táplálására. Erre leginkább a megnövekedett mellek utalnak. A mellek feszülnek, amely a bőrt is igénybe veszi. Használja a HiPP Mamasanft bőrápolókat a várandósság alatt és után az igénybe vett bőr ápolásához.  

A mellek a leendő gyermek táplálására felkészülve átalakulnak

A kismama mellei a későbbi szoptatás kapcsán változnak. Az areolán apró kiemelkedések, az ún. Montgomery mirigyek jelennek meg. Ezek a mirigyek a bimbóudvar körül láthatók a szoptatási időszak alatt. Ez azért fontos, mert a szoptatás nagyon megterheli a mellbimbó körüli területet. A Montgomery mirigyekből zsíros anyag távozik, amely jótékonyan hat a környező szövetekre. Ez a folyadék tápláló, rugalmassá teszi a bőrt és hozzájárul a kisebesedés megelőzéséhez.  A kismama gyakran észre sem veszi ezt a természetes folyamatot, de ha szivárgást észlel, csak kenje szét a folyadékot mellbimbó körül.  

 

Mellfeszülés és kék erek a melleken

A mirigyszövetben lévő fokozott véráramlás miatt kék erek válhatnak láthatóvá a bőr alatt, de ne aggódjon emiatt, hanem fordítson fokozott figyelmet a mellápolásra. A gyengéd, körkörös mozdulatokkal végzett masszázs segít enyhíteni a mellfeszülést. 

Viseljen kismamáknak ajánlott kényelmes melltartót, a pántok ne nagyon szorítsanak. Ha a mellfeszülés nagyon kellemetlen, használjon hűsítő  mellnyugtató párnát, amit később, a szoptatási időszakban is használhat. 

 

A védőnő tanácsa

A házi praktikák is beválhatnak, mint például a túrós borogatás, amely később a szoptatás alatt is alkalmazható. A borogatás csak a mellet és ne a mellbimbót érje.

Hasznos tanácsok

  • Kényeztesse bőrét ápoló krémmel vagy olajjal, hogy megőrizze a bőr rugalmasságát.

  • Kezdjen el gyermekorvost keresni lakóhelyéhez közel.

  • Viseljen (kismamáknak ajánlott) kényelmes és légáteresztő melltartót. 

  • Viseljen kényelmes ruhát, ami a pocak körül kellően laza. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A megfelelő típusú pelenka kiválasztása

Szülés után kb. két évig van szükség pelenkára. Használhat szövetpelenkát, eldobható pelenkát vagy mindkettőt. Eldobható pelenka esetén győződjön meg róla, hogy az puha és bőrbarát. A pelenka méretének kiválasztásánál kérje védőnője tanácsát.

 

Tipp: Már most megvenné a leendő gyermek első pelenkáját? Ne vegyen többet két csomagnál, mert még nem tudhatja mekkora lesz gyermeke. A kicsik gyorsan fejlődnek és hamarabb lesz szükség nagyobb méretre, mint ahogyan azt gondolná.  

Hol szeretne szülni?

Gondolkodjon azon, hol szeretné megszülni gyermekét, bababarát vagy normál kórházban, esetleg az otthon szülést választaná? Az otthon szülés kormányrendeletben van szabályozva, amely meghatározza, kik, milyen körülmények között illetve milyen feltételekkel tehetik meg. Konzultáljon erről előzetesen nőgyógyászával és védőnőjével, valamint érdemes különböző fórumokon más édesanyákat megkérdezni, akiknek már van tapasztalata ebben a témában.