Mérföldkövek a tápszerek történetében

1968: Átalakított tápszer

A fehérje-összetételt az anyatej példája inspirálta

Az anyatej fehérje-összetétele nagymértékben különbözik a tehéntejfehérje összetételétől. Míg a tehéntej 80% kazeint és 20% tejsavófehérjét tartalmaz, az anyatejnél az arány szinte fordított. Az anyatej csupán 40% kazeint és 60% tejsavófehérjét tartalmaz.

A tápszerek fehérje-összetételének átalakítása során a tejsavófehérje hozzáadása volt az első fontos lépés annak érdekében, hogy a tápszerek megközelítsék az anyatej összetételét és ezáltal a babák jobban tolerálják. 

1992: Hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LCP)

Az anyatej speciálisan a csecsemő szervezetének megfelelő hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6)  tartalmaz, amelyek fontosak az agy, az idegrendszer és a látás fejlődéséhez. 

Ezeket a zsírsavakat először tojás- és halolajjal próbálták helyettesíteni. Manapság speciális növényi olajokat használnak, amelyeknek kellemesebb az ízük.

A hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak főleg az első hónapokban nélkülözhetetlenek a csecsemő fejlődéséhez, mivel ebben az életkorban a szervezet még nem tudja magától előállítani. Tápszerválasztás esetén ajánlott ellenőrizni, hogy tartalmaz-e a termék többszörösen telítetlen zsírsavakat. 

1998: Probiotikumok

Probiotikumok: baktériumkultúrák a bélrendszerben

Az anyatej különböző probiotikumokat tartalmaz. Az anyatejben lévő probiotikumok a szoptatás során bekerülnek a baba szervezetébe, hozzátapadnak a bélfalhoz, onnan kiszorítják a nem kívánt baktériumokat, így egészséges bélflórát és erős védekezőrendszert biztosítanak a szoptatott csecsemőknek. 

1998 óta kaphatóak olyan tápszerek, amelyek az anyatej védelmet nyújtó képességét utánozzák azáltal, hogy probiotikumot tartalmaznak. 2002-ben a HiPP volt az első gyártó, amely az anyatejből izolált természetes tejsavbaktérium-kultúrákat vette alapul, amelyek természetes módon megtalálhatóak az emberi bélrendszerben. 

2002: Prebiotikumok

Prebiotikumok – élelmi rostok, amelyek a probiotikumok szaporodásához szükségesek 

Az anyatejben fel nem szívódó összetett szénhidrátok, vagyis prebiotikumok is találhatóak. Ezek elősegítik a jótékony hatású probiotikumok szaporodását a baba bélrendszerében. 

2002-től kezdve néhány tápszer prebiotikus élelmi rostokat is tartalmaz, ezzel biztosítva a szoptatott csecsemőkéhez hasonló egészséges bélflórát. Ezek a tápszerek természetes laktóz molekulákból előállított galakto-oligoszacharidokat (GOS) tartalmaznak. 

2011: Probiotikumok és prebiotikumok

Az anyatej különböző pro- és prebiotikumok kombinációját tartalmazza, amelyek egymás hatását erősítve támogatják a szoptatott gyermekek immunrendszerét. Így az anyatej nemcsak védő probiotikus kultúrákat vagy prebiotikus élelmi rostokat biztosít a babáknak, hanem egy olyan kombinációt, amely védelmet nyújt a szoptatott csecsemőknek. 

Évekig tartó kutatások után a HiPP 2010-ben bevezette a csecsemőtápszerek új generációját, amely természetes tejsavkultúrák és élelmi rostok kombinációját is tartalmazza. 

2011 márciusától kezdve ez a kombináció már megtalálható minden HiPP BIO COMBIOTIK® és HA COMBIOTIK® tápszerben, ezáltal a HiPP a tápszerek széles választékát kínálja a nem szoptatott egészséges csecsemők számára.