A várandósság hetei:

A várandósság első jelei: Mi várható az 1. és a 2. héten?

A terhesség első hete az utolsó menstruáció első napján kezdődik. Ha ebben a ciklusban teherbe esik, akkor kezdődik a terhesség első hónapja.

Mi történik a várandósság alatt?

A terhesség kb. 40 hétig (10 hónapig) tart, ezalatt az embrió (majd magzat) folyamatosan fejlődik. A méhen belüli fejlődés folyamán minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a szülés után életképes legyen. A  38.–42. hét között megszületik a baba és leválasztódik az anya vérkeringéséről. 

A várandósság azonban nemcsak hetekre és hónapokra osztható, hanem trimeszterekre is. Ez azt jelenti, hogy a normál terhesség három trimeszterből áll. Az 1.–13. hét (tehát betöltött 12 hét) az első trimeszter, a 14.–27. hét a második trimeszter, a 28. héttől kezdődik a harmadik trimeszter és a gyermek születéséig tart.

Megtermékenyülés: a fogantatástól a beágyazódásig

A várandósság első hetében (vagyis az új ciklus első hetében) kezdődik a havi vérzés. A menstruáció, ahogy a megelőző hónapokban is, ugyanolyan hosszú és intenzív. Mindezeket a folyamatokat női hormonok irányítják, amelyek célja a szaporodás és a fajfenntartás. Ezek a folyamatok nagyon sérülékenyek, éppen ezért a gyermeket tervező nőknek néhány dolgot figyelembe kell venniük és nyugodt életvitelre kell törekedniük a mindennapokban.

A várandósság második hetében petesejtek érnek a petefészkekben, és a méh nyálkahártyája fokozatosan ismét felépül, mert az utolsó ciklus során a nyálkahártya távozott a vérzéssel. A nyálkahártyának újra fel kell épülnie, hogy a megtermékenyítés után a petesejt beágyazódjon. A fogamzóképes korú nőknél havi rendszerességgel megtörténik ez a folyamat, akkor is, ha nem terveznek gyermeket. Éppen ezért ha egy nő még nem szeretne gyermeket, akkor oda kell figyelni a megfelelő fogamzásgátlásra. 

A szervezet minden esetben felkészül arra, hogy adott esetben a kismama képes legyen kihordani a gyermeket. A gyermeket tervező nő is támogathatja ezt a folyamatot.

A menstruáció előrehaladtával a fájdalom és a vérzés intenzitása fokozatosan csökken a vérzés abbamaradásáig. 

A második hét végén, kb. 14 nappal a menstruáció kezdete után, sok nő szúró fájdalmat tapasztal bal vagy jobb oldalon, vagy középen az ovuláció során. Attól függően, melyik oldalon jelentkezik fájdalom, lehet arra következtetni, hogy melyik petefészekből származik a petesejt. Intenzívebb fájdalmat a hashártya irritációja okozhat.

Felkészülés a várandósságra

A petesejtek, amelyek havonta készen állnak a megtermékenyülésre, előzetesen három hónapig érnek, mielőtt távoznak a petefészekből. A fogamzáshoz megfelelő petesejtekre, peteérési folyamatokra van szükség. Már a várandósság tervezése alatt is kiegyensúlyozott étrend javasolt, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Az érés folyamatához nemcsak hormonokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség, hanem zsírra is. Emiatt a termékeny petesejt egyik feltétele a kiegyensúlyozott étrend, amely zsírokat is tartalmaz.  A testzsírszázalék túl magas vagy túl alacsony szintje miatt is csökkenhet vagy teljesen kimaradhat a peteérés. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett szakember tanácsa alapján kismamáknak ajánlott étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása javasolt már a várandósság tervezésekor. 

Ugyanilyen fontos az egészséges életmód illetve a kiegyensúlyozott életritmus, amelyben a pihenés kellőképpen ellensúlyozza a munkát. Ez stabilizálja a hormonális egyensúlyt, amely az ovuláció időszakában a rendszeres szexuális kapcsolat mellett a gyermek sikeres fogantatásának fontos előfeltétele.

A várandósság első jelei

A megtermékenyítés után pusztán orvosi szempontból a várandósság jelei nem észlelhetők, de a nők gyakran megérzik, hogy áldott állapotban vannak. Olyan lelkiállapot ez, mint például amikor az embert a boldogság és az elégedettség érzése tölti el egy nagy feladat elvégzése után. Ezt azonban önmagában természetesen nem lehet a várandósság biztos jelének tulajdonítani. 

A következő jelek utalhatnak a várandósságra:

 • Fáradtság
 • A mellek feszülése
 • Hányinger
 • Fémes íz a szájban
 • Éles hasi fájdalom

 

A következő jelek alapján valószínűsíthető a terhesség:

 • Érzékeny mellbimbók és a bimbóudvar sötét elszíneződése
 • Rendszeres hányinger és hányás
 • Folyamatosan magas testhő

 

A következő jelek alapján a várandósság biztosnak mondható: 

 • A menstruáció elmaradása
 • Folyamatos hányinger
 • A mell feszülése, érzékeny mellbimbók 

 

Orvos által igazolt terhesség:

 • A HCG terhességi hormon kimutatása a vizeletben vagy a véráramban

 • Ultrahang

 

A terhesség valószínűsíthető jelei nem jelentenek bizonyosságot, de sokat mondók lehetnek, főleg, ha egyre több jel fordul elő egyszerre. Ebben az esetben érdemes terhességi tesztet csinálni.

A terhesség igazolása után ki lehet számolni, mikorra várható a baba megszületése, amely ilyen egyszerű: az utolsó menstruáció első napja - 3 hónap + 1 év. 

Az embrió nagysága az 1. és a 2. héten

Az embrióból a várandósság első és második hetében még semmi sem látható. Legkorábban a várandósság harmadik hetétől észlelhető ultrahang segítségével.

Az embrió fejlődése

Embriónak nevezzük a megtermékenyített petesejtet a terhesség 4. hete után.  Kb. a 10. héttől, amikor az összes létfontosságú szerv kialakult, az embrió helyett már magzatról beszélünk.

Az embrió és a magzat helyett sokkal kedvesebb kifejezés a kismama számára a születendő gyermek vagy egyéb más becenév, ahogyan a leendő édesanya elnevezi a méhében fejlődő gyermekét.

A petesejt mérete, amelyet a hímivarsejt megtermékenyített, ebben a szakaszban 0,11 és 0,14 mm között van. A petesejt, mint a fejlődő embrió fontos része, genetikai információt tartalmaz.

Hasznos tanácsok

 • A gyermeket tervező nők kerüljék az élvezeti cikkek fogyasztását, például dohányzás, alkohol és túl sok koffein.
 • Érdemes megfigyelni a ciklust, mikor vannak a leginkább termékeny napok.
 • Készüljön elő a várandósságra, beszéljen más várandósokkal is.
 • Készítsen listát a kedvenc elfoglaltságairól, amelyeket a várandósság alatt minél többször gyakoroljon. Ez jót tesz és csökkenti a stresszt.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Még az ovuláció előtt és még mielőtt biztos lenne a várandósság ténye, a gyermeket tervező nőknek sok kérdése van. A nőgyógyász vagy a védőnő segíthet a kérdések megválaszolásában.

A várandósok gondozása állami feladat, amelynek során a kismama, a nőgyógyász, a háziorvos, a védőnő és a szülésznő együttműködik. A védőnők regisztrálják a várandósságot és elvégzik szinte az összes szükséges ellenőrzést, például ellenőrzik a vérnyomást, súlyt, elemzik a vizelet és a vérkép eredményeit, megnézik a születendő gyermek elhelyezkedését és nagyságát, ellenőrzik a kicsi szívverését. Nem végezhetnek ultrahang vizsgálatot, ez az orvos feladata.

Melyik a legmegfelelőbb időszak a megtermékenyüléshez?

Ha már megfigyelte, milyen folyamatok zajlanak a testében, akkor észrevehette az ovulációra utaló jeleket. Mégis felmerülhet az a kérdés, hogy mikor van a leginkább megfelelő alkalom a teherbeesésre.

Számos módja van annak, hogy teljes bizonyossággal meghatározza peteérését. A megtermékenyített petesejt beágyazódása esetére a szervezet előkészíti a méhet.

Előzetesen egy petesejt érik a két petefészek egyikében, majd a menstruáció első napja utáni 14.–17. nap körül történik az ovuláció.

Ennek az időpontnak a lehető legpontosabb meghatározása érdekében az egyik módszer a testhőmérséklet mérése. A nők testhőmérséklete az ovuláció körül emelkedik és annak végéig tart.

A menstruáció első napjától eltelt napok számolása is megbízható módszer. Ezek a módszerek segítenek megállapítani az ovuláció idejét. 

Fontos-e a terhesség szempontjából az ovuláció előtt időzíteni a szexuális kapcsolatot? 

Igen! Ideális esetben két nappal az ovuláció előtt érdemes szexuális kapcsolatba kerülni a leendő apával.  A hüvelyi környezet pH-értéke és a méhnyak szekréciója az ovuláció körül optimális a hímivarsejtek mozgása szempontjából. A hímivarsejtek így könnyen bejuthatnak a petevezetékbe. A spermiumok kb. 48 órán keresztül életképesek és termékenyek a női szervezetben. 

Mivel az ovuláció pontos ideje általában nem ismert, a termékeny napokban gyakrabban éljenek szexuális életet. Minél gyakoribb a szexuális kapcsolat, annál nagyobb az esély a teherbeesésre. Ha egy egészséges és termékeny pár szexuális kapcsolatot folytat a termékeny napokon, a teherbeesés valószínűsége így is csak 25%! Tehát ne legyen csalódott, ha elsőre nem sikerül. A több hónapnyi próbálkozás teljesen normális.