Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 10. hete: a magzat szépen fejlődik

A magzat nagysága a 10. héten

A magzat a várandósság 10. hetében  2,8 - 3,1 cm (kb. mint egy szőlőszem). Súlya csak kb. 4,5 -  5,0 g.

A magzat fejlődése

Az ultrahangon már jól látható a magzat. A feje ebben a fejlődési szakaszban a testéhez képest nagy. A fejét emelgeti és nyújtózkodik. Egyre gyakrabban mozog,  egyelőre koordinálatlanul.

A karok végén már kialakult a csukló és kifejlődnek az ujjak az ízületekkel együtt. Az ujjak és a lábujjak közti hártya ennek a hétnek a végére teljesen eltűnik, valamint a hüvelykujjak és a mutatóujjak elválnak egymástól.  A magzat hamarosan képes lesz mozgatni az ujjait és ökölbe szorítani a kezét. Ez az első olyan mozgás, amely koordinációra utal.

Az ujjak kialakulása a méhen kívüli életre való felkészülés első lépése. Hamarosan kialakul a szopóreflex, amely később az újszülött táplálkozásához fontos lesz. Ezt a magzat úgy gyakorolja, hogy a hüvelykujját a szájába veszi.

A védőnő a doppler ultrahangvizsgálat segítségével ellenőrzi a szívverését. Ikerterhesség esetén a védőnő két szívverést fog hallani. A magzat egyelőre még érzékeny a külső hatások okozta káros következményekre. A deformitások leggyakrabban a várandósság 10. hete előtt keletkeznek. Ezután a vetélés kockázata csökken, de még nem teljesen kizárható. Az ökölszabály szerint a 12. hét vége után a kismama túl van a kritikus szakaszon és a vetélés esélye innentől csekély.

A várandósság 10. hetében minden létfontosságú belső szerv kialakult és az agy tovább fejlődik. Az idegpályák is tovább fejlődnek, hogy az agyhoz eljuttassák az ingereket. Az egyik fontos inger a magzat számára a hallás. A 10. héten kifejlődik a fülek külső struktúrája, az ún. külső fül. A fülkagyló porcos szerkezetű, és tölcsérként fogadja be a hanghullámokat, amelyeket hangok formájában továbbít az agy felé. 

Így érzi magát a kismama a 10. héten

A 10. héten a kismama már nyugodtabb, mert a vetélés rizikója lecsökkent.

A hányinger valószínű teljesen elmúlt és minden olyan egyéb tünet, ami a terhesség kezdetén volt (például az alhasi fájdalom).

A kismama egyre jobban érzi magát és a várandósságnak köszönhetően egyre több örömmel éli meg a mindennapokat. Néha felfoghatatlan, hogy gyermeket vár, néha pedig a boldogsága határtalan. A tettvágya és a kreativitása növekszik, konkrét tervei vannak már, hogyan alakítsa át a lakást a baba érkezéséig.

A következő hetekben a kismama egyre inkább kikerekedik és a súlya a várandósság előrehaladásával párhuzamosan nő.

A várandósság alatt a magzat egészséges fejlődése és a kismama egészsége érdekében is fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. 

 

Folyadékfogyasztás a várandósság alatt

A várandósság alatt nem szabad alkoholt fogyasztani. Akár egy kis mennyiségű alkohol is árthat a magzatnak. Tévhit, hogy a csekély alkoholtartalmú italok, mint például a sör vagy a bor, nem annyira ártanak, mint a röviditalok.

A magzat sejtjei másodpercről másodpercre, percről percre, óráról órára fejlődnek és az alkohol árt a sejteknek. A felnőtteknek teljesen kifejlett szervei és agya van, amelyek jobban tolerálják az alkoholt, de a fejlődő magzat védtelen és kiszolgáltatott.

A várandósság első heteiben nagyon gyors a fejlődés. Ekkor alakul ki mindaz, amire a leendő gyermeknek feltétlen szüksége van a születés utáni életében. A csontváznak, az izomzatnak és az agynak, valamint a legfontosabb szervrendszereknek zavartalan fejlődésre van szükségük a deformitások elkerülése érdekében.

Az alkoholról azonnal és teljes mértékben le kell mondani, amint a várandósság bizonyossá válik. Érdemes már a gyermektervezés időszakától kezdve lemondani az alkoholról, különösen akkor, ha valószínűsíthető a megtermékenyülés sikeressége.

Vannak más italok is, amelyekről érdemes lemondani, például a gyömbér, mert magas a kinintartalma, amely nem ideális a várandósság alatt. Egyes szénsavas italok koffeint és foszforsavat tartalmaznak, utóbbi károsíthatja a szöveteket. A legtöbb szénsavas ital túl sok cukrot tartalmaz, amely üres kalória, bevitele kerülendő a szükségtelen súlygyarapodás elkerülése érdekében.

A bárokban és a vendéglőkben számos olyan ital kapható, amely csak gyümölcslevet és szénsavas vizet tartalmaz. Próbálja ki a citrommal vagy citromfűvel ízesített italokat, jól fognak esni. További információ a folyadékfogyasztásról itt olvasható

A védőnő tanácsa

Vérnyomáscsökkenés esetén a cola, hányinger esetén a gyömbéres szénsavas üdítőital segíthet, de fontos, hogy a kismama ne szomjoltóként, hanem csak alkalomszerűen, kiegészítésképpen igya.

Hasznos tanácsok

  • Legyen a ruhásszekrényben elegendő bő és kényelmes ruha.

  • Soha nincs elég korán, hogy megfelelő nevet keressenek a szülők a születendő gyermeknek.

  • Amennyiben a szülők nem házasok, apasági nyilatkozat szükséges a hatóságok felé, amely a baba érdekét is szolgálja.

  • Rendszeresen krémezze be a mellét, hasát, combját, popsiját kismamáknak ajánlott bőrápolóval a terhességi csíkok kialakulásának megelőzése érdekében.  

 

Szép bőr a várandósság alatt

Bőrápolás

Amennyiben száraz a kismama bőre, ez a várandósság alatt tovább fokozódhat. A kötőszövet fokozott terhelésnek van kitéve. Érdemes rendszeresen ápolni a bőrt gazdagon tápláló krémekkel. 

A HiPP Mamasanft bőrápoló termékcsalád hidratálja a bőrt és hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. A Testvaj gazdag textúrája táplálja és kényezteti a bőrt és segít megőrizni rugalmasságát. A Bőrfeszesítő balzsam rendszeres használata elősegíti a bőr kisimulását. A Masszázsolaj használata a  terhességi csíkok kialakulásának megelőzéséhez, valamint gátmasszázshoz is ajánlott a külső intim területen.

Amennyiben aggódik a bőre állapota miatt, forduljon védőnőjéhez.