A sokoldalú magnézium

Miért olyan fontos a magnézium?

A magnézium sokoldalú ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Több, mint 300 enzim működésében vesz részt, valamint szerepet játszik az izom-összehúzódásban. A magnézium kb. 1/3-a az izmokban található.

A magnéziumszükséglet a várandósság alatt nem sokkal magasabb, mint előtte. Mivel ez az egyik legsokoldalúbb ásványi anyag, érdemes odafigyelni, hogy a kismama szervezete elegendő magnéziumhoz jusson.

A magnézium forrásai

Csak néhány élelmiszer tartalmaz sok magnéziumot, például a búzacsíra vagy a napraforgómag, azonban ezek a mindennapos táplálkozásban csak kis szerepet játszanak. Válasszon a kismama teljes kiőrlésű gabonaféléket a fehér lisztből készült élelmiszerek helyett, valamint a bab és a különböző ásványvizek fogyasztása is hozzájárul a magnéziumpótláshoz.

Hiánytünetek

A magnéziumhiány tünetei lehetnek például vádligörcs, kéz- és lábbizsergés. Nagyobb mértékű hiány esetén idegesség, feledékenység és szédülés is előfordulhat. Extrém esetekben korai méhösszehúzódásokat is okozhat (a 30. hét környékén). Az elegendő mennyiségű magnéziumot tartalmazó étrend segíthet a megelőzésben. Amennyiben hasonló panaszai vannak, feltétlen konzultáljon kezelőorvosával.