Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 13. hete: elindul a magzat egyedi fejlődése

A szervezet már jellemzően alkalmazkodik a változó hormonokhoz. Az első három hónap kellemetlenségei megszűntek és remélhetőleg a kismama már teljes mértékben élvezi a várandósságot. A 13. héttel  megkezdődik a második trimeszter.

A magzat nagysága a 13. héten

A várandósság 13. hetében a magzat kb. 6-7 cm, amely egy kivi méretének felel meg, a súlya kb. 20 g, mint amennyi egy szem eper súlya.

A magzat fejlődése

A várandósság 13. hetében a magzat fejlődése intenzíven megindul. Gyorsan növekszik, arányai kirajzolódnak, egyre több emberi vonással rendelkezik és kezd hasonlítani egy újszülöttre. Arcvonásai kialakulnak, láthatóvá válnak rajta az édesanyja és az édesapja vonásai.

A hasnyálmirigy inzulin hormont termel, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van a cukor lebontásához.

A várandósság 13. hetében a magzat bele a helyére kerül és működésre készen áll. A magzatvíz lenyelése kapcsán a magzatnak most van először bélműködése.

A magzatnak még mindig van elég mozgástere az anyaméhben és a szopóreflexet is gyakorolja a hüvelykujjával. Egyre gyakrabban fordul a hasfal felé,  érzékeli a kinti történéseket és reagál az érintésre, éppen ezért a kismama tegye a kezét időnként a hasára. 

 

Így érzi magát a kismama a 13. héten

Hagyatkozzon az ösztöneire. Ha a kismama étrendje kiegyensúlyozott, időnként nyugodtan nassolhat.

Még sok idő áll rendelkezésre a családi élet megtervezésére, kb. 27-29 hét van még a gyermek megszületéséig, tehát a kismama csak a várandósság harmadán van túl.

Gyakori jelek és tünetek

Kusza gondolatok

Valószínűleg sok minden jár most a kismama fejében, a várandósság témája folyamatosan foglalkoztatja. Szeretne tapasztalt édesanyáktól tanulni.  A környezete már tud a várandósságról és az emberek különféleképpen reagálnak rá, a tárgyilagosoktól kezdve a túláradókig, amely vélemények mind a kismamára zúdulnak.

Éppen ezért hallgasson a teste jelzéseire és a megérzéseire és szánjon időt a gondolataira. Teremtsen kapcsolatot a magzattal úgy, hogy a kezét a hasára helyezi, ő már képes ezt érzékelni.

Fordítva ez még nem működik, azaz a kismama még nem érzékeli a mozgást, mert a magzat mozgása csak a következő hetekben lesz észrevehető. Az első gyermeküket váró nők a terhesség 18. hetéig nem veszik észre ezeket az apró mozgásokat.

 

Az első hetek tünetei alábbhagynak

Mindezek a külső hatások hatással lehetnek a kismamára. Nagyszerű, hogy már sokkal jobban érzi magát és a terhesség első heteinek tünetei enyhültek. Előfordulhat, hogy időnként enyhe húzódást észlel az alhasban, mert a méh folyamatosan növekszik és a méhszalagok nyúlnak.

A mellek érzékenysége és a mellfeszülés továbbra is jellemző. A tünetek enyhítésére szerencsére vannak hasznos és kíméletes módszerek. Fontos a relaxáció és a nyugalom, ebben segíthet a jóga vagy a kismamatorna. A kismamának ki kell tapasztalnia, mi az ami számára beválik és jót tesz. 

Hasznos tanácsok

  • Írja össze az összes információt, amit a környezetétől kapott és rendezze őket személyes relevanciája szerint.
  • Nézzen körül, van-e a közelben kismamatorna és jelentkezzen be. A kismamajóga különösen népszerű.

  • Védekezzen hatékonyan a fertőzések és a komoly betegségek ellen. A kismama immunrendszere nem olyan erős, mint korábban, mert a szervezetben zajló folyamatokról, valamint a magzat egészséges fejlődéséről kell gondoskodnia. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Részletes diagnosztika

A vizsgálat során az orvos különös tekintettel vizsgálja a magzat egyes testrészeinek méreteit.  A vizsgálatok rövidítései, amelyek a leleten szerepelhetnek:

  • NT: a tarkóredő vastagsága 
  • HC: a koponya körfogata 
  • BPD: a koponya átmérője 
  • AC: a has körfogata 
  • FL: a combcsont hossza 
  • CRL: a magzat ülőmagassága

Az orvos többek között megméri a magzat tarkóredőjének vastagságát (NT). (A magzat nyakánál a bőr alatt szövetfolyadék található.) Az elkövetkező hetekben ez a redő teljesen eltűnik. A folyadék mennyisége információt adhat arról, hogy van-e esetleg valamilyen rendellenesség: 21-es triszómia (Down-kór) vagy szívhiba. Ez azonban nem rutinvizsgálat.

Konzultáljon orvosával a szükséges tesztek elvégzéséről, valamint a TB által támogatott és nem támogatott tesztekről. 

Mérgező anyagok a háztartásban és a szűkebb-tágabb környezetben

Hajfestés

A terhesség alatti hajfestésről kialakult ellentmondásos vélemények kapcsán egyre több kismama foglalkozik ezzel a témával. Egyesek ártalmatlannak tartják a hajfestést és a dauerolást, mások óva intenek ezek használatától a fejbőr felszívóképessége miatt. A várandósság első három hónapjában ajánlott elkerülni a hajfestést és a dauerolást, mert a fejbőrön keresztül felszívódnak a méreganyagok, amelyek így a véráramba kerülve károsíthatják a magzatot. A természetes hajfestékek jelenthetnek megfelelő alternatívát. Egyéb opció, hogy csak a fejbőrtől 2 cm-nél távolabb lévő hajszálakat festeti be a kismama.    

Tisztítószerek

Ha bizonytalan, kérdezze meg az orvosát vagy védőnőjét a várandósság alatt használható illetve kerülendő tisztítószerekről. Használhat kizárólag természetes illetve organikus tisztítószereket vagy tájékozódjon toxikológiai szakértőtől a kerülendő összetevők hatásairól.   

 

Vegyi anyagok

Ugyanez vonatkozik a kertben használt vegyszerekre is, itt is fontos az óvatosság. Ne használjon vegyszeres gyomirtót. Ha felújítja otthonát, a lakáson belül használjon természetes (biztonságos) falfestéket és lakkot, például méhviaszt vagy iszapkrétát.