Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 4. hete: embrió a kismama hasában

A sikeres megtermékenyítés után mostantól két hetes a kismama. A megtermékenyített petesejt többszörösen osztódott és a legfontosabb testrészek már kialakultak.

A megtermékenyülés után a negyedik hét vége a terhesség első hónapja. A hónap végén lenne a következő ciklus. A menstruáció kimaradása a terhesség első biztos jele. Az első hónap eltelte után már biztosan meg lehet állapítani a várandósság tényét.  

Az embrió nagysága a 4. héten

A terhesség negyedik hetében, a megtermékenyített petesejt beágyazódása után még alig látható a két hetes embrió. Mikroszkóppal nézve a leendő baba apró fekete pontnak tűnik. 

Az embrió fejlődése

Mi történik a 4. héten?

A beágyazódás után a szervezet HCG-t  (humán korion-gonadotropin, terhességi hormon) szabadít fel, amely  a méhlepény sejtjeiben termelődik. A terhesség első hat hetében a HCG elősegíti a terhesség fenntartásához szükséges hormonok termelődését (például progeszteron). Az anya vérkeringése a méhlepénybe szállítja a tápanyagokat, az oxigént és az antitesteket. A magzat  vérkeringése a köldökzsinór erein keresztül a magzat szervezetébe szállítja a felvett anyagokat, és a méhlepénybe viszi az anyagcsere végtermékeit, amelyek innen lépnek át az anya vérébe. A méhlepény egészen a várandósság végéig táplálja a magzatot.  A fejlődő magzatot közvetlenül a magzatburok védi. Ennek sejtjei termelik a magzatvizet, amely egyszerre nyújt védelmet és teszi lehetővé a magzat mozgását.

A szervezet terhességre való felkészülése a HCG termelődésével kezdődik. A terhességi tesztek is a HCG hormon jelenlétét mutatják ki pozitív eredmény esetén.  A várandósság negyedik hetében azonban az értéke még mindig túl alacsony ahhoz, hogy a terhességet biztosan meg lehessen állapítani.

A vizeletben a terhesség ötödik hetében már kimutatható:

 

  • Korai terhességi teszt lehetséges a menstruáció előtt 4-6 nappal

  • Terhességi teszt a menstruáció várható kezdete után 3-5 nappal lehetséges

Az ötödik várandóssági héten hüvelyi ultrahanggal a petezsák, amely később méhlepénnyé alakul, már látható. Ebben a korai szakaszban a kezdődő élet még rendkívül sérülékeny. Emiatt sok nő megvárja a 12. hét végét, mielőtt kijelentené, hogy várandós. 

 

Így érzi magát a kismama a 4. héten

A kismama össze van zavarodva, érzelmi hullámvasúton ül, sokszor a sírás kerülgeti és még azelőtt érzi ezt, hogy tudná a teszt eredményét. Ez is a várandósságra utalhat. Ezek az érzések azoknak a hormonoknak köszönhetők, amelyeket a szervezet termel várandósság esetén. A kismama ekkor már türelmetlenül várja azt a pillanatot, hogy kiderüljön, valóban terhes-e.

 

Lehetséges jelek és tünetek

Mellfeszülés

A mellek feszülnek és fájhatnak. A mellek megnagyobbodnak és az emlőmirigyek megduzzadnak, hogy szülés után az édesanya tudja szoptatni gyermekét. A mellek érzékenysége is utalhat terhességre.

Fokozott hüvelyi folyás

Enyhe alhasi fájdalom vagy hátfájás előfordulhat. Megfigyelhető fokozott hüvelyi folyás is, amely a nyálkahártya megvastagodásával jár. A nyálkahártya zárja a méhnyakat terhesség alatt és csak röviddel a szülés előtt lazul meg. Ez a lezárás egyfajta védőpajzs a születendő gyermeknek, mert megakadályozza a kórokozók bekerülését a méhbe.

 

Fáradtság

Ha a kismama időnként nagyon fáradtnak és gyengének érzi magát, ez azért van, mert az anyagcsere  egy kicsit lassabban működik a hormonok miatt. Ez átmeneti jelenség, ami a várandóság első két hónapjában csökkeni fog.

 

Hányinger

A változó hormonszint tipikus terhességi panaszt okoz: ez a hányinger. Jellemzően reggelente felkelés után fordul elő, mivel sok HCG (terhességi hormon) keletkezik egyik napról a másikra. Emiatt a terhességi tesztet reggel érdemes elvégezni, a nap első vizeletével. Ekkor a legmagasabb a HCG koncentrációja.

 

Tipp: Hányás után öblítse ki a száját és mossa meg a fogait, ez védi a fogakat.

Hasznos tanácsok

  • Ha kimaradt a menstruáció és pozitív volt a terhességi teszt, egyeztessen időpontot a nőgyógyásszal

  • Használjon egészségügyi betétet erősebb folyás esetére
  • Forduljon orvoshoz, ha bizonytalan a tüneteit illetően

  • Ne emeljen nehéz dolgokat

  • A biztonság kedvéért mostantól ne fogyasszon nyers halat, nyers húst, nyers tojást és pasztőrizálatlan tejterméket

A kismamák védelme és gondozása

A kismamák védelme érdekében vannak bizonyos jogszabályi előírások. Konzultáljon védőnőjével ezekről a kérdésekről. A várandóssági kiskönyv kiállítása előtt nőgyógyászati vizsgálat történik, a lelettel a várandós kismama felkeresi a körzeti védőnőt. A védőnőtől megkapja a várandóssági kiskönyvet, ahová minden lényeges vizsgálat bekerül.

A terhesgondozást nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a háziorvos és a védőnő együtt végzi. A várandósgondozást és a szükséges vizsgálatok menetét a 26/2014. (IV.8.) EMMI rendelet  szabályozza. A szűrővizsgálatok az első három trimeszterben megoszlanak. Mindhárom trimeszterben szükséges vér- és vizeletvizsgálatokat végezni.

A várandósság első szakaszában a nőgyógyász tájékozódik a kismama kórelőzményéről és az utolsó havi vérzésről. A szakorvos hüvelyi ultrahanggal megállapítja a terhességet, valamint további nőgyógyászati vizsgálatot is végez. A háziorvos EKG-t készít, vérnyomást mér és általános vizsgálatot végez. Fogorvosi vizsgálat is javasolt. (A 37 évesnél idősebb nőknek genetikai tanácsadáson kell részt venniük.) A várandósság későbbi szakaszaiban a 26. hétig havonta egyszer szükséges az ellenőrző vizsgálat, a 36. hétig háromhetente egyszer, a szülés várható időpontjáig heti egyszer, a kiírt időpont után pedig másnaponta. 

Fontos, hogy a vizsgálatok segítségével mielőbb kiszűrjék a terhességi magas vérnyomást és a terhességi toxémiát. A kismama testsúlyát is rendszeresen ellenőrzik, amelyből megmutatkozik az esetlegesen előforduló vizesedés (ödéma) is. A nőgyógyász a magzati szívhangot és a méh növekedését rendszeresen vizsgálja, valamint ellenőrzi a méhszáj és a méhnyak állapotát.

Ultrahangvizsgálatokat a 12., a 19. és a 31. hét körül végeznek. A 12. héten szűrik a Down-kórt és a velőcsőzáródási rendellenességet. A 19. héten részletesen vizsgálják a szervrendszereket, a magzat növekedését, valamint a méhlepényt. A magzat nagyságát nemcsak ultrahanggal, hanem tapintással is vizsgálják. A 24. és 28. hét között szűrik a terhességi cukorbetegséget. A 36. hét után végzik el a non-stressz tesztet (NST).

A vizsgálatok fajtájáról, módjáról és menetéről a nőgyógyász és a védőnő, valamint a háziorvos tájékoztatja a kismamát. 

Munkája veszélyt jelent a terhességre? 


A kismamákat különböző jogszabályok védik. Nem dolgozhat vegyi anyagokkal. Nem teheti ki magát sugárzásnak, nem végezhet olyan munkát, amely bármilyen szempontból ártalmas lehet a magzatra nézve, például ami fertőzésveszéllyel jár (kórház, bölcsi, ovi).

Amennyiben a munkája veszélyt jelent a magzatra nézve, mielőbb tájékoztassa munkaadóját. A munkaadónak olyan munkát kell biztosítani, amely nem veszélyezteti a magzat egészséges fejlődését. 

Családi betegségek

Ha krónikus betegségben szenved, tájékoztassa erről orvosát. Az orvos ezt figyelembe veszi és mindent megtesz annak érdekében, hogy a magzat megfelelően és egészségesen fejlődjön.