Folsav: a kismamák vitaminja

Miért olyan fontos a folsav?

A folsav létfontosságú vitamin a kismamák számára. A várandósság alatt a folsavszükséglet jelentősen megnő. A várandósság előtt 400 µg, a várandósság alatt a szükséglet 600 µg-ra emelkedik. Ez 50%-os többletszükségletet jelent!

Általánosságban elmondható, hogy a táplálékon keresztül történő folsavbevitel csekély. A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik. Több funkciója van: segíti a sejtosztódást és nagymértékben hozzájárul a sejtek újraképződéséhez. Emellett támogatja a vérképzést és az agy fejlődését.

A folsav forrásai

A zöld saláta, a brokkoli, a paradicsom, a burgonya, a tojás, a hús és a teljes kiőrlésű gabonafélék folsavban gazdagok. Azonban a folsav hő- és fényérzékeny és oxigén hatására lebomlik.  A várandósság alatt szinte lehetetlen elegendő folsavhoz jutni a táplálékból. A várandósoknak naponta kb. 20 kg brokkolit kellene megenniük, hogy a megnövekedett folsavszükségletüket fedezni tudják.

Ezért ebben az életszakaszban elengedhetetlenek a folsavval dúsított élelmiszerek és az étrend-kiegészítők, mint például a HiPP Natal fogyasztása. A szervezetben a folsav gyorsan hasznosul, különösen, ha a kismama ikrekkel várandós, valamint, az egymást szorosan követő várandósságok esetén is. A folsavbevitelre nem csak a várandós kismamáknak, hanem a gyermeket tervező nőknek is fokozottan figyelni kell, hogy a szervezet elegendő mennyiséget tudjon raktározni. 

Hiánytünetek

A folsavhiány tünetei a fáradtság és az erőtlenség. Nagymértékű hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat, például velőcsőzáródási rendellenességet. Egyéb következmények lehetnek: nyúlszáj és farkastorok. Ezért rendkívül fontos már a várandósság első három hónapjában is a rendszeres, megfelelő mennyiségű folsavbevitel.