Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 24. hete: a magzat olyan nagy, mint a kismama alkarja

A magzat nagysága a 24. héten

A várandósság 24. hetében a magzat kb. 30-31 cm, amely egy kígyóuborka méretének felel meg. Súlya kb. 600-700 g, közelít az 1 kg-hoz.

Még mindig sok hely van a magzat számára, hogy aktívan mozogjon. Amikor a magzat nem alszik, a kismama bármely napszakban érezheti a mozgását.

A mozgás gyakorlása fontos szerepet játszik az emberre jellemző mozgásformák elsajátításában és az izmok fejlődésében.  A magzat egyre több zsírszövetet képez, mert a születéséig szüksége van súlygyarapodásra.

Még ha nem is olyan erősek a magzat rúgásai, amelyek kisebb mértékben láthatók a kismama hasán, de már érezhetők a vesén, a húgyhólyagon és a gyomron. Így a kismama nyomon tudja követni gyermeke méhen belüli növekedését. 

 

A magzat fejlődése

A magzat nagyon jól érzi magát az anyaméhben. Érzékszervei a terhesség 24. hetében működésre teljesen készen állnak. A magzat egyértelműen reagál azokra a hangokra, amelyeket az anyaméhben érzékel. Leggyakrabban az anyja hangját érzékeli és a születés után az első néhány életévben ez lesz a legfontosabb a számára. Néhány évvel ezelőtt kutatók megállapították, hogy az újszülött első sírása nagyon hasonlít az édesanyja hangjára, amely az anyaméhen belül megtapasztalt elsődleges és szoros kapcsolatra utal.

A hang felismerése része az édesanya iránti bizalom kialakulásának, akitől szeretetet és gondoskodást kap, miután megszületett. Nemcsak a hallás, hanem az ízlelés is tovább fejlődik: a savanyú, keserű és sós ízek mellett, amelyeket a magzat már meg tud különböztetni a magzatvíz ízei közül, most már az édes ízt is felismeri. Ekkor alakul ki az édes ízek iránti preferencia, amely a születés utáni első években jellemző a gyermekre. Az édes ízek kedvelése automatikus a kicsiknél. Ez már az őskorban is előnyt jelentett, mert az édes élelem nem mérgező és energiadús, azaz biztonságos táplálékot jelentett, amely fontos volt az emberiség túlélése szempontjából. Az újszülött első tápláléka, az anyatej szintén édeskés ízű. Az újszülötteknek szükségük van a tejcukorra, hogy a testhőjüket szabályozni tudják a hasnyálmirigyből származó inzulin segítségével. 

Így érzi magát a kismama a 24. héten

A várandósság 24. hetében a kismama érzékszervei is teljesen ráhangolódnak a magzatra. A növekvő pocakban lévő események figyelmet igényelnek. Kényeztesse magát és kövesse nyomon az érzékszervei által közvetített információt. Vonja be a párját is a történésekbe, így elő tudja segíteni a családdá válás folyamatát. Töltsenek minél több időt együtt és élvezzék a várandósság legszebb pillanatait. 

Gyakori jelek és tünetek

A várandósság ezen szakaszában jelentkező tünetek, amelyek csak ideiglenesek és az emésztőrendszert érintik, a növekvő anyaméhnek köszönhetők. 

Hányinger és gyomorégés

A terhesség 24. hetében a leggyakoribb tünetek a gyomorégés és a hányinger. A hányinger a nehéz ételek fogyasztása és a bőséges étkezések után jelentkezik. A gyomor csökkent térfogata csak kisebb mennyiségű étellel tud megbirkózni, hogy azokat teljesen meg tudja emészteni. Fogyasszon kevesebb húst és több zöldséget egy-egy étkezés alkalmával.

Megelőzheti a gyomorégést - amely a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása miatt alakul ki  - ha evés közben egyenesen ül. Igyon egy pohár vizet minden étkezéshez, ez enyhíti a gyomorsavat.

 

A védőnő tanácsa

A sárgarépalé vagy az étkezési kovaföld enyhítheti a kellemetlenségeket.

Hasznos tanácsok

  • Időnként fogyasszon halat a hús helyett. A hal könnyebben emészthető, és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amely fontos a magzat agysejtjeinek fejlődéséhez.

  • Viseljen kényelmes cipőt, amelybe könnyen bele tud bújni, mert idővel nehezére esik majd lehajolni.

  • Vonja be párját a várandósság pillanataiba, kérje meg, hogy krémezze be a pocakját.

  • Kezdje el berendezni a babaszobát, kezdetben elég egy babaágy és egy pelenkázóasztal. Minden mást később is beszerezhet.

  • Mindig legyen a kismamánál út közben víz vagy gyümölcslé. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A rendszeres bélmozgás elősegítése

Ha székrekedésben szenved és a hagyományos otthoni praktikák, például a sok folyadék fogyasztása és a testmozgás nem segítenek, forduljon a védőnőhöz vagy a kezelőorvoshoz. A terhesség alatt fontos, hogy olyan készítményt szedjen, ami kismamáknak megengedett.

 

Felkészülés a szülésre a hagyományos kínai orvoslás szerint

Vannak olyan védőnők és szülésznők, akik gyakorlottak az akupunktúrában. Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik ága, amelynek a neve két latin szóból származik: „acus" ( tű ) és „pungere" (szúrás).

Testünket ún. energiacsatornák (meridiánok) hálózzák be, amelyek mentén akupunktúrás pontok találhatók. Akupunktúrás kezelés során a meridiánok mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontokat stimulálják speciálisan erre a célra alkalmas, vékony akupunktúrás  tűkkel, amelyeket ponttól függően különböző mélységben helyeznek el. Az akupunktúra célja az energiaáramlás helyreállítása és ezáltal a panaszok enyhítése, illetve a megelőző és a megerősítő hatás elérése.

Az akupunktúra azonban nem csak a hosszú távú betegségek vagy a terhesség alatti panaszok, például a vizesedés esetén nyújthat hasznos kezelést. A szülészetben kb. a terhesség 37. hetétől alkalmazzák a szülés előkészítésére. Élénkítő hatása van és többek között a méhnyak puhábbá válik, ami segíti a tágulást. Ez megkönnyíti a szülést, és ezáltal felgyorsítja a szülés folyamatát.

Kérjen időpontot akupunktúrára a szülésre való felkészüléshez. Kérdezzen rá az eljárás folyamatára, megfelelő idejére és a költségekre, valamint, hogy TB támogatással igénybe lehet-e venni.