Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 31. hete: Itt az ideje, hogy felkészüljön a baba érkezésére

Elkezdődött a 31. hét, a feszültség és az izgalom egyre nő, hamarosan megszületik a baba. Már csak kb. 10 hét van hátra, míg a kismama végre a karjában tartja gyermekét. Bizonyára már most is szoros kötelék fűzi a leendő gyermekhez. Ossza meg ezeket az érzéseket a párjával, hiszen hamarosan új taggal bővül a család.

A magzat nagysága a 31. héten

A várandósság 31. hetében, amely majdnem a nyolcadik hónap vége,  a magzat 41,5 - 41,8 cm, kb. akkora, mint egy káposzta és még tovább fog nőni. Súlya 1575 g, már majdnem 2 kg. Az újszülött súlya a megszületéséig majdnem megduplázódik, bár ez a genetikai hajlamtól is függ.

 

A magzat fejlődése

A tüdő fejlődése

A magzat egyre nagyobb lesz, ezzel párhuzamosan a belső szervei is fejlődnek és megkezdik tényleges működésüket. A 31. héttől kezdve a magzat a tüdő felületaktív anyagának (surfactant) köszönhetően teljes kapacitással ki tudja tágítani a tüdejét anélkül, hogy a léghólyagocskák (alveolusok) egymáshoz tapadnának. A magzati tüdő annyira fejlett, ha most koraszülöttként a világra jönne, akkor nem lélegeztetőgépre, hanem csak légzéstámogatásra lenne szüksége.  

A magzat elhelyezkedése    

A magzat sokkal kevesebbet mozog, egyrészt mert az anyaméhben lévő hely már túl szűkös, másrészt a 31. hétre már kialakult az alvási és az ébrenléti ciklusa, így akár 15 órát is alszik az anyaméhben. Azokban az órákban, amikor ébren van, a kismama egyértelműen érzi az aktivitást, főleg amikor a szervek rugdalása kellemetlenséget okoz.

Még nem teljesen helyezkedett el a születés előtti pozícióba, de fokozatosan a méhfalhoz simul és abba az irányba mozgatja a fejét, amerre a szülőcsatornán keresztül haladni fog.

A magzatnak a fájások megindulása előtt a természetes születéshez megfelelő helyzetben, tehát fejjel lefelé kellene elhelyezkednie. A születendő gyermek fekvése azért fontos, mert van olyan pozíció, ami nem alkalmas a hüvelyi szüléshez. A nőgyógyász és a védőnő rendszeresen ellenőrzi a magzat elhelyezkedését.

Ha a magzat a természetes szülés szempontjából nem megfelelő pozícióban van, az fekvési rendellenességnek számít, ilyenek például a harántfekvés és a farfekvés.

A természetes szüléshez megfelelő pozíció a fejvégű fekvés, amikor a magzat feje lefelé néz. A fejvégű fekvésnek két fő típusa van: elülső fejvégű fekvés és a hátulsó koponyatartás. Mindkettő esetben a magzat feje lefelé néz. A különbség abból adódik, hogy a magzat arccal merrefelé néz. Elülső fejvégű fekvésnél a magzat a kismama háta felé, hátulsó koponyatartásnál pedig a pocakja felé néz.

A születendő gyermekek 90%-a a születés előtt kb. négy héttel a megfelelő pozícióba helyezkedik el. 

 

 

 

 

Így érzi magát a kismama a 31. héten

A kismama érzései időnként felerősödnek, ha arra gondol, mi az ami vár rá a szülés folyamán. Sokat gondolkodik azon, hol szeretne szülni és mennyire lesznek biztonságban a szülés során. Ha idáig nem tette volna meg, tekintsen meg néhány szülészetet, érdeklődjön az ott dolgozó szülésznőkről.

 

Gyakori jelek és tünetek

A kismama teste „sztrájkol”

A kismama tüdejét nyomja a hasa, fáj a lába és a háta. Éjszaka gyakran rosszul alszik, forgolódik az ágyban a megfelelő alvási pozíciót keresve.  A fokozott pisilési inger szintén megzavarja az éjszakai alvást. Étkezés után gyomorégés fordulhat elő, éppen ezért javasolt a nap folyamán többször kevesebbet enni, valamint a kisebb étkezések kevésbé terhelik a bélrendszert, amely az anyaméh által gyakorolt nyomás miatt nem a megszokott tempóban működik. A kismama egyre nehezebben tud felállni vagy leülni, ilyenkor a hasát és a hátát ösztönösen megtámasztja. Már a cipő bekötése is nehezére esik, ilyenkor praktikus bebújós cipőre váltani.

Inkontinencia

A medencefenék terhelése miatt a húgyhólyag izomzata nem működik olyan hatékonyan, mint korábban, valamint a magzat feje is nyomja a hólyagot. Éppen ezért nevetésnél, tüsszentésnél, köhögésnél előfordulhat vizeletszivárgás. Szülés után ez javulni fog, illetve teljesen megszűnik, ha az újdonsült édesanya medencefenék-gyakorlatokat végez és / vagy baba-mama tornára jár. 

 

A köldök kifelé domborodik

A 31. héten a méh növekedése és a pocakon lévő bőr feszülése miatt a kismama köldöke ellaposodik, majd a következő hónapokban úgy kidudorodik, hogy nyáron, vékony ruha alatt észrevehetővé válik.    

A kismama gondolatai a születendő gyermek körül forognak

A 31. héten egyre többet gondol arra, mi az amit még be kell szereznie a baba érkezéséig. A kismamában felerősödnek az emóciók ha plüss játékokat, babaruhákat lát. Valószínűleg a rokonok, barátok, ismerősök is el fogják halmozni babaholmikkal, éppen ezért érdemes listát készíteni a babakelengyéről, hogy pontosan mire lehet szükség az alvás, utazás, ruházkodás, babaápolás és a szoptatás során. A babaruhák kiválasztását befolyásolja a várható születési hónap. Nyári vagy téli ruhákra lesz elsősorban szükség? Azokat a dolgokat is meg kell vásárolnia, amelyekre közvetlenül a szülés után szüksége lesz a kórházban. Hamarosan eljön az idő, hogy bepakolja a kórházi táskáját.

Írjon listát és kérdezze meg védőnője véleményét a kórházban szükséges dolgokkal kapcsolatban. Néhány javaslat a kórházi táska bepakolásához:

 

  • A kismama kórházi táskája: szoptatós melltartó, melltartó betét, mellszívó, bimbóvédő krém, szoptatós pizsama, köntös, bugyi, hasleszorító pánt, egészségügyi betét, HiPP Mamasanft olaj gátmasszázshoz, kézfertőtlenítő gél, tisztálkodószerek, fertőtlenítő kendő, törölköző, papucs, meleg ruha, zokni, étkezéshez tányér, pohár, evőeszközök, innivaló, snack, telefon, olvasnivaló, pénz, iratok és nem utolsósorban a leendő apának védőruha. 
  • A baba kórházi csomagja: pelenka, HiPP nedves törlőkendő, HiPP popsikrém, babaruha, sapka, zokni, takaró, mózeskosár, hordozó, valamint télen overál.  

Hasznos tanácsok

  • Használjon cipőkanalat ha nehezére esik bebújni a cipőbe. 
  • Ha a medencefenék megterhelése miatt átmenetileg inkontinenciában szenved, használjon egészségügyi betétet, amely védi a fehérneműjét.

  • A gyerekszoba berendezéseihez vidám színeket válasszon. 
  • Ne használjon mérgező festéket a gyerekszoba falain és mérgező lakkot sem a gyermek bútorain. 
  • Szerezzen be kengurut, mózeskosarat és babakocsit. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Őssejtek lefagyasztása

Az utóbbi időben sok szülő figyelme az őssejtekre irányult. Az őssejtek könnyen hozzáférhető forrásai a köldökzsinór és a köldökzsinórvér. A méhen belül a magzat vérébe a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül jutnak be a tápanyagok és az oxigén.  A köldökzsinór és a köldökzsinórvér kellő mennyiségű és jó minőségű őssejtet tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek későbbi orvosi felhasználásra. 

 

Konzultáljon erről védőnőjével vagy gyermekorvosával, nézzen utána a különböző intézményeknek. Fontos, hogy az őssejtekkel foglalkozó intézet megbízható, jó hírű cég legyen, hogy a szülők nyugodtak legyenek az őssejt megfelelő tárolásával kapcsolatban.