TermékkeresőRészletes termékkereső

Étrend 4 hónapos kortól 6 hónapos korig

A hozzátáplálás megkezdése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1 éves korig vagy tovább ajánlja a szoptatást. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű anyatej és kiegészítésre van szükség, kérjük egyeztessen gyermekorvosával az életkornak megfelelő tápszer adásáról. 

A hozzátáplálás megkezdése után is igény szerint szoptassa gyermekét.

*A hozzátáplálást a baba fejlődésének megfelelően kezdje el a védőnő vagy a gyermekorvos javaslata alapján, legkorábban 4, legkésőbb 6 hónapos kortól.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej és kiegészítésre van szükség, el lehet kezdeni a hozzátáplálást kb. 4-6 hónapos kortól.**  Vannak olyan babák, akik 4-5 hónapos korban nem laknak jól az anyatejjel és kiegészítő táplálásra van szükségük, de vannak olyanok is, akiknek 6 hónapos korig elegendő az anyatej és csak ezután kapnak kiegészítő táplálékot.

Amennyiben a gyermek nem lakik jól az anyatejjel, vagy ennek hiányában a tápszerrel, a hozzátáplálást a gyermek fejlettségétől függően a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsa alapján kezdje meg.

A hozzátáplálás megkezdésénél legyen türelmes. Előfordul, hogy a baba az első kanál pépet kiköpi. Először meg kell tanulnia a pép lenyelését és hozzá kell szoknia az új állagú és ízű táplálékhoz, ezért kezdetben csak néhány kanálnyi gyümölcspépet adjon a babának, majd fokozatosan növelje az adagot.

**Az ESPGHAN ajánlása (Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság)

Miért fontos a hozzátáplálás a babának?

Kb. 4-6 hónapos kortól az anyatej, vagy ennek hiányában a tápszer önmagában már nem fedezi a fejlődésben lévő gyermek tápanyagszükségletét. A pépes, majd később a darabos ételre való átállás erősíti a száj körüli izmokat. A változatos hozzátáplálás során a baba különböző ételeket és ízeket ismer meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez.

Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást?

Az egyes anyatejes vagy tápszeres étkezéseket a nap folyamán fokozatosan felváltja a bébiétel az elkövetkező hetek, hónapok során. Az anyatejes táplálás kiegészítéseként a szilárd táplálék bevezetésére elsősorban a délelőtti, majd a déli órák a legalkalmasabbak, majd a délutáni étkezésnél és a vacsoránál folytassuk.  

Reggelire a baba továbbra is csak a megszokott anyatejet vagy tápszert kapja.

A HiPP Gyümölcsökkel egyszerű a hozzátáplálás megkezdése. A szilárd ételek közül elsőként lehetőleg az egy összetevős gyümölcspépeket válasszuk.  

A HiPP Gyümölcsök:

·  kevés összetevőből készülnek, könnyen emészthetőek

·  kicsi, 125 g-os kiszerelésben is kaphatóak

1. lépés: Tízórai, majd ebéd

Ideális esetben délelőtt kezdjen kb. 4-6 kiskanálnyi gyümölcspéppel (például: HiPP Alma, Vilmoskörte). Ezután a baba kapja meg a szokásos anyatej vagy tápszer adagját.  Minden nap pár kanállal többet adhat a babának a gyümölcspépből. Maradjon türelmes akkor is, ha a baba először visszautasítja az ételt. Próbálja meg a következő nap ismét. Bármilyen gyümölcsöt kezd el adni gyermekének, legalább négy napig adja neki, ezután kínáljon neki új ízt.

A főzelékek a gyümölcsök mellett a hozzátáplálás fontos lépcsőfokai. A gyümölcspépek bevezetése után továbbléphet a főzelékekre (például HiPP Sárgarépa, Sütőtök burgonyával).  A főzelékek teljesen pépesítettek. Ha a baba a gyümölcspépeket már rendszeresen fogyasztja, a főzelékeket bevezetheti a déli étkezésnél az anyatejes táplálás kiegészítéseként. 

 

A már megszokott főzelékek, gyümölcspépek után bevezetheti a teljesen pépesített bébimenüket (például HiPP Sütőtök pulykahússal, Kukorica burgonyakrémben pulykahússal).  

Amint gyermeke ebédre kb. egy egész üvegnyi húsos menüt megeszik, elhagyhatja a déli anyatejes vagy tápszeres etetést.

Tipp: Desszertként pár kanálnyi C-vitaminban gazdag gyümölcspépet ajánlunk. A C-vitamin segíti a húsban található értékes vas felszívódását. 

Tipp: Csak annyi bébiételt melegítsen meg, amennyit a baba előreláthatóan elfogyaszt. A fel nem melegített mennyiséget visszazárva tárolja hűtőben és a felbontástól számítva termékcsoporttól függően egy-két napon belül használja fel. 

Fontos! Amennyiben mikrohullámú sütőt használ, csavarja le a kupakot és takarja le az üveg tetejét. Melegítés után alaposan keverje meg az ételt, mivel a mikrohullámú sütőben az ételek nem egyenletesen melegednek fel. Úgynevezett forró pontok alakulhatnak ki. Az üveg sérülésének elkerülése érdekében használjon műanyag kanalat. Etetés előtt ellenőrizze a hőmérsékletet.