Étrend 4 hónapos kortól 6 hónapos korig

A hozzátáplálás megkezdése után is igény szerint szoptassa gyermekét.

*A hozzátáplálást a baba fejlődésének megfelelően kezdje el a védőnő vagy a gyermekorvos javaslata alapján, legkorábban 4, legkésőbb 6 hónapos kortól.

A hozzátáplálás megkezdése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1 éves korig vagy tovább ajánlja a szoptatást. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű anyatej és kiegészítésre van szükség, kérjük egyeztessen gyermekorvosával az életkornak megfelelő tápszer adásáról. 

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej és kiegészítésre van szükség, el lehet kezdeni a hozzátáplálást kb. 4-6 hónapos kortól.** Vannak olyan babák, akik 4-5 hónapos korban nem laknak jól az anyatejjel és kiegészítő táplálásra van szükségük, de vannak olyanok is, akiknek 6 hónapos korig elegendő az anyatej és csak ezután kapnak kiegészítő táplálékot.

Amennyiben a gyermek nem lakik jól az anyatejjel, vagy ennek hiányában a tápszerrel, a hozzátáplálást a gyermek fejlettségétől függően a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsa alapján kezdje meg.

A hozzátáplálás megkezdésénél legyen türelmes. Előfordul, hogy a baba az első kanál pépet kiköpi. Először meg kell tanulnia a pép lenyelését és hozzá kell szoknia az új állagú és ízű táplálékhoz, ezért kezdetben csak néhány kanálnyi gyümölcspépet adjon a babának, majd fokozatosan növelje az adagot.

**Az ESPGHAN ajánlása (Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság)

Miért fontos a hozzátáplálás a babának?

Kb. 4-6 hónapos kortól az anyatej, vagy ennek hiányában a tápszer önmagában már nem fedezi a fejlődésben lévő gyermek tápanyagszükségletét. A pépes, majd később a darabos ételre való átállás erősíti a száj körüli izmokat. A változatos hozzátáplálás során a baba különböző ételeket és ízeket ismer meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez.

Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást?

Az egyes anyatejes vagy tápszeres étkezéseket a nap folyamán fokozatosan felváltja a bébiétel az elkövetkező hetek, hónapok során. Az anyatejes táplálás kiegészítéseként a szilárd táplálék bevezetésére elsősorban a délelőtti, majd a déli órák a legalkalmasabbak, majd a délutáni étkezésnél és a vacsoránál folytassuk.

Reggelire a baba továbbra is csak a megszokott anyatejet vagy tápszert kapja.

A HiPP gyümölcsökkel egyszerű a hozzátáplálás megkezdése. A szilárd ételek közül elsőként lehetőleg az egy összetevős gyümölcspépeket válasszuk.  

A HiPP gyümölcsök:

  • kevés összetevőből készülnek.
  • könnyen emészthetőek kicsi, 125 g-os kiszerelésben is kaphatóak.

1. lépés: Tízórai, majd ebéd

Ideális esetben délelőtt kezdjen kb. 4-6 kiskanálnyi gyümölcspéppel (például: HiPP Alma, Vilmoskörte). Ezután a baba kapja meg a szokásos anyatej vagy tápszer adagját. Minden nap pár kanállal többet adhat a babának a gyümölcspépből. Maradjon türelmes akkor is, ha a baba először visszautasítja az ételt. Próbálja meg a következő nap ismét. Bármilyen gyümölcsöt kezd el adni gyermekének, legalább négy napig adja neki, ezután kínáljon neki új ízt.

A főzelékek a gyümölcsök mellett a hozzátáplálás fontos lépcsőfokai. A gyümölcspépek bevezetése után továbbléphet a főzelékekre (például HiPP Sárgarépa, Sütőtök burgonyával). A főzelékek teljesen pépesítettek. Ha a baba a gyümölcspépeket már rendszeresen fogyasztja, a főzelékeket bevezetheti a déli étkezésnél az anyatejes táplálás kiegészítéseként.

A már megszokott főzelékek, gyümölcspépek után bevezetheti a teljesen pépesített bébimenüket (például HiPP Sütőtök pulykahússal, Kukorica burgonyakrémben pulykahússal).

Amint gyermeke ebédre kb. egy egész üvegnyi húsos menüt megeszik, elhagyhatja a déli anyatejes vagy tápszeres etetést.

Tipp: Desszertként pár kanálnyi C-vitaminban gazdag gyümölcspépet ajánlunk. A C-vitamin segíti a húsban található értékes vas felszívódását.

Tipp: Csak annyi bébiételt melegítsen meg, amennyit a baba előreláthatóan elfogyaszt. A fel nem melegített mennyiséget visszazárva tárolja hűtőben és a felbontástól számítva termékcsoporttól függően egy-két napon belül használja fel. 

Fontos! Amennyiben mikrohullámú sütőt használ, csavarja le a kupakot és takarja le az üveg tetejét. Melegítés után alaposan keverje meg az ételt, mivel a mikrohullámú sütőben az ételek nem egyenletesen melegednek fel. Úgynevezett forró pontok alakulhatnak ki. Az üveg sérülésének elkerülése érdekében használjon műanyag kanalat. Etetés előtt ellenőrizze a hőmérsékletet.