Menü

B6-vitamin

Miért olyan fontos a B6-vitamin?

A B6-vitamint piridoxinnak is nevezzük, amely biztosítja a táplálékból származó létfontosságú fehérje hasznosulását. A várandós kismamák fehérjeszükséglete megnő, így a B6-vitaminból is többre van szükségük. A várandósság alatt kb. 1 literrel nő a vérmennyiség. A B6-vitamin részt vesz a vérképzésben, valamint hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez.  

A B6-vitamin forrásai

A B6-vitamin sokféle élelmiszerben megtalálható, például a halakban, húsokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és a zöldségekben. A bab és a banán sok B6-vitamint tartalmaz. A B6-vitamin fényérzékeny és vízben jól oldódik, ezért ezeket az élelmiszereket mindig frissen kell vásárolni és minél előbb kíméletes főzéssel ajánlott elkészíteni. Többnyire a várandósság utolsó harmadában fordulhat elő B6-vitamin-hiány, melyet a táplálkozás mellett javasolt étrend-kiegészítő készítménnyel is pótolni. 

Hiánytünetek

Nagymértékű hiánya károsítja a bőrt, az idegeket, a szemeket, illetve vérszegénységet okozhat.