Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 26. hete: A magzat gyakorolja a légzést

A magzat nagysága a 26. héten

A várandósság 26. hetében a magzat kb. 35-36 cm a feje búbjától a sarkáig, kb. akkora, mint egy spagettitök. Súlya 750-900 g, majdnem 1 kg.

 

Még mindig sok helye van, hogy megfordulhasson és kinyújtózhasson, de hétről hétre szűkül a mozgástere és egyre nehezebb lesz a kismama számára is.  

A magzat fejlődése

A magzat orrlyuka kinyílik a 26. héten, így elkezdi gyakorolni a méhen belüli „légzést” egészen a születéséig úgy, hogy az orrlyukakon keresztül szívja be a magzatvizet. Később az újszülött ennek segítségével tud levegőt venni az anyaméhen kívüli világban.

A látása is tovább fejlődik. Szemei kapcsolódnak az agy azon területével, amely a vizuális ingereket dolgozza fel, így már különbséget tud tenni a fény és a sötétség, valamint a különböző formák között. Ha a kismama hasát erős fény éri például nyáron közvetlen napsütésben, a magzat megijed vagy felébred, vagy egyéb módon jelez a kismamának.

Az ébrenléti és a nyugalmi fázisok egyre inkább elkülönülnek a magzatnál. Éber és aktív állapotban a magzat mozog, ha azonban teljesen mozdulatlan, akkor alszik, ilyenkor a kismama néhány órán át nem érez mozgást a pocakban. Ikerterhesség esetén is jellemző, hogy a magzatok hosszabb ideig pihennek. Ez azért van, mert az ikrek általában egymással szinkronban viselkednek az anyaméhben. 

 

Így érzi magát a kismama a 26. héten

A pocak körfogata minden kismamánál más és más. Második várandósság esetén gyorsabban nő a pocak, mint az első esetén, ez azért van, mert a kötőszövet korábban már kitágult. Néhány kismamának természetes módon rugalmasabb a kötőszövete, ebben az esetben is gyorsabban nő a pocak, mint feszesebb kötőszövet esetén. A magzat elhelyezkedése, a magzatvíz mennyisége szintén befolyásolja a pocak alakját és méretét.

Bármilyen méretű a kismama pocakja, észre fogja venni, hogy a 26. héten a hasa annyira megnő, hogy a háta homorúbb lesz. Bár ez fiziológiailag normális jelenség, de a helytelen testtartás gyakran okozhat hátfájást. Ezt elkerülendően ügyeljen a helyes testtartásra amennyire csak lehetséges, valamint  végezzen rendszeresen könnyű testmozgást. 

 

A védőnő tanácsa

A kismamáknak ajánlott hastartó pánt alátámasztja a pocakot, így az kevésbé nyúlik lefelé.

Gyakori jelek és tünetek

Terhességi csíkok

A stria (terhességi csík) a bőr felső rétegének megrepedése, amelynek oka, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan gyorsan nyúlni. Ha gyenge a kötőszövet, egy ideig nyúlik, majd elszakad. Elvileg nem lehet teljes mértékben megelőzni a striák kialakulását, mert a várandósság alatt a kötőszövet olyan nagy terhelésnek van kitéve, mint semmilyen más esetben. A genetikai adottságoktól, a pocak méretétől függően kisebb-nagyobb mértékben előfordulhatnak striák.

Megelőzésképpen használjon rendszeresen kismamáknak ajánlott bőrápoló krémeket, például a HiPP Mamansanft bőrápoló termékcsaládot, amelynek rendszeres használata hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez és a terhességi csíkok megelőzéséhez. Naponta többször krémezze be bőrét. A rendszeres krémezés legyen a mindennapi rutin része, így elkerülheti a bőrviszketést és megelőzheti a striák kialakulását. Ne feledkezzen meg a folyadékfogyasztásról, a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a könnyű testmozgásról sem, amelyek szintén hozzájárulnak a szép bőr megőrzéséhez. 

Működési zavarok a gyomor-bél traktusban

A méh nyomást gyakorol a környező szervekre, amely a  gyomor-bél traktust is irritálja. Az étkezés utáni teltségérzet mellett gyomorégés és hányinger is előfordulhat, mert a gyomor kisebb, így kevesebb ételt tud emészteni, mint korábban. 

A várandósok immunrendszere kevésbé hatékony, mivel a várandósság fokozottan igénybe veszi a szervezetet. A fertőzések elkerülése érdekében a kismama mindig ügyeljen arra, hogy friss élelmiszert fogyasszon és higiénikus körülmények között készítse el az ételt, valamint tartsa észben a várandósság alatt kerülendő élelmiszereket. 

Hasznos tanácsok

  • Egyeztessen időpontot a fogorvosnál, mert a várandósság alatt fokozott ellenőrzés szükséges.

  • Írjon listát a kismama azokról a dolgokról, amelyekre neki vagy a leendő gyermeknek szüksége van.

  • Rendezze be a baba szobáját.

  • Vásároljon a szoptatáshoz kényelmes ruhákat. Kérdezze meg ismerőseit vagy vásároljon használt ruhát, hiszen ezekre a ruhákra nem lesz túl sokáig szüksége.  

  • Szakítson időt a barátokkal, ismerősökkel való találkozásra még a baba érkezése előtt. Hasznos tanácsokat kaphat az első néhány napra vagy hétre vonatkozólag. Ha már van gyermeke, a szülés idejére lehet, hogy ismerősei közül lesz aki vállalja, hogy vigyáz az idősebb testvérre. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Teljesen normális, hogy a várandósság alatt időnként aggódik a kismama és számos kérdése van. Főként az első terhesség alatt nagyon sok új információval találkozik. A várandósság az eddigiektől teljesen eltérő állapot és időbe telik, míg megszokja. Kérdezzen bátran a védőnőtől vagy a nőgyógyásztól, valamint tapasztalt édesanyáktól.

A magzat mozgásának gyakorisága

Ha nem biztos abban, hogy a magzat kellőképpen gyakran és intenzíven mozog, mondja el védőnőjének a megfigyeléseit. Hagyatkozzon a megérzéseire. Az anyai intuíció ott van minden kismamában, bízzon benne.

Ha bizonytalan, jegyezze fel, milyen mozgásokat érez a nap folyamán. A magzat egyes napokon nyugodt, máskor pedig nagyon aktív lehet. Amennyiben 24 órán keresztül nem, vagy csak nagyon kevés mozgást észlel, forduljon nőgyógyászához vagy  védőnőjéhez, akik megvizsgálják, hogy minden rendben van-e a magzattal. 

A védőnő tanácsa

Ha a kismama több órán keresztül nem érzi a magzat mozgását, igyon két nagy pohár vizet, egyen valamit vagy végezzen néhány guggolást. A zajok (emésztés vagy a gyakorlatok) általában felébresztik a magzatot.

Vérvizsgálat

Beszélje meg újra a kezelőorvossal a hemoglobin értéket, amely a kismama vérében lévő vas mennyiségére utal. A kezelőorvos ellenőrzi a hemoglobin értéket, amelynek egy bizonyos határérték felett kell lennie a magzat egészséges fejlődése érdekében.

A kiegyensúlyozott vércukorszint szintén fontos a várandósság alatt a kismama és a magzat érdekében. Ügyeljen arra, hogy ne egyen túl sok cukros ételt.