Interjú a HiPP BIO logóról

A bio manapság trend.  A biominőség valóban garancia az egészséges táplálkozásra? A csokoládétól a burgonyasziromig bármilyen termék lehet biominőségű, amennyiben megfelel az előírásoknak.

Ezért tartja fontosnak Stefan Hipp, aki Németországban úttörő a biogazdálkodás terén, hogy részletesen elmagyarázza a különbséget a standard biotermékek és a HiPP biominőség között. 

Saját biologójuk van. Miért?

Stefan Hipp: Először is a régóta fennálló tradíció miatt. Már több, mint 60 évvel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni a biogazdálkodással. Akkoriban a biogazdálkodás még nem volt elterjedt. Árral szemben úsztunk, a biogazdálkodást meggyőződésből indítottuk el. Ezzel a bébiételek gyártásában új minőségi normát állítottunk fel. Ezek a minőségi követelmények a termőföld kiválasztására, a termesztésre, a feldolgozásra és így  minden egyes HiPP biotermékre érvényesek. 

Azonban az EU BIO logó is biominőséget jelent, nem?

Stefan Hipp: Természetesen. Az EU biorendelet jó dolog. Megtiltják a vegyi-szintetikus permetszerek és a műtrágyák, a géntechnológia, a mesterséges színezőanyagok és tartósítószerek, aromák vagy ízfokozók használatát. 

Ennek tudatában nem felesleges saját biologóhoz ragaszkodni?

Stefan Hipp: Egyáltalán nem. A standard biologó jó és fontos. Ugyanakkor a termesztésen kívül az érintett biotermékek minőségét nem szabályozza. A levegőből, a termőföldből és a szomszédos területekről származó káros anyagok szennyezhetik a termesztett gyümölcsöket, zöldségeket vagy a gabonát. Ennek megfelelően a bébiételekre vonatkozó előírások nagyon csekély mennyiségű növényvédő szert engedélyeznek a bébiételekben. Ez a HiPP-nél nem így van. Jelentősen alacsonyabb értékekre törekszünk, mint amit az előírások megengednek: ez azt jelenti, hogy ezeket a szermaradványokat nem engedjük meg, ennek érdekében teljes körű minőség-ellenőrzést végzünk magas technológiai színvonalon. Csak a kifogástalan bioalapanyagok kerülnek az üvegekbe majd kapják meg a HiPP BIO logót. 

A HiPP BIO logó tehát a legmagasabb szintű tisztaságot jelképezi? Hogyan lehetséges ezt manapság megvalósítani?

Stefan Hipp: Először talajvizsgálatokkal ellenőrizzük, hogy az adott terület egyáltalán szóba jöhet-e. Sok évvel ezelőtt kizárólagos szerződést kötöttünk az egyes zöldségfajták számára legmegfelelőbb termőterületekre. Évtizedeken keresztül szereztünk ismereteket arról, hogyan kell működtetni a vetésforgót. A termesztés folyamán végig támogatjuk a gazdákat és szorosan együttműködünk velük. Később, a beszállításnál csak akkor vesszük át a nyersanyagot, ha az a laborvizsgálataink alapján a szigorú HiPP tisztasági követelményeknek eleget tesz. 

Mennyire széleskörűek a károsanyag-vizsgálatok?

Stefan Hipp: A nyersanyagokat összességében több, mint 1000 káros anyagra vonatkozóan vizsgáljuk meg. Ez jelentősen több, mint amennyit a jogszabály megkövetel. Termékenként akár 260 ellenőrzést is végzünk. A mi követelményrendszerünk így szigorúbb, mint a jogszabály. A kifinomult méréstechnikánknak köszönhetően egy csipet sót is megtalálnánk egy 25 méteres úszómedencében.  A HiPP minden lehetséges káros anyaghoz és szennyeződéshez nagyon szigorú határértékeket állított fel - önkéntesen. Természetesen a gazdák is hozzájárulnak a tisztasági követelmények megvalósításához: évtizedek óta ismerik a kompromisszumokat nem tűrő hozzáállásunkat. Kezdetek óta közösen törekszünk a kiváló minőségre.