Tanácsok a szoptatás sikerességének elősegítéséhez

Az anyatej a legtermészetesebb táplálék a babának. Az újszülött megtanul szopizni és az édesanyának is meg kell tanulnia szoptatni. 
Amennyiben bizonytalan a szoptatással kapcsolatban, kérjük forduljon védőnőjéhez vagy laktációs szaktanácsadóhoz, akik segítenek a szoptató édesanyáknak bármilyen felmerülő kérdés, probléma esetén.

  • Mindig helyezze mellre gyermekét, ha éhes. Így idővel a tejmirigyek a csecsemő szükségleteinek megfelelő mennyiségű anyatejet termelnek.
  • Keressen egy kényelmes, nyugodt helyet, ahol zavartalanul szoptathat.
  • A mellre helyezéskor vegyen fel egy kényelmes pozíciót, emelje gyermekét a mellbimbó magasságába. A csecsemő az oldalán feküdjön, feje, válla, csípője legyen egy vonalban, teljes testével az édesanya teste felé helyezkedjen el, azaz a pocakja az édesanya hasa felé.
  • A baba feje az édesanya belső könyékhajlatán legyen, a teste az alkarján és a kezével támassza alá a baba popsiját. A szabad kezével fogja meg a mellét úgy, hogy a hüvelykujja legyen felül, a többi ujja a mellbimbó udvara alatt.
  • Tartsa a babát úgy, hogy a szája a mellbimbó közelében legyen és ügyeljen arra, hogy kapjon az orrán levegőt.
  • A helyes mellre helyezés nagyon fontos: Érintse a mellbimbót a csecsemő felső ajkához, várja meg, amíg nagyra nyitja a száját és akkor helyezze rá a mellbimbóra. Figyeljen arra, hogy a csecsemő a bimbóudvar egy részét is bekapja, az álla érjen a mellhez, az ajkai pedig kifelé forduljanak. Csak a megfelelő szoptatási technikával kerülhető el a mellbimbó kisebesedése.
  • Mindig hagyja, hogy gyermeke az összes anyatejet kiszívja az egyik melléből. Ez azért fontos, mert a szoptatás vége felé megnő az anyatej zsírtartalma. Ez a kalóriadús anyatej nemcsak létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, hanem kifejezetten laktató is. Ezután helyezze a másik mellére gyermekét majd hagyja addig szopizni, amíg szeretne. A legközelebbi szoptatásnál azzal a mellel folytassa, amelyből utoljára szopizott a baba. Ez jót tesz az anyatej termelődésének.
  • A szoptatás befejeztével úgy tudja óvatosan leválasztani a mellbimbóról a baba száját, hogy a kisujját gyengéden a baba szájszögletébe dugja. Így megszakítja a vákuumot, amely a szoptatás során keletkezik és így a csecsemő elengedi a mellbimbót.
  • Ne bizonytalanodjon el, ha nem sikerül rögtön a szoptatás. Az anya és a gyermek közötti kapcsolat különleges. Eltelhet valamennyi idő, amíg a baba és az édesanya összeszoknak, ezért legyen türelmes és őrizze meg nyugalmát. Kérjen segítséget védőnőjétől vagy laktációs szaktanácsadótól.