A túlzásba vitt napozás veszélyei

Válasszon babáknak és kisgyermekeknek ajánlott fényvédő krémeket!

Kérjük, olyan naptejet vagy napkrémet vásároljon, amelyet kifejezetten babáknak ajánlanak. Részesítse előnyben azokat a napvédő termékeket, amelyek nem tartalmaznak illatanyagot, színezéket, tartósítószert, mert ezek irritálhatják a babák érzékeny bőrét. Fürdés után újra kenje be a baba bőrét abban az esetben is, ha vízálló naptejet használ. 

A krémezésnél legyen alapos: ne felejtse el bekenni a baba fülét, talpát és a szemkörnyéki területeket, amennyiben ezek nem védettek. 

A napégés veszélyei

A napégés nemcsak kellemetlen és fájdalmas a baba számára, hanem növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. 


Van egy olyan állítás, amely szerint „a bőr nem felejt”.  A babák és a kisgyermekek nem képesek teljes mértékben regenerálódni, ha leégnek. A bőrrák kialakulásának kockázatát növeli az ismétlődő leégés, különösen gyermekkorban és fiatalkorban, valamint az UV sugárzás.

A bőr károsodása már egyértelműen a napégés előtt bekövetkezik. 

Az óvatos napozás csökkentheti a kockázatot (Lásd: Tippek a napozáshoz).

Ha mégis előfordul a napégés:

Napégésnél (kipirosodott, érzékeny bőr esetén) segíthet a hideg vizes, a hideg kamillateás vagy az írós-joghurtos borogatás. A kifejezetten napozás utáni bőrnyugtató készítmények is enyhítik a kellemetlen tüneteket, például az Aloe Vera. Semmi esetre se használjon zsíros vagy olajos krémeket napégés esetén! Kapjon a gyermek sok folyadékot és lehetőleg napfénytől védett helyen tartózkodjon. Súlyos esetekben (például hányás, hidegrázás, láz valamint hólyagosodás vagy napszúrás esetén) mielőbb forduljanak orvoshoz!