EU vásárlási útmutató

Nyaralás, új munkahely vagy hétvégi bevásárlás a közeli uniós országokban - a kisgyermekes családok Európa-szerte utaznak. A vásárlási útmutatóval szeretnénk fontos információt nyújtani az EU-ban elérhető HiPP termékválasztékkal kapcsolatban. 

A szülők bízhatnak a HiPP márkában: termékeink mindig és mindenhol megfelelnek a szigorú minőségi és biztonsági követelményeinknek. Ezt megígérjük! 

Mire kell ügyelnem, ha más uniós országból származó HiPP termékeket használok?

A HiPP termékek csomagolásán az alábbi információk olvashatók:

  1. A termék neve
  2. Adhatósági életkor
  3. A főbb összetevők képi megjelenítése
  4. Információ az egyes terméktulajdonságokról

 

 

 

Ha az 1-4. pontok megfelelnek az otthon megszokott termékről ismert információknak, akkor a HiPP termék összetétele megegyezik.

5. Ha az 1-4. pontokban eltérés van, célszerű átnézni az összetevők listáját. Kérjük, győződjön meg arról, hogy a termék megfelelő-e gyermeke számára.

 

6. Amennyiben kérdése van a termékekkel kapcsolatban, kérjük, forduljon az egyes országok HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőséget a címkén találja.

Üveges, poharas vagy tasakos termékek – összehasonlíthatók egymással a receptúrák?

A különböző csomagolási formáknak - mint például az üveges, poharas vagy tasakos csomagolás - különböző követelményeknek kell megfelelniük a gyártás és a töltés tekintetében. Ez szükségessé teheti a különböző receptúrákat. Ha gyermeke kedvenc terméke más csomagolásban kapható egy másik uniós országban, kérjük, ellenőrizze az összetevőket.  Amennyiben kérdése van a termékekkel kapcsolatban kérjük, forduljon az adott ország HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőség a csomagoláson olvasható. 

 

Kisebb különbségek az összetevőkben, annak ellenére, hogy a HiPP termék ugyanúgy néz ki - miért van ez?

Alapvetően az EU rendeletben szabályozza, hogyan kell feltüntetni a termékek összetevőit a csomagoláson. Az egyes uniós országok némileg eltérően értelmezik ezeket a rendeleteket. Ezeket a helyi előírásokat be kell tartani, ha egy terméket ugyanazzal a receptúrával kínálunk a különböző országokban. 

Milyen különbségek lehetnek az összetevőkben?

Az összetevők különböző százalékos aránya

Az uniós jogszabályok szerint bizonyos összetevők százalékos arányát fel kell tüntetni. Ez azokra az összetevőkre vonatkozik, amelyeket a termék megnevezése, vagy a képi ábrázolásban látható alapanyag meghatároz. Ezt a szabályozást az egyes országokban eltérően kezelik. Egyes országokban például minden olyan összetevő százalékát fel kell tüntetni, ami a képi ábrázolásban szerepel, míg más országok csak néhány, valóban fontos összetevőre fókuszálnak. Az összetevőkben lévő ilyen jellegű különbségek nem befolyásolják a termék minőségét, mivel az összetétel azonos. 

Az összetevők eltérő elnevezése

A vitaminok és ásványi anyagok elnevezésében a helyi jogszabályok miatt van még különbség. Egyes országok nagyon szakszerű elnevezést igényelnek, mások inkább a köznyelvi elnevezést használják. Például sok helyen a "C-vitamin" hétköznapi elnevezést használják, de egyes országokban az "aszkorbinsav" elnevezést kell használni, amelyet nem minden fogyasztó ismer a C-vitamin szinonimájaként.

Az összetevők csoportosítása

Egyes országok fontosnak tartják az összetevők áttekinthető felsorolását. Előírják, hogy az összetevőket zárójelben csoportosítsák, például vitaminok (A-vitamin, niacin, E-vitamin, ...). Más országok ezzel szemben egy olyan megjelenítési formát tartanak megfelelőnek, amely szerint csoportosítás nélkül, csökkenő sorrendben tüntetik fel az összes összetevőt: például:  A-vitamin, ..., niacin, ..., ..., ....

A HiPP mindig naprakész

A HiPP termékeket rendszeresen felülvizsgálják és szükség esetén átfejlesztik az alábbi okokból kifolyólag: 

  • új táplálkozástudományi ismeretek
  • új rendeleti előírások 
  • a fogyasztói igények változása

Az átfejlesztett termékek kereskedelmi forgalomba kerülésekor előfordul, hogy a régi és az új receptúrájú termékek egyaránt megtalálhatók az EU-ban. Amennyiben kérdése van a termékváltozásokkal kapcsolatban kérjük, forduljon az adott ország HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőség a csomagoláson olvasható.

Mit kell tudnom a HiPP bébiételek vásárlásáról az EU-ban?

Megközelítőleg hasonlóan széles választékkal találkozhat a HiPP-et forgalmazó uniós országokban, mint otthon. Természetesen a nemzeti ajánlások vagy szokások befolyásolják a választékot, így néhány esetben előfordulhatnak eltérések.

Különböző életkori ajánlások ugyanazon termék esetében

Ha más európai országokban vásárol, kérjük, vegye figyelembe, hogy a megszokott terméken az ottani táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, eltérő életkori ajánlás szerepelhet. Az összetevők alapján kiderül, hogy a termék megfelel-e az otthon már ismert terméknek. Amennyiben kérdése van a termékekkel kapcsolatban kérjük, forduljon az adott ország HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőség a csomagoláson olvasható. 

Ugyanaz a termék különböző kiszerelésekben

A HiPP üveges bébiételek különböző kiszerelésekben kaphatók, mivel a táplálkozási szokások eltérők. Míg egyes országokban a szokásoknak megfelelően desszertet fogyasztanak a főétkezések után, addig más országokban a kiadós főétkezés a szokás és mellőzik a desszertet.

Értékes növényi olaj a HiPP menükben

A menük a táplálkozástudományi szakértőink által ajánlott mennyiségű hozzáadott növényi olajat tartalmaznak, amely hozzájárul a csecsemők és kisgyermekek telítetlenzsírsav-beviteléhez. A különböző kiszerelésű menük egyformán kiváló minőségűek.

 

Mit kell tudnom a HiPP tápszerek vásárlásáról az EU-ban?

Különösen a tápszerek esetében vannak nagyon eltérő táplálási ajánlások Európán belül. Ha a tápszert nem otthon vásárolja, úgy nézze át alaposan a csomagoláson található információkat, mivel az elkészítési és adagolási javaslatok között lehetnek eltérések. Amennyiben kérdése van a termékekkel kapcsolatban kérjük, forduljon az adott ország HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőség a csomagoláson olvasható.

Minden HiPP tápszerre vonatkoznak az alábbiak:

A HiPP minden tápszere igazodik a csecsemők különleges táplálkozási igényeihez, így gyermekét olyan táplálékkal kínálhatja, amely tartalmazza a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Több mint 50 év tapasztalattal rendelkezünk a tápszerek előállítása terén, amelynek során világszerte betartjuk az előírásokat, valamint az azokat meghaladó HiPP minőségi követelményeket is. Ennek eredményeképpen minden HiPP tápszer minden országban biztonságos és megfelel az egészséges csecsemők és kisgyermekek tápanyagszükségleteinek.

A tápszerek jelölése PRE, 1-, 2-, 3-, 4-es számokkal, valamint a tejalapú gyermek- és junioritalok - mit is jelentenek ezek pontosan?

Az országokban a tápszerek típusát a PRE, 1-, 2-, 3-, 4-es számokkal, valamint a gyermekital, juniorital megnevezésekkel kategorizálják. Ezek a jelölések a csomagolás elején láthatók. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek a kategóriák eltérhetnek az otthon megszokott, különböző életkorokra vonatkozó jelölésektől. A PRE és az 1-es jelzés vonatkozik az anyatej-helyettesítő tápszerekre, amelyek újszülöttkortól fogyaszthatók (anyatej hiányában gyermekorvos javaslata alapján). Az anyatej-kiegészítő tápszereket és a tejalapú gyermek- vagy junioritalokat a 2-, 3-, 4-es, valamint a gyermekital és a juniorital feliratokkal jelölik, a csomagolásokon további információt talál az életkori ajánlásokról.  

Keményítő a tápszerekben

A keményítőt azért adják a tápszerekhez, hogy krémesebb legyen a termékek állaga. A német és az osztrák anyatej-helyettesítő és a 6 hónapos kortól ajánlott anyatej-kiegészítő tápszerekben is van keményítő, amely fel van tüntetve az összetevőkben, valamint a tápérték táblázatban is. A keményítőt nem tartalmazó tápszereknél a „keményítő nélkül“, illetve a „csak laktózt tartalmaz“ felirat olvasható a csomagoláson. 

Az elkészítési javaslatok befolyásolják a HiPP COMBIOTIK® tápszerek tápértékét  

A HiPP COMBIOTIK® tápszerek, gyermek- és junioritalok gondosan válogatott összetevőket és a természet példája alapján további értékes összetevők egyedülálló kombinációját tartalmazzák. Az egyik ilyen összetevő a természetes tejsavkultúra. 

Egyes uniós országokban 70 °C-os vízhőmérsékletet írnak elő a csecsemőtápszerek elkészítéséhez. Ezekben az országokban a HiPP tápszerekben nincs tejsavkultúra, hiszen a túl magas hőmérséklet károsítaná. A tejsavkultúrát is tartalmazó HiPP tápszerek, gyermek- és junioritalok esetében ez az összetevő a csomagolás elején, valamint az összetevők mögötti felsorolásban fel van tüntetve. 

Amennyiben kérdése van a termékekkel kapcsolatban kérjük, forduljon az adott ország HiPP tanácsadóihoz. Az elérhetőség a csomagoláson olvasható.