Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 38. hete: Itt az ideje az utolsó simításoknak

A terhesség 38. hete a 10. hónap második hete. Sok minden megváltozott már a várandósság alatt, de az igazán nagy változást és örömet a baba érkezése hozza magával.

A magzat nagysága a 38. héten

A terhesség 38. hetében a magzat további 1 cm-t nőtt, kb. 49 cm, így hossza akkora, mint egy rebarbara. Súlya kb.  3100 g. Már majdnem olyan nagy, mint újszülött korában várható. 

A magzat fejlődése

A magzat feje tovább nőtt, körfogata kb. 32 cm. A tüdő tovább fejlődik annak érdekében, hogy az újszülöttnek sikerüljön levegőt venni születése után: a kismama teste kortizont termel, amelynek segítségével a magzati tüdő teljesen ki tud fejlődni és nem tapad össze, amikor újszülöttként először vesz levegőt.  Ettől a pillanattól kezdve, a baba önállóan lélegzik az anyaméhen kívüli világban.

A várandósság 38. hetében a magzat keveset mozog, egyrészt mert kevés a hely, másrészt már készül a közelgő születésre. A jóslófájásoknak köszönhetően már a születéshez megfelelő helyzetben fejjel lefelé, a medence alján helyezkedik el. Nem minden magzatnak sikerül felvenni a természetes születéshez ideális helyzetet, ilyenkor külső segítségre van szükség.

A szülés előtt az orvos szükség esetén ultrahanggal megvizsgálja, hogy a méhlepény még mindig teljes mértékben ellátja-e funkcióját, amely szükséges a magzat megfelelő ellátásához. Ellenkező esetben az orvos alapos kivizsgálást követően az előnyök és a hátrányok mérlegelése után a szülés megindítása mellett dönthet a leendő gyermek további egészséges fejlődése érdekében.

Az orvos a szülés várható időpontját meg tudja állapítani. Amennyiben közeli az időpont és a CTG alapján a kismamának már rövid, szabálytalan fájásai vannak, akkor érdemes lehet megindítani a szülést. Ez a magzat elhelyezkedésétől és jelzéseitől függ, amelyek megmutatják, mekkora stressznek van kitéve.

Vannak természetes és kíméletes módszerek a szülés megindítására, amelyekre a méh nagyon jól reagál, ezek arra ösztönzik a magzatot, hogy fejjel lefelé még lejjebb mozogjon, ha elérkezik az idő. Például a mellbimbó stimulálása, szex, relaxáció, pszichés ráhangolódás, kismamatorna, kismamajóga, séta, lépcsőzés. 

 

Így érzi magát a kismama a 38. héten

A feszültség már tapintható, a kismama valószínű ingerlékeny. A magzat medencefenékre gyakorolt nyomása miatt állandósul a hát- és hasfájás a várandósság vége felé. A párja is feszülten várja a baba érkezését. Sok leendő apa gyakran érzi magát tehetetlennek ebben a helyzetben, különösen akkor, ha az első gyermekét várja a pár. Gondoljon arra, hogy a védőnő mindig a rendelkezésére áll, aki azt is fel tudja mérni, hogy a szabálytalan fájások milyen hatással vannak a magzatra és mennyire utalnak a vajúdás kezdetére.

Gyakori jelek és tünetek

A kismama teste felkészül a szülésre

Ha a kismama szervezete készen áll a szülésre, a nyákdugó meglazul. A nyákdugó a várandósság alatt lezárja a méhnyakat, így biztosítja, hogy a baktériumok ne tudjanak bejutni a méhbe. A fokozott fehér folyás esetleg kis mennyiségű vérrel együtt a nyálkadugó meglazulását jelenti.  Ebben az esetben a vajúdás általában 24 órával később kezdődik el. A vajúdás néhány napig tart a tényleges szülés előtt, amelynek során a kismama szabálytalan fájásokat érez.

Egyéb tünetek lehetnek például gyomorégés, hányinger, hasmenés és fáradtság. A szervezet így tisztítja meg magát és készíti fel a várandós kismamát a szülésre. A fáradtsággal a szervezet pihenésre késztet és a gondolatok elrendezésére.

Figyeljen a tüneteire és pihenjen sokat. Élvezze a terhesség utolsó napjait és tekintsen várakozással az elkövetkező napokra, amikor a párjával hamarosan karjukban tarthatják az új családtagot. 

A védőnő tanácsa

Még ha most minden egy kicsit egysíkúbb is, próbálja meg élvezni a várakozással teli időt a baba érkezéséig és végezzen olyan tevékenységeket, amelyek örömet okoznak.

Hasznos tanácsok

  • Ha szabálytalan fájásai vannak, tesztelje, hogy valódi fájásokról van-e szó: zuhanyozzon le kellemesen langyos vízben. A valódi fájások a meleg víz hatására fokozódnak, a jóslófájások gyengülnek.

  • A hányinger ellenére próbálja meg tartani a kiegyensúlyozott étrendet és fogyasszon többször kisebb mennyiséget.

  • Győződjön meg róla, hogy elegendő vasat visz-e be szervezetébe a táplálkozás során. A szülés és a szülés utáni időszak alatt a szervezet a vérzéssel sok vasat veszít. 
  • Ha szokatlanul fáradékony, ellenőriztesse újra az aktuális vasszintjét.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Mit lehet tenni, ha nem akar megfordulni a magzat?

Közvetlenül születés előtt a leendő gyermek fejjel lefelé helyezkedik el az anyaméhben. Előfordul azonban, hogy születés előtt a fenék vagy a láb van a méhszájnál, ezt nevezzük medencevégű fekvéses, azaz farfekvéses gyermeknek.

Ennek több oka is lehet, például ha a magzatvíz mennyisége nem elegendő a baba mozgásához, de okozhatja betegség vagy a magzat korlátozottsága, valamint a kismama pszichés túlterheltsége is, amely hatással van a magzat születésre való felkészülésére. 

A farfekvéses babák esetében magasabb a komplikációk előfordulásának kockázata, amennyiben hüvelyi úton történne a szülés. Éppen ezért farfekvéses babáknál a szakorvosok általában a császármetszés mellett döntenek. Ebben az esetben a kismama számára hosszabb kórházi tartózkodás várható.

Előfordul, hogy semmilyen komoly oka nincs annak, hogy a magzat nem helyezkedett el a megfelelő pozícióba. A modern orvostudományban van néhány módszer és technika, amelyeket alkalmazva a magzat a megfelelő irányba fordulhat, valamint a szülésznő gyakorlati tapasztalata is segítség lehet.

A farfekvéses babák általában a terhesség 32. hete környékén fordulnak a helyes irányba. A szülés közeledtével a szakorvos megvizsgálja a kismamát, hogy a leendő gyermek farfekvéses-e. Ebben az esetben az orvos javasolhatja az Enkin-tornát, amely elősegíti a magzat spontán megfordulását. Ennek során a kismamának kb. kétóránként térd-könyök helyzetben kell 15 percet töltenie. A gyakorlatot 1-2 hétig javasolt végezni. 

A magzat megfordulását a szakorvos külső magzatfordítással is elősegítheti, amely azonban nem veszélytelen, ezért csak bizonyos feltételek teljesülése mellett, kórházban végzik. Ennek során az  orvos a kezével enyhe nyomást gyakorol a kismama hasára, közben ultrahanggal követik a magzat elhelyezkedését. Amennyiben az eljárás sikeres és a magzat fejvégű helyzetbe kerül, úgy a normál, hüvelyi szülés valószínű. Még a sikeresen végrehajtott fordítás után is azonban gyakran előfordul, hogy a magzat ismét visszafordul medencevégű fekvésbe, amely aztán gyakran császármetszéssel végződik. 

Egyéb kíméletes praktikák a baba helyes irányba tereléséhez: kismamajóga, napi legalább 1 óra séta, gyakori négykézlábra ereszkedés, a medence megemelése párnával, hideg borogatás a pocak tetejére és meleg borogatás a pocak aljára (a magzat a meleg felé fordul), a pocak alsó felének megvilágítása (a magzat a fény felé fordul), akupunktúra. Kérdezze meg védőnője véleményét is, mely praktikákat, gyakorlatokat javasolja a magzat helyes irányba tereléséhez.