Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 33. hete: A magzat agya nagyobb lesz

A várandósság 33. hete a kilencedik hónap, ezzel megkezdődik a szülés előtti utolsó izgalmas fejlődési szakasz. Senki sem tudja pontosan megjósolni, hogy mikor fog megszületni a gyermeke. A legtöbb baba a 37. hét és a 41. hét között születik. Néhány héten belül bármikor megindulhat a szülés, ezért érdemes felkészülni a nagy pillanatra.

 

A magzat nagysága a 33. héten

A magzat a terhesség 33. hetében 43,5 - 43,8 cm, amely megfelel egy papaya méretének. Súlya 1980 g, majdnem 2 kg, amely még tovább fog nőni egészen a születéséig. A születési súly minden újszülöttnél más, valamint a testhossz is. 

A magzat fejlődése

A magzat már teljesen kifejlődött. A szervek a helyükön vannak és működnek, az érzékelés a születésig tovább fejlődik: a magzat hall, ízlel, lát és bőrreceptorok segítségével tapint. A szaglás csak újszülöttkorban indul be, mert az anyaméhben nincs levegő, amely a szagok érzékeléséhez szükséges közvetítő csatorna.

Ha a baba a 33. héten koraszülöttként jön a világra, ekkor már nagy az esélye a további egészséges fejlődésre. Az újszülött testhőmérsékletének fenntartása  a 33. héten még problémát jelent, ezért a koraszülötteket inkubátorba helyezik.

A várandósság 33. hetében az agy nagyon gyorsan fejlődik. A fej kerülete körülbelül 1,3 cm-rel növekszik az agy térfogatának növekedése miatt. A magzat azonban még nem érte el a születéskor várható fejkerületet.

A magzat koponyáján összesen hat kutacs van, ezekből kettő nagyobb méretű. A kutacs (fonticulus) a koponya puha alkotórésze a koponyavarratok mentén (ott, ahol a koponyát nem zárja csontos anyag). A kutacsok a szülés során az agy védelme érdekében hajlékonyak, ezzel könnyítik meg a szülést, amikor az újszülött feje a szülőcsatornán áthalad, valamint az agynak is biztosítják a szükséges helyet, hogy a születés után tovább növekedhessen. A hátulsó kutacs a születést követő első három hónap alatt bezáródik, míg az elülső kutacs általában 1 – 2 éves korig záródik be.

A csontok is kifejlődtek, de még keményedniük kell, hogy kibírják a vajúdás és a szülés alatt várható nyomást. Születéskor azonban a csontok még nem teljesen kemények.

A várandósság alatt és később a szoptatás során is kiemelten kell figyelni a megfelelő D-vitamin-bevitelre, hiszen ha a kismama D-vitamin-hiányos, a magzat sem jut kellő mennyiségű D-vitaminhoz, amelynek következményeképpen nem fejlődik megfelelően a csontozata, az izomzata, az immunrendszere és az idegrendszere sem.

A magzat egyre inkább a születéshez megfelelő pozícióba, fejjel lefelé helyezkedik el, amelyet a nőgyógyász ultrahanggal, a védőnő tapintással ellenőriz.

Az újszülött fejlődése az élet első heteiben és hónapjaiban tovább folytatódik, amelyet a gyermekorvos és a védőnő ellenőriz. Ennek során az érzékszerveket, a reflexeket, a mozgásfejlődést, a bélrendszert, a testhossz és a súly növekedését vizsgálják. 

Így érzi magát a kismama a 33. héten

A méh kb. három ujjnyira van a bordák alatt, amely felül nyomást gyakorol a tüdőre és alul a húgyhólyagra. Ennek következtében a légszomj és a gyomorégés fokozódhat, valamint a kismamának gyakrabban kell pisilni.

Gyakori jelek és tünetek

Duzzadt lábak

A szövetekben felgyülemlett folyadék következtében a kismama lába és lábfeje meg van dagadva. Polcolja fel lábait és pihenjen annyit, amennyit csak lehetséges.

A védőnő tanácsa

A kismama rendszeresen fogyasszon főtt burgonyát, kígyóuborkát, rizst és ananászt a vegyes táplálkozás részeként. Ezek az élelmiszerek kissé ellensúlyozzák a vízvisszatartást. A rizs kizárólagos fogyasztása már nem ajánlott. 

A magzat mozgása intenzívebb 

Amikor a magzat sokat mozog és forog az anyaméhben, a kismamának néha szó szerint eláll a lélegzete és meg kell állnia. Ikerterhesség esetén ez az érzés fokozódik. Ne aggódjon, ez teljesen normális. Fontos, hogy a magzat a születéshez megfelelő pozícióba helyezkedjen el. 

A kismama gondolatai a születendő gyermek körül forognak

Gondolatai folyamatosan akörül forognak, milyen lesz az élet az újszülöttel. Jelenleg nem tudja elképzelni, hogyan birkózzon meg ezzel az új élethelyzettel. Más édesanyákkal történt beszélgetés fokozhatja az aggodalmakat. A fájdalommal járó szülés és az újszülöttel töltött első néhány stresszes hét által okozott érzések idővel tovatűnnek. Az anyai ösztönök megerősödése a későbbiekben nem tántorítja el az édesanyát az újabb gyermek vállalásától.

Itt az ideje, hogy bepakolja a kórházi táskáját. Valószínűleg már megvásárolta a baba holmiját. Párjával már biztosan elhelyezték a babaágyat. A szoba berendezésénél az elsődleges szempont mindig a biztonság, nem a dekoráció. Távolítson el minden felesleges tárgyat, például díszpárnákat vagy plüss állatokat. Ha meleg van, távolítsa el az ágytakarót. A forró vizes palackokat, melegítőpárnákat, szőrméket, bundákat is el kell távolítani, mert növelik a túlhevülés és a fulladásveszély kockázatát. 

A kismama szervezete felkészül a szülésre a jóslófájásokkal

A terhesség 33. hetében a kismama pocakja gyakran rövidebb periódusokra bekeményedik, mert szervezete előkészül a szülésre. 

A jóslófájások a közeli jövőben fokozódnak. A prodromális összehúzódások a szülés megindulását megelőző időszakban jelentkeznek, amelyek erősebbek, hosszabbak, mint a jóslófájások, de még nem a szülés tényleges kezdetét jelzik. 

A szülés korai szakaszában a méhnyak 0-6 cm között tágul, a teljes tágulás kb. 10 cm lesz. Az összehúzódások erősek, 5 percenként jelentkeznek és 45-60 másodpercig tartanak. Ebben a szakaszban mielőbb kórházba kell menni. 

Az aktív szülési fázisban az összehúzódások sokkal erősebbek és fájdalmasabbak, gyakoribbak és hosszabbak annak érdekében, hogy a baba mielőbb áthaladjon a szülőcsatornán és a világra jöjjön. 

Szülés előtt beszéljen nőgyógyászával a gyógyszeres fájdalomcsillapítás (orális gyógyszerek vagy epidurális érzéstelenítés) előnyeiről és kockázatairól. 

A fájdalomcsillapítást támogatja a nyugtató zene, az aromaterápia. A rendszeresen végzett kismamatorna nemcsak a terhesség ideje alatt, hanem a szülésnél és később a szülés utáni regenerálódásban is sokat segít. Ajánlott részt venni a leendő szülőpárnak a választott kórház vagy a védőnők által szervezett szülésfelkészítő tanfolyamon, ahol többek között relaxációs technikát, légzési technikát oktatnak, valamint mindent elmondanak, amit a szüléssel illetve az apás szüléssel kapcsolatban tudni kell. Tegyék fel bátran kérdéseiket a tanfolyamot tartó szakembernek.

Egyértelmű jelek a szülés megindulásával kapcsolatban: 

  • A pocak leszáll, a magzat feje beilleszkedik - ekkor a kismama megkönnyebbül, mert a belső szervek és a tüdő kisebb nyomásnak van kitéve.
  • Fokozódó nyomás a hát alsó részénél, valamint a medencénél és a gátnál. 
  • Nyákdugó távozása - amikor a méhnyak tágul, a nyákdugó szülés előtt kb. 1-2 héttel váladék formájában távozik.
  • Hasmenés, híg széklet.
  • Rendszeres, erős fájások.
  • Magzatvíz szivárgás, majd elfolyás. 

 

 

Hasznos tanácsok

  • Pakolja össze a táskáját, amit a kórházba visz, csak a legfontosabb dolgokat tegye el saját maga és a baba számára. 

  • Továbbra is ügyeljen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra, fogyasszon kalciumban gazdag ételeket. 
  • A hasfájás és a stressz enyhítésére zuhanyozzon kellemesen langyos vízben és alkalmazzon aromaterápiát.  

  • Tegye karjait egy fitneszlabdára és feküdjön rá felsőtestével, guruljon lassan előre-hátra, közben púposítsa fel a hátát, mint egy cica, ez segít enyhíteni a hátfájást.  

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Kemény pocak, gyakoribb és erősebb fájások?

A kismama teste felkészül a szülésre. Ha bizonytalan, beszéljen védőnőjével, milyen kritériumok alapján különböztesse meg a fájásokat. A védőnő meg tudja állapítani, hogy csak jóslófájásokról vagy szülés előtti fájásokról van-e szó.

Inkább kérdezzen, ne vegye könnyedén a fájásokat, hiszen a várandósság 33. hetében még koraszülöttnek számítana a gyermek és jobb ha még néhány hétig az anyaméhben fejlődik tovább. 

Ha bármilyen panasza van, például hányinger,  hasmenés, rendszeresen visszatérő fájdalomérzet, gyomorfájás vagy hátfájás, tájékoztassa védőnőjét és forduljon mielőbb nőgyógyászához.