Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 36. hete: A magzat a születéshez ideális pozícióba helyezkedik

A magzat már fejlett és minden érzékszervvel rendelkezik, amelyekre szüksége lesz a születése után is a külvilágban. Ha most születne meg, akkor ún. „késői koraszülött” lenne, tehát nem kellene komplikációkra számítani. A 37. héten már érett újszülöttként jönne a világra.

A magzat nagysága a 36. héten

A magzat kb. 1 cm-t nőtt az előző hét óta, tehát 47 cm, kb. akkora, mint egy fehér káposzta. Súlya 2700 g, egyre közelebb van a születéskor várható súlyához. A  születés előtti utolsó hetekben mind a hossza, mind pedig a súlya tovább nő.  

A magzat fejlődése

A várandósság elmúlt néhány hetében a magzat sok zsírtartalékot halmozott fel és súlya növekedett, amely lehetővé teszi, hogy többé-kevésbé saját maga szabályozza testhőjét. Születése után azonban még mindig nagy szüksége lesz a meleg környezetre, különösen az első napokban. Az újszülött számára a meleg környezet azért fontos, hogy feleslegesen ne veszítsen a testhőmérséklet fenntartásához szükséges zsírtartalékból, mert akkor még többet fogyna.  Születés után a testsúlya 5-10%-át veszíti el, mert az anya kevés előtejet termel, amely azonban sok antitestet tartalmaz. Csak ezután termelődik zsírban gazdag, érett anyatej, amely biztosítja az újszülöttnek a megfelelő súlygyarapodást.

A magzat agya, idegrendszere, valamint minden szerve, érzékszerve és reflexe jól működik, úgy ahogy az anyaméhen kívüli világban szükség lesz rájuk: a magzat készen áll a születésre. A 36. terhességi hétre már majdnem teljesen elhelyezkedett a születéshez megfelelő pozícióba, a kismedence felé történő mozgásnak köszönhetően. A jóslófájások aktívan támogatják ezt a folyamatot és a magzatot a szülőcsatorna felé terelik.

Ha ikreket vár, ez egy kicsit másképp néz ki. Az egyik magzat helyezkedik el fejjel lefelé a megfelelő helyen, mintha csak a kismama egy gyermeket várna. A második magzat az első után helyezkedik el. Az ikerterhességek 45%-ban mindkét magzat egymást követően a születéshez ideális pozícióban helyezkedik el. Miután az első baba áthaladt a szülőcsatornán, utána követi a második, így időben kis különbséggel születnek meg.

A 36. héten a magzat intenzíven érzékeli a külvilágot, hallja a különböző hangokat és a zenét is, és egyértelműen érzi ha a kismama stresszes. Éppen ezért fontos, hogy a várandósság utolsó szakaszában a kismama nyugodt maradjon. Koncentráljon leendő gyermekére és gyűjtsön erőt a közelgő szüléshez. A magzat mozgástere szűk, ezért keveset mozog, erőt gyűjt a nagy napra. 

 

Így érzi magát a kismama a 36. héten

Amennyiben aggódik vagy panaszai vannak, beszélje meg nőgyógyászával, védőnőjével, akik az előírt vizsgálatokon felül további vizsgálatokat is ajánlhatnak. A várandósság alatt a 38. héttől hetente vizsgálják a magzat szívműködését és a méhösszehúzódások intenzitását és gyakoriságát. A magzati szívműködés és a méhösszehúzódások vizsgálatára szolgál a kardiotokográfia (CTG), amennyiben ez nyugalmi állapotban történik, például ha a kismama fekszik vagy ül, akkor beszélünk non-stressz tesztről (NST). A vizsgálattal megállapítják, hogy megfelelő-e a magzat oxigénellátottsága. 

A terhesség 36. hetében B csoportú Streptococcus vizsgálata ajánlott hüvelyváladékból. Ez egy olyan betegség, amely súlyos fertőzést okozhat a gyermeknél, amikor áthalad a szülőcsatornán. Ha pozitív, a betegséget még a születés előtt hatékonyan kell kezelni. 

Gyakori jelek és tünetek

A nyomás érzése növekszik

Amennyiben előfordultak már jóslófájások, akkor a kismama fokozott nyomást érez a medencében. A húgyhólyagra nehezedő nyomás is megnő, mert a jóslófájások a magzatot a kismedence felé terelik, hogy a szüléshez optimális helyzetben legyen. 

A kismama hátfájást és fehéres színű folyást tapasztalhat, ez utóbbi a nyákdugó távozására utal. A nyákdugó távozása a méhszáj tágulásával függ össze. A méhszáj fokozatos tágulásával a kismama szervezete felkészül a szülése, a tágulással egyszerre távozik a nyákdugó egyben vagy darabokban. A nyákdugó távozása után várható valamikor, hogy a szülés beindul, de ez minden kismamánál eltérő időben történik, tehát önmagában a nyákdugó távozása még nem jelenti azt, hogy azonnal kórházba kell menni, hiszen ez csak az egyik előjele a szülésnek. 

Ha a medencére nehezedő nyomás túl nagy és kellemetlen a kismamának, a kíméletes testmozgás segít ellazulni. A jóslófájások előnye, hogy a tüdőre nehezedő nyomás csökken, így a kismama könnyebben lélegzik, ezáltal felszabadul, jobban érzi magát, könnyebben tud mozogni és jobban alszik. 

 

Hasznos tanácsok

  • Ha nagy nyomást érez a kismedencében, végezzen körkörös mozdulatokat csípőjével. Ez segít ellazulni.

  • Használjon pamutréteggel ellátott intim betétet folyás vagy inkontinencia esetén.

  • Beszéljen nőgyógyászával vagy védőnőjével a szülésig szükséges szűrővizsgálatokról és bátran tegye fel kérdéseit, ha valamiben bizonytalan.

  • A szülés utáni első hetekben nagy szüksége lesz támogatásra. Beszélje meg párjával vagy a családdal, barátokkal, szervezze meg előre ki az, aki ki tudná venni a részét a baba körüli teendőkben.  Különösen több gyermekes családoknál nagyon fontos a támogatás, hogy az újdonsült édesanya teljes mértékben az újszülöttre tudjon koncentrálni. A szülés megpróbáltatásai után sok pihenésre lesz szüksége.

  •  Itt az ideje megszervezni a babaváró bulit barátaival, ismerőseivel, akik különböző meglepetéseket hozhatnak a kicsinek. Élvezze ki ezeket a pillanatokat.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Rendszeres vérnyomásmérés

A terhesség alatt a hormonok, valamint a magzat tápanyaggal való ellátása miatt megnő a kismama vérnyomása. Szívverése szaporább, pulzusszáma  megnő, hogy a szervezet a megnövekedett vérmennyiséget tudja szállítani.

A vérnyomást a feltalálója után elnevezett Riva-Rocci (RR) módszer szerint mérik a megfelelő mérőeszközzel. A terhesség alatti rendszeres ellenőrzés biztosítja, hogy a magzat elegendő tápanyaghoz és létfontosságú oxigénhez jusson, amelyek a kismama vérén keresztül jutnak el hozzá.

A vérnyomásméréssel felismerhető a kismama szervezetének esetleges túlterhelése vagy akut állapota, amelyek jellemzően a várandósság vége felé, a 36. hét körül fordulhatnak elő. Ilyen komplikációk következtében a magzat megfelelő ellátása nem lenne biztosítva és a kismamának is egészségügyi problémái adódnának.

Ezért fontos, hogy a háziorvos vagy a védőnő rendszeresen mérje és dokumentálja a kismama vérnyomását (RR). Ez elővigyázatossági intézkedés az esetleges komplikációk megelőzése érdekében.