Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 23. hete: a magzat nagysága még csak irányadó jellegű

A magzat nagysága a 23. héten

A magzat a várandósság 23. hetében a feje tetejétől a sarkáig kb. 28-30 cm, akkora, mint egy kelkáposzta.  

 

Amikor a magzat ultrahanggal pontosan már nem mérhető meg az elhelyezkedése és az aktív mozgása miatt, akkor a combcsont hossza lesz a kiindulópont. A combcsont a csontváz leghosszabb csontja. A nőgyógyász a combcsont hosszából kiindulva egy képlettel határozza meg a magzat  magasságát, amely alapján a combcsont hosszát megszorozza 7-tel. A biparietális átmérő (BPD) a fej szélessége a két halánték között. A fej átmérője (OFD) hosszában, a homlok és a tarkó közti legnagyobb távolság. A fent említett mérés a fej átmérőjével, a biparietális átmérővel és a haskörfogattal együtt a magzat teljes méretének becslését eredményezi. Ez csak irányadó jellegű és előfordulhat, hogy az átlagostól eltér. Minden magzat más az öröklött géneknek megfelelően, valamint a magzat mozgása is hozzájárul az eltérésekhez. 

A magzat súlya szintén csak irányadó jellegű. A terhesség 23. hetében kb. 450 g. A súly és a hossz fejlődése változó. Amikor a magzat nő, a súlyfejlődése lassabb és fordítva. Így kisebb-nagyobb szünetek, azaz lassabb periódusok adódnak a fejlődésben, ezért ne aggódjon, ha időnként a hossz vagy a súly értéke stagnál. 

A magzat fejlődése

A várandósság 23. hetében a magzatban kialakul a hasnyálmirigy, amely a hormontermelés és a cukoranyagcsere szabályozásának szerve. A gyomor alatt helyezkedik el, hossza kb. 15-20 cm, így az emberi test leghosszabb mirigye. A hasnyálmirigyben találhatók az ún.  Langerhans-szigetek, amelyek  a cukoranyagcseréhez és a vér cukorszintjének szabályozásához szükséges inzulint termelik.

A magzatnak még nagy mozgástér áll rendelkezésre az anyaméhben, amelyet az izmok, inak, ízületek és az érzékszervek fejlődése érdekében használ. Ha nagy aktivitást érez a kismama a hasában, emiatt azt gondolhatja, hogy ikreket vár, de ez abból is adódhat, hogy a magzatnak még nagy hely áll a rendelkezésére, hogy gyors mozgásokat végezzen. Az idő múlásával egyre szűkebb hely áll rendelkezésre, így a mozgás intenzitása csökken.

Az anyaméhben fél liter magzatvíz található, amely  a placentán keresztül rendszeresen cserélődik. A terhesség előrehaladtával a magzatvíz mennyisége nő. A magzat naponta kb. 400 ml-t fogyaszt belőle, amely hozzájárul emésztőrendszere működéséhez.

Ha koraszülés fordulna elő, mostantól hétről hétre egyre életképesebb a magzat. A modern orvostudománynak és az innovatív technológiának köszönhetően a koraszülöttek széles körű ellátásban részesülhetnek, amelynek során imitálják az anyaméhben meglévő környezetet.

Mindazonáltal a koraszülés komoly megpróbáltatást jelent az anya és a gyermek életében. Keresse fel rendszeresen nőgyógyászát, így csökkentheti a koraszülés előfordulásának kockázatát. 

Így érzi magát a kismama a 23. héten

Minden egyes alkalommal, amikor a kismama rááll a mérlegre, észreveszi, hogy hízott, amely a terhesség 23. hetében kb.  250-300 g többletet jelent.  Ne aggódjon, ha többet hízott.

Mostanában gyorsabban elfárad és kevesebb az energiája. Ez azért van, mert a kismama szervezetét igénybe veszi a várandósság a magzat egészséges fejlődése érdekében. A 23. héttől kerülje a megerőltető tevékenységeket és a túl hosszú sétákat, emelkedőket. Ha azonban még mindig nagyon fittnek érzi magát, folytassa az eddig gyakorolt testmozgást, csak lassítson a tempón.

Gyakori jelek és tünetek

Fáradtság és gyengeség

Ha a kismama gyakran érzi magát fáradtnak abban az esetben is, ha nem erőltette meg magát, az utalhat vashiányra. A várandósság 23. hetében a kismamák  20%-a vashiányos, amely vérvizsgálattal kimutatható.

 

A fáradékonyság mellett jellemző a sápadt bőr és a pihenés után sem múló fáradtság. A vashiányt vasban gazdag étrenddel vagy étrend-kiegészítő készítménnyel lehet pótolni, például HiPP Natal Étrend-kiegészítővel. A vashiány kezelése fontos, hogy a magzat továbbra is elegendő oxigénhez jusson. Konzultáljon dietetikussal vagy védőnővel a megfelelő étrendről és szakember tanácsa alapján szedjen étrend-kiegészítőt. 

A vérnyomás miatt is előfordulhat, hogy kevésbé érzi magát energikusnak a kismama. Sok várandós kismamának alacsony a vérnyomása különösen a terhesség középső szakaszában, mert a keringési rendszert a megnövekedett véráramlás és a méhlepény tápanyaggal való ellátása fokozottan igénybe veszi. 

Az orvos vagy a védőnő rendszeresen ellenőrzi a kismama vérnyomását. Kérjen tájékoztatást a mért értékről és ha szükséges, az alacsony vérnyomás ellensúlyozásának lehetőségeiről. 

Gyakrabban kell pisilni

A kismama már nem bírja ki hosszú ideig pisilés nélkül.  A méh súlya nyomja a húgyhólyagot, ami csökkenti annak térfogatát. Ennek következtében gyakrabban kell mosdóba mennie. Fogyasszon sok folyadékot, ne  csökkentse a folyadékbevitelt. A szervezetnek sok folyadékra van szüksége a várandósság alatt.

Hasznos tanácsok

  • Szerezzen be kismamáknak ajánlott fehérneműt, amely alátámasztja a pocakot.

  • Tájékozódjon a pelenkákról és a pelenkázási technikákról.

  • Relaxáljon rendszeresen. A felnőtteknek ajánlott színezőkönyvek vagy mandalák segíthetnek a kikapcsolódásban.

  • Konzultáljon a védőnővel a szoptatást segítő eszközökről, kérjen szakirodalmat.

  • Ha megkívánja az édességet, fogyasszon gyakrabban gyümölcsöt és zöldséget.

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

A szoptatás a legjobb a baba számára

Idejében konzultáljon a védőnővel vagy később a kórházban a szülésznővel a megfelelő szoptatási technikáról. A szoptatás a kereslet és a kínálat elven alapul. Ez azt jelenti, hogy gyermeke határozza meg a táplálkozási igényét, amelyhez a kismama szervezete alkalmazkodik. Különösen a szülés utáni első napokban és hetekben az egymáshoz való kölcsönös alkalmazkodás óriási jelentőséggel bír a gördülékeny szoptatási rutin kialakulása érdekében.

A szoptatás működésének elsajátításával idejében megelőzhetők a későbbiekben a szoptatási nehézségek.

Kérdezze meg a védőnőt, mely eszközöket kell megvásárolni a későbbiekben a szoptatáshoz és melyek azok, amelyeket szükség esetén kölcsön kérhet. 

Vashiány vagy alacsony vérnyomás?

Ha állandóan fáradtnak és kimerültnek érzi magát a kismama és ez kihat a mindennapi életére, forduljon a kezelőorvoshoz és ellenőriztesse vérképét és a vérnyomását. Fontos, hogy a kismama jól érezze magát, mert az állapota hatással van a magzatra.