Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 8. hete: az embrió kapcsolatban van az édesanya vérkeringésével

A várandósság 8. hetében a kismama a második hónap végéhez közeledik és még mindig az első trimeszterben van.

Az embrió nagysága a 8. héten

Az embrió kb. 1,5 - 1,6 cm, így már akkora, mint egy szeder és a felülete is hasonló, amelyből később az ujjak és a lábujjak kialakulnak. Éppen ezért szokták ezt a stádiumot gumimaci állapotnak nevezni, mert a kezek és a lábak egyelőre csak kitüremkedés formájában láthatók, mint a gumimacikon. A növekedés hétről hétre megfigyelhető. A súlyával foglalkozni egyelőre még túl korai lenne. Orvosi becslés szerint kb. 0,25 g az embrió.

Az embrió fejlődése

A 8. héten az embrió már képes megemelni a fejét és nyújtózkodni is tud. A végtagok egyre fejlettebbek lesznek. A kezek és a lábak felépítése lassanként kialakul és tovább fejlődnek az ujjak és a lábujjak is.  A lábujjak és az ujjak között még mindig hártya található, amely az úszóhártyára hasonlít. Ez hamarosan eltűnik, ezután az embrió szabadon tudja mozgatni az ujjait és a lábujjait.

A szemek felett bőrredő található, ebből alakulnak ki később a szemhéjak. A szemek végleges struktúrájának és funkciójának kialakulása még eltart egy ideig.

Az ultrahangon már felismerhetők a fejében kialakuló agybuborékok, amely az agy kialakulásának első lépcsőfoka.

A belső szervek közül elsőként a gyomor és a vesék alakulnak ki, mivel ezeknél a szerveknél tart a leghosszabb ideig az anatómiai struktúra és a fiziológiai funkció fejlődési folyamata. A többi létfontosságú szerv fejlődése csak a következő hetekben kezdődik.

A terhesség 8. hetétől az embrióból lassanként magzat lesz. A szíve kétszer olyan gyorsan ver, mint egy felnőtté és folyamatosan pumpálja az oxigéndús vért a magzati szervek egészséges fejlődése érdekében.

Az oxigén alapvető feltétele a magzat fejlődésének, éppen ezért fontos, hogy mindig elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre. Ehhez elengedhetetlen a placenta megfelelő működése. 

Így érzi magát a kismama a 8. héten

A várandósság 8. hetében a terhesség tipikus tünetei fokozatosan enyhülnek, ahogy a szervezet egyre inkább hozzászokik a változó hormonszinthez.  A várandósság harmadik hónapjának végéig a hányinger, a hányás és az alhasi fájdalom megszűnik. A mellek megnagyobbodása folytatódik, amivel a szervezet felkészül a szülés utáni szoptatási időszakra. A mellfeszülés és a mellbimbók érzékenysége csökken.

A kismama tegyen meg mindent azért, hogy megóvja a magzatot. Kerülje az élvezeti cikkek fogyasztását, mint például kávé, koffeintartalmú italok (cola, energiaital). Ne igyon alkoholt és ne dohányozzon a magzat egészséges fejlődése érdekében. 

 

Gyakori jelek és tünetek

Érzelmi hullámvasút

A kismama hasából még semmi sem látszik, ezért a barátok és az ismerősök még nem is sejtik a terhességet.  Csak a közeli családtagok, barátok veszik észre az érzelmi hullámzásokat: az egyik percben még örömteli, a másikban már majdnem könnyezik a kismama. Előfordulnak síráshoz közeli állapotok és az érzéseket nagyon nehéz kordában tartani a kollégák és az ismerősök előtt. Ez a hangulati ingadozás ismerős lehet a serdülőkorból, mert akkor is a hormonváltozás okozta az érzelmi ingadozást.

 

Hasznos tanácsok

  • Tudatosan döntsék el a szülők, mikor és kivel osztják meg az örömhírt.
  • A rendszeres séta elősegíti a jó alvást és az optimális oxigénellátottságot.  
  • A kismama fogyasszon többféle (akár nyers vagy párolt) zöldséget és gyümölcsöt.
  • Émelygés esetén próbálja kortyonként fogyasztani a folyadékot, például igyon nap közben gyümölcsteát, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott folyadékháztartáshoz. 
  • Vásároljon vagy kölcsönözzön könyvet a várandóssággal kapcsolatban, amely segít megérteni a szervezetben lezajló folyamatokat.  

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Folsav, B-vitamin, jód

A várandósság alatt fontos a folsav- és a B-vitamin-bevitel, ezért a kismama táplálkozzon változatosan és szakember tanácsa alapján szedjen kismamáknak ajánlott étrend-kiegészítőt. 

A jódszükséglet is megemelkedik a várandósság alatt, amelyet folyamatosan pótolni kell, hogy a magzat pajzsmirigye megfelelően fejlődjön. A szülés után a folsavszükséglet lecsökken, de a szoptató kismamának is több folsavra van szüksége, mint normál esetben.

A fogzománc károsodásának megelőzése

Ha az elmúlt néhány hétben fogfájást tapasztalt, keresse fel fogorvosát. A gyomorsav, amely a hányás során a szájba kerül, károsíthatja a fogzománcot abban az esetben is, ha a hányás után a kismama kiöblíti a száját és fogat mos. A fogorvos megállapítja, hogy történt-e károsodás és tájékoztatást nyújt a fog megóvásának lehetőségeiről.