Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 5. hete: A bizonytalanságnak vége

A várandósság 5. hetében kezdődik a terhesség második hónapja. Már három hete, hogy a megtermékenyülés megtörtént.

 

Az embrió nagysága az 5. héten

A terhesség ötödik hetében a fejlődő embriót még nem lehet látni a hasi ultrahangon. Hüvelyi ultrahanggal azonban már biztosan megállapítható a terhesség ténye és az embrió kora is, amely még jelenleg csak akkora, mint egy szezámmag.

Az embrió fejlődése

Az 5. héten a placentát a köldökzsinór köti össze a már többszörösen osztódott embrióval. Az embriónak még mindig nincs emberi formája, annak ellenére, hogy már minden alapvető, az emberre jellemző ismertetőjegye kialakult. Ezen a héten alakul ki az agy.

Ezen kívül az első idegsejtek kialakulása is elkezdődött, amelyek az embrióban lévő összes folyamatot irányítják. Meglétük nélkülözhetetlen az élethez.

A megtermékenyítés utáni 22. naptól - a terhesség 6. hetétől - ultrahangvizsgálattal már a szív mozgása kimutatható. Kezdetben ez a szerv túl nagy és kétszer olyan gyorsan ver, mint az édesanya szíve.

Az oxigénfelvétel a várandósság teljes időtartama alatt nem a tüdőn, hanem kizárólag a placentán keresztül történik.  Csak a szülés után történik meg az első, tüdőn keresztüli levegővétel. 

 

Így érzi magát a kismama az 5. héten

A menstruáció elmaradása után vagy pozitív terhességi teszt esetén konzultáljon nőgyógyászával, védőnőjével. Az orvos megvizsgálja a kismamát és ellenőrzi, hogy a terhesség méhen belül jött-e létre. Az orvos vagy a védőnő felállítja az anamnézist, amelyből kiderül a kismama jelenlegi egészségügyi állapota. 

Az első vizsgálaton kiállítják a terhességi kiskönyvet, amelyet a kismamának mindig magával kell vinnie. A védőnő a várandósság hetét és az aktuális fejlődési stádiumot a kiskönyvben rögzíti, valamint a vizsgálatok és a vérvizsgálatok eredményét, a testsúly és a vérnyomás alakulását is. A súly értékeinek segítségével a súlygyarapodás görbéje is megadható. Az orvos és a védőnő a vizsgálatok segítségével pontosan feltérképezi a várandósság folyamatát. 

Tudta-e?

A nőgyógyász megállapítja a terhesség tényét. A védőnő  kiállítja a várandóssági kiskönyvet. A védőnő ellenőrzi a vérnyomást, a súlyt, a vizelet- és a vérvizsgálat értékeit, megállapítja a fejlődő magzat elhelyezkedését és ellenőrzi, hogy rendben van-e a szívhang. Ultrahangvizsgálatot csak orvos végezhet.

Gyakori jelek és tünetek

Hányinger

A terhesség bizonyossága után felerősödhetnek bizonyos panaszok, például a hányinger. Ez a HCG hormon értékének növekedése miatt fordul elő, valamint a növekvő emocionális terhelés miatt. 

A védőnő tanácsa

A hányinger gyakran enyhül, ha a kismama eszik egy kis ropogtatnivalót, például ropit, kétszersültet. Ha a gyomor az emésztéssel van elfoglalva, nem jelentkeznek olyan erősen a hányinger tünetei. 

A felborult hormonok

A kismama egyre figyelmesebb a testében zajló változásokra. A várandósságot tervező és nem tervező nők egyaránt meglepődve tapasztalják a természet csodáját. A terhesség során keletkező hormonok a boldogság érzésével írják felül az aggodalmat és a kétséget, hiszen a leendő édesanyának stabil pszichés állapotban kell a változásokat fogadni, amelyek napról napra bekövetkeznek az életében. 

 

Súlygyarapodás

A terhesség előrehaladtával a kismama súlya egyre nő. A szervezet tartalékot képez a várandósság és a szülés miatt, valamint a szülés utáni időszakra is tartalékol. A többlet súly a zsírtartalékból, a magzatvízből, a placentából, a mellek megnagyobbodásából és a fejlődő magzat súlyából áll. A várandósság alatt előfordulhat vizesedés, amely szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz. 

Hasznos tanácsok

  • Egyeztessen mindig előzetesen időpontot a nőgyógyásszal vagy a védőnővel az esedékes vizsgálatokkal kapcsolatban. Nem szükséges minden esetben a nőgyógyászhoz fordulni, számos vizsgálatot a védőnő is elvégezhet.
  • Szakítson időt a pihenésre, hiszen az elkövetkező időkben sok erőre lesz szüksége.
  • Beszéljen a jó hírről a szeretteivel, így hasznos tanácsokat kaphat és enyhítheti az aggodalmait.
  • Ügyeljen a megfelelő táplálkozásra, folyadékfogyasztásra és étrend-kiegészítésre, kiemelten a folsavbevitelre. Egyeztessen védőnőjével, mielőtt étrend-kiegészítőt szedne. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Tájékoztassa orvosát és védőnőjét minden olyan gyógyszerről és étrend-kiegészítőről, amelyet rendszeresen szed. Különösen a várandósság alatt nagy jelentőséggel bír, mi az amit a kismama szed. Bizonyos vitaminokból a túl sok is lehet káros. A várandós kismamáknak elérhetők speciális étrend-kiegészítők, amelyeket a várandósok szükségletei szerint fejlesztettek ki. Konzultáljon védőnőjével vagy nőgyógyászával a megfelelő étrend-kiegészítésről.  

 

Egyéb vizsgálatok panasz esetén

Kérdezze meg az orvost vagy a védőnőt, hogy milyen vizsgálatokra van szüksége az előírt vizsgálatokon kívül. Azt sem árt tisztázni, milyen mértékű a terhességgel kapcsolatban fellépő panasz, mert fokozott hányinger esetén például az elektrolitháztartás egyensúlya felborulhat, amely a létfontosságú tápanyagok hiányához vezethet.