A vas szerepe az oxigénszállításban

Miért olyan fontos a vas?

A vas a vörösvértestekben lévő hemoglobin egyik alkotóeleme. A vörösvérsejtek az oxigént a  tüdőből a szervekbe és az agyba szállítják. A várandósság alatt egy egészséges kismama annyi vasat tud biztosítani gyermekének, amely a baba 4 hónapos koráig lesz elegendő. Az újszülött vasanyagcseréje csak 4 hónapos kor után fejlődik ki. 

A várandósság alatt a vasszükséglet jelentősen megnő. Az elegendő vasbevitelre főként a várandósság végén kell odafigyelni, amikor a magzat fejlődése intenzív. 

A vérvizsgálat kimutatja a kismama szervezetében lévő vas mennyiségét. A hemoglobin érték nagy jelentőséggel bír. Amennyiben ez az érték magasabb, mint 12 g/dl (g%), akkor a vasmennyiség megfelelő. A 12 g/dl (g%) alatti érték tekinthető kritikusnak. 

A vas forrásai

A vas növényi és állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható, azonban az emberi szervezet az állati eredetű vasat tudja a legjobban hasznosítani. 

Emiatt a vegetáriánusoknak különösen figyelni kell a vaspótlásra. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért érdemes a vasban gazdag ételeket C-vitamin tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztani, például gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel. 

A vas hasznosulását gátolhatja a csersav, amely a fekete teában, a kávéban és a vörösborban található meg.

Vasban gazdag élelmiszerek például a húsfélék, a hüvelyesek, a zabpehely és a sárgabarack.  

Korábban azt állították, hogy a spenót ideális vasforrás. Ma már tudjuk, hogy 100 g spenót csak kb. 3-4 mg vasat tartalmaz. 

Hiánytünetek

A vashiány következményei: fáradtság, fejfájás, alvászavar, gyomorfájás. Kialakulhat anémia (vérszegénység) is.