Skip to main content

A várandósság hetei:

A várandósság 12. hete: már az ismerősök is megtudhatják

A várandósság betöltött 12. hetében itt az ideje, hogy tájékoztassa munkáltatóját a terhességről. Innentől élhet a kismama a törvényben rögzített védelmi intézkedésekkel, amelyek a kismamát és a születendő gyermeket védik. A magzat fejlődése intenzívvé válik.   

A magzat nagysága a 12. héten

A várandósság 12. hetében a magzat már több, mint 5 cm, kb. akkora, mint egy tyúktojás és kb. 16 g. Minden magzat a saját ütemében fejlődik, valamint az anyaméhben folyamatosan mozog, ezért méretüket nehéz pontosan meghatározni. Az egyes magzatok közötti méretkülönbségeket az apa és az anya által meghatározott gének is befolyásolják, amelyek a második trimeszterben fokozottan érvényesülnek.

 

A magzat fejlődése

A várandósság 12. hetében és az elkövetkezendő hetekben a magzat folyamatosan fejlődik. Eközben a létfontosságú belső szervek megkezdik működésüket. A gyomor képes felvenni a tápanyagokat. A magzat lassanként elkezd kisebb mennyiségű magzatvizet nyelni, amely segít a légzés és a későbbi táplálékfelvétel, valamint a nyelés gyakorlásában. A fejlődésnek ebben a szakaszában a magzat még kiköpi  a magzatvizet. Természetesen még sokat kell gyakorolnia. Azok az újszülöttek, akik gyorsan szopiznak, félrenyelnek, tehát még a újszülöttkorban is szükség lesz némi gyakorlásra.

A magzat már a várandósság 12. hetében nagyon aktív, és a rendelkezésre álló helyet teljes mértékben kihasználja különféle mozgásformákra.

Az ingervezető rendszer, az idegpályák és az agy párhuzamos fejlődésének köszönhetően a magzat már reagálhat az első ingerekre. Ha például intenzív mozgás közben érez valamit a szája előtt, akkor beindul a szopóreflex. Ez a reflex biztosítja az újszülött túlélését a születés után, mert a szopás révén táplálkozik az élet első hónapjaiban.

Már az ultrahangon is észrevehető a szemhéjak csekély mértékű mozgása. Itt is további gyakorlásra van még szükség, amíg a szemhéjak teljesen le tudnak csukódni. Később ezt is reflex fogja működtetni, amely most van kialakulóban.

Ha kívülről nyomást gyakorlunk a hasra, a magzat elrugaszkodik a hasfaltól, amely szintén reflex. Ez azonban később meg fog változni, mert a következő hetekben a külső gyengéd érintésekre odafordulással fog reagálni.

A baba nemét még nem lehet meghatározni.  Az orvos legkorábban a 16. hét után tudja megállapítani, hogy a kismama fiúval vagy lánnyal várandós, az viszont már most is világosan látszik, hogy ikreket vár-e. 

 

 

Így érzi magát a kismama a 12. héten

A kismama most már valószínűleg izgatottan várja az első jelet a magzattól, de erre még várnia kell. A magzat növekedésével párhuzamosan egyre valószínűbb, hogy elkezd mozogni.  

Gyakori jelek és tünetek

Tápanyaghiány

A gyakori fáradtságérzet a várandósság normális velejárója lehet, azonban bizonyos mérték felett utalhat vashiányra is. Ez gyakran előfordul, ha a kismama vegetáriánus vagy vegán étrendet követ. Ebben az esetben a húst és a halat más, fehérjében és vasban gazdag élelmiszerekkel kell helyettesíteni. A tejet és tejtermékeket tartalmazó vegetáriánus étrend elfogadható. Különösen a vaspótlás jelent kihívást a vegetáriánus kismamáknak. A húsból származó vasat - az úgynevezett hem vasat - a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint a növényi forrásokból származó vasat. A borsóból, spenótból, sötét színű gyümölcsökből és a teljes kiőrlésű gabonafélékből származó vas csak kis mértékben szívódik fel a szervezetben. A vas felszívódását a C-vitaminban gazdag élelmiszerek elősegítik. Éppen ezért a kismama fogyasszon vasban gazdag ételeket, valamint C-vitamin tartalmú gyümölcslevet.

A vegán étrendet követők esetében - akik nem esznek húst, halat, tejtermékeket és tojást sem - a megfelelő tápanyagellátás még nagyobb kihívást jelent. Forduljon dietetikushoz a megfelelő táplálkozással kapcsolatban, valamint érdemes étrend-kiegészítőt is fogyasztani, például a folyékony halmazállapotú HiPP Natal Étrend-kiegészítőt, amely várandósoknak és szoptató kismamáknak ajánlott. 

A has elkezd kikerekedni

A has növekedése egyre inkább láthatóvá válik, amelynek oka a súlygyarapodás, azaz a zsírtartalékok elraktározása. A következő hetekben ez már másoknak is feltűnhet. Ha a kismama a második vagy a harmadik gyermekét várja, a várandósság gyorsabban láthatóvá válik. Miután tájékoztatta az ismerősöket, barátokat és a családot a várandósságról, a kismama hasa az egyes találkozások alkalmával a figyelem középpontjába kerül. 

Mivel a súlygyarapodás  heti kb. 250-300 g, ezért a kényelmes ruhák egyre fontosabbá válnak az öltözködésben.  A megfelelő súlygyarapodás kézben tartása a kismamán múlik. Nem kell kettő helyett enni. Fontos szempont a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a rendszeresen végzett, kíméletes testmozgás. A súlygyarapodásról további információt itt olvashat

Hasznos tanácsok

  • Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, kérjen tanácsot dietetikustól és érdemes erre a célra szakácskönyvet is vásárolni.

  • Egyeztesse a szükséges szűrővizsgálatok időpontját a nőgyógyásszal és a védőnővel.

  • Kérdezze meg ismerőseit, hogy van-e olyan kismamaruhájuk, amelyre már nincs szükségük. 

Lehetséges kérdések a nőgyógyász vagy a védőnő felé

Vérvizsgálat

Gyakori fáradtságérzet esetén érdemes vérvizsgálatot csináltatni és a vas értékét ellenőrizni, mert a hiányzó vasat mielőbb pótolni kell megfelelő táplálkozással és étrend-kiegészítővel.